Lax med chilimos och citrussalsa

Gott och nyttigt med stekt eller grillad lax, potatismos smaksatt med chili och en fräsch salsa med citrus, avokado samt cocktailtomater.

Citrussalsan kan förberedas innan och förvaras i kylen till servering.

4 portioner

  • Förberedelse: 25 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 4 bitar laxfilé på 140 gram styck
  • 1 msk olivolja
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar
  • Chilimos: 800 gram potatis
  • 3 dl mjölk (standard)
  • 50 gram smör eller mer efter eget tycke
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 3 tsk sambal oelek eller efter smak
  • Citrussalsa: 8 cocktailtomater
  • 1 apelsin
  • 1 grapefrukt
  • 1 citron
  • 2 avokados
  • 0,5 dl olivolja
  • 1 msk vit eller röd vinäger
  • 2 krm salt
  • 0,5 dl grovhackad bladpersilja att garnera med

Tillagning

  1. Har du köpt frysta laxfiléer så lägg dem i ljummet vatten att tina.
  2. Börja med chilimoset: skala och skiva, dela eller tärna potatisen. Koka under tiden upp en kastrull med 1,5 liter vatten och 1 tsk salt.
  3. Tillsätt potatisen och koka mjuk i ca 15 minuter.
  4. Laga under tiden citrussalsan: Skölj och dela cocktailtomaterna och lägg i en skål.
  5. Skala citrusfrukterna med en kniv. Ett tips är att skära av botten och toppen först. Sedan skär man av skalet lite i taget hela vägen runt om frukten. Du kan tärna hela fruktköttet om du vill eller göra extra lyxigt och skära ut bara klyftornas fruktkött utan frukthinnan (skär snitt längs med frukthinnorna så får du ut klyftor). Skär sedan citrusfrukten i grova bitar. Spara saften och häll i med tomaterna.
  6. Tillsätt citrusfrukten.
  7. Dela, kärna ur, gröp ur och tärna avokados. Tillsätt till tomater och citrusen.
  8. Blanda i olivolja och vinäger.
  9. Smaka av citrussalsan med salt.
  10. Fortsätt med moset: testa så att potatisen är mjuk med en sticka eller gaffel. Häll av vattnet.
  11. Tillsätt mjölk, smör, salt och vitpeppar. Sätt tillbaka på spisen och värm så att mjölken blir varm.
  12. Ta av från värmen och mosa potatis och mjölk med en potatisstöt och ev. en elvisp till ett jämnt mos. Vispa endast någon minut annars blir moset klistrigt.
  13. Har du en potatispress kan du pressa den kokta potatisen direkt. Tillsätt sedan mjölk, smör, salt och vitpeppar som du förvärmt i en kastrull. Rör ihop till ett mos med en visp eller slev.
  14. Rör i sambal oelek chili.
  15. Smaka på moset och tillsätt ev. mer salt, vitpeppar samt sambal oelek. Håll varmt under lock till servering.
  16. Stek eller grilla laxen. Vänd först laxen i olivolja, salt och peppar. Räkna 2-3 minuter stek- eller grilltid på varje sida.
  17. Servera laxen med chilimoset och citrussalsan samt ev. hackad bladpersilja som garnering.
E-mail
Medel: 5 (1 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-07-26

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock sedan 25 år samt matskribent och fotograf. Receptfavoriter skapade jag 2003 och sedan dess har jag provlagat, skrivet och fotograferat tusentals recept. Jag är utbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt ett WSET-diplom i vin och drycker med mera.

Smörgåstårtans dag

Fira smörgåstårtans dag den 13 november. Bjud på en krämig bit smörgåstårta som vardagslyx eller till helgen. Ett alternativ är en lyxig landgång som är lite enklare att laga till.

Läs mer

Recept

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer