Stekt lax med bulgursallad

Introduktion och förberedelse

Stekt lax med bulgursallad och kall yoghurt- och limesås.

En god och nyttig rätt som passar till vardags som fest.

Tips

  • Använd gärna en stektermometer. Innertemperaturen ska vara 50-55 grader.
  • Om laxfiléerna har skinn så se till att skinnet är fjällat (att de flesta fjällen är bortskrapade).
  • Kontrollera också att laxen ej har några ben genom att känna på den. Ryck i så fall ut benen med en laxtång.

Varianter

Laxen kan också vändas i lite vetemjöl, grahamsmjöl, sesamfrön eller ströbröd innan du steker den.

2 portioner stekt lax med bulgursallad

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 300 gram laxfilé, 120-150 gram per portion
  • 1 msk smör eller olivolja
  • 0,5 krm salt
  • 0,5 krm vit- eller svartpeppar
  • Bulgursallad: 1 dl bulgur
  • 0,5 krm salt
  • 2 krm gurkmeja
  • 1 tomat
  • 50 gram paprika
  • 2 dl hackad färsk spenat
  • 1 morot
  • 2 msk olivolja
  • 2 msk pressad citron
  • Yoghurt- och limesås: 1 dl matyoghurt (turkisk eller grekisk)
  • 0,5 pressad vitlök
  • 3 msk pressad limesaft
  • 0,5 krm salt
  • 0,5 tsk socker

Tillagning

  1. Bulgursallad: koka bulguren i 2 dl vatten med salt och gurkmeja. Koktid 10 minuter.
  2. Skölj och tärna tomat och paprika, hacka spenat, skala och riv moroten grovt.
  3. Fräs i en pannan med olivolja ca 1 minut.
  4. Tillsätt och blanda ut den kokta bulguren i pannan eller en skål. Smaka av bulgursalladen med salt och 2-3 msk pressad citron.
  5. Stekt lax: värm en stekpanna och lägg i smör eller olivolja.
  6. Salta och peppra laxen.
  7. Stek laxen gyllenbrun ca 2,5 minuter på varje sida. Skinnsidan nedåt först om de har skinn. Sätt gärna i en termometer om du är osäker på hur du vill ha din lax stekt. 50-55 grader är lagom. Stekt lax ska gå att dela i flagor men blir torr om den är för genomstekt. Jag gillar när den har en liten kärna av rå lax i mitten.
  8. Ta upp och låt laxen vila under folie några minuter medan du rör ihop såsen.
  9. Blanda matyoghurt med pressad vitlök, limesaft samt smaka av med salt och lite socker.
  10. Servera laxen med bulgursalladen och den kalla såsen.
E-mail
Medel: 3.2 (5 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 355 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-04-20