Stekt lax med bulgursallad

Stekt lax med bulgursallad och kall yoghurt- och limesås. En god och nyttig rätt som passar till vardags som fest.
Använd gärna en stektermometer. Innertemperaturen ska vara 50-55 grader.
Räkna en laxfilé vardera på runt 120-150 gram styck.
Om laxfiléerna har skinn så se till att skinnet är fjällat (att de flesta fjällen är bortskrapade).
Laxen kan också vändas i lite vetemjöl, grahamsmjöl eller ströbröd innan du steker den.
Kontrollera också att laxen ej har några ben genom att känna på den. Ryck i så fall ut benen med en laxtång.

2 portioner stekt lax med bulgursallad

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 300 gram laxfilé
  • 1 msk smör eller olivolja
  • 0,5 krm salt
  • 0,5 krm vit- eller svartpeppar
  • Bulgursallad: 1 dl bulgur
  • 0,5 krm salt
  • 2 krm gurkmeja
  • 1 tomat
  • 50 gram paprika
  • 2 dl hackad färsk spenat
  • 1 morot
  • 2 msk olivolja
  • 2 msk pressad citron
  • Yoghurt- och limesås: 1 dl matyoghurt (turkisk eller grekisk)
  • 0,5 pressad vitlök
  • 3 msk pressad limesaft
  • 0,5 krm salt
  • 0,5 tsk socker

Tillagning

  1. Bulgursallad: koka bulguren i 2 dl vatten med salt och gurkmeja. Koktid 10 minuter.
  2. Skölj och tärna tomat och paprika, hacka spenat, skala och riv moroten grovt.
  3. Fräs i en pannan med olivolja ca 1 minut.
  4. Tillsätt och blanda ut den kokta bulguren i pannan eller en skål. Smaka av bulgursalladen med salt och 2-3 msk pressad citron.
  5. Stekt lax: värm en stekpanna och lägg i smör eller olivolja.
  6. Salta och peppra laxen.
  7. Stek laxen gyllenbrun ca 2,5 minuter på varje sida. Skinnsidan nedåt först om de har skinn. Sätt gärna i en termometer om du är osäker på hur du vill ha din lax stekt. 50-55 grader är lagom. Stekt lax ska gå att dela i flagor men blir torr om den är för genomstekt. Jag gillar när den har en liten kärna av rå lax i mitten.
  8. Ta upp och låt laxen vila under folie några minuter medan du rör ihop såsen.
  9. Blanda matyoghurt med pressad vitlök, limesaft samt smaka av med salt och lite socker.
  10. Servera laxen med bulgursalladen och den kalla såsen.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Svart Fredag i köket

Fynda köksgrejer på Black Friday rean 2017. Var är det rea, på vad och vad ska man tänka på? Mitt tips är att titta efter lite dyrare köksgrejer som du kanske tänkt köpa ett tag eller julklappar. På Black fredag reas numer det mesta - allt från knivar till köksmaskiner. Och kanske dags att slå till på en Sous Vide cirkulator för dig som längtat efter det. 

Läs mer

Saftig babka med kanel- och valnötsfyllning

Här är det enkla receptet. 

Läs mer

Sponsrat

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer