Stekt lax med bulgursallad
Stekt lax med bulgursallad och kall yoghurt- och limesås.
En god och nyttig rätt som passar till vardags som fest.
Tillagning
- Bulgursallad: koka bulguren i 2 dl vatten med salt och gurkmeja. Koktid 10 minuter.
- Skölj och tärna tomat och paprika, hacka spenat, skala och riv moroten grovt.
- Fräs i en pannan med olivolja ca 1 minut.
- Tillsätt och blanda ut den kokta bulguren i pannan eller en skål. Smaka av bulgursalladen med salt och 2-3 msk pressad citron.
- Stekt lax: värm en stekpanna och lägg i smör eller olivolja.
- Salta och peppra laxen.
- Stek laxen gyllenbrun ca 2,5 minuter på varje sida. Skinnsidan nedåt först om de har skinn. Sätt gärna i en termometer om du är osäker på hur du vill ha din lax stekt. 50-55 grader är lagom. Stekt lax ska gå att dela i flagor men blir torr om den är för genomstekt. Jag gillar när den har en liten kärna av rå lax i mitten.
- Ta upp och låt laxen vila under folie några minuter medan du rör ihop såsen.
- Blanda matyoghurt med pressad vitlök, limesaft samt smaka av med salt och lite socker.
- Servera laxen med bulgursalladen och den kalla såsen.
Tips
- Använd gärna en stektermometer. Innertemperaturen ska vara 50-55 grader.
- Om laxfiléerna har skinn så se till att skinnet är fjällat (att de flesta fjällen är bortskrapade).
- Kontrollera också att laxen ej har några ben genom att känna på den. Ryck i så fall ut benen med en laxtång.
Varianter
Laxen kan också vändas i lite vetemjöl, grahamsmjöl, sesamfrön eller ströbröd innan du steker den.
Uppskattat näringsvärde per portion: 355 kcal