Stekt lax med bulgursallad

Stekt lax med bulgursallad och kall yoghurt- och limesås. En god och nyttig rätt som passar till vardags som fest.
Använd gärna en stektermometer. Innertemperaturen ska vara 50-55 grader.
Räkna en laxfilé vardera på runt 120-150 gram styck.
Om laxfiléerna har skinn så se till att skinnet är fjällat (att de flesta fjällen är bortskrapade).
Laxen kan också vändas i lite vetemjöl, grahamsmjöl eller ströbröd innan du steker den.
Kontrollera också att laxen ej har några ben genom att känna på den. Ryck i så fall ut benen med en laxtång.

2 portioner stekt lax med bulgursallad

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 300 gram laxfilé
  • 1 msk smör eller olivolja
  • 0,5 krm salt
  • 0,5 krm vit- eller svartpeppar
  • Bulgursallad: 1 dl bulgur
  • 0,5 krm salt
  • 2 krm gurkmeja
  • 1 tomat
  • 50 gram paprika
  • 2 dl hackad färsk spenat
  • 1 morot
  • 2 msk olivolja
  • 2 msk pressad citron
  • Yoghurt- och limesås: 1 dl matyoghurt (turkisk eller grekisk)
  • 0,5 pressad vitlök
  • 3 msk pressad limesaft
  • 0,5 krm salt
  • 0,5 tsk socker

Tillagning

  1. Bulgursallad: koka bulguren i 2 dl vatten med salt och gurkmeja. Koktid 10 minuter.
  2. Skölj och tärna tomat och paprika, hacka spenat, skala och riv moroten grovt.
  3. Fräs i en pannan med olivolja ca 1 minut.
  4. Tillsätt och blanda ut den kokta bulguren i pannan eller en skål. Smaka av bulgursalladen med salt och 2-3 msk pressad citron.
  5. Stekt lax: värm en stekpanna och lägg i smör eller olivolja.
  6. Salta och peppra laxen.
  7. Stek laxen gyllenbrun ca 2,5 minuter på varje sida. Skinnsidan nedåt först om de har skinn. Sätt gärna i en termometer om du är osäker på hur du vill ha din lax stekt. 50-55 grader är lagom. Stekt lax ska gå att dela i flagor men blir torr om den är för genomstekt. Jag gillar när den har en liten kärna av rå lax i mitten.
  8. Ta upp och låt laxen vila under folie några minuter medan du rör ihop såsen.
  9. Blanda matyoghurt med pressad vitlök, limesaft samt smaka av med salt och lite socker.
  10. Servera laxen med bulgursalladen och den kalla såsen.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Godaste fisken på grillen

Lägg en bit lax, gör fiskspett eller grilla en hel fisk. Det lyxigaste man kan laga i Portugal och Spanien är fin fisk - det har vi  faktiskt rätt gott utbud av i Svenska fiskdiskar - speciellt lax. Servera med god färskpotatis, citron och en sås och grönsallad och kanske lite extra grillade grönsaker. Svårare behöver det inte vara. Och nyttit och fräscht blir det. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer