Lax med chilimos och citrussalsa

Introduktion och förberedelse

Gott och nyttigt med stekt eller grillad lax, potatismos smaksatt med chili och en fräsch salsa med citrus, avokado samt cocktailtomater.

Citrussalsan kan förberedas innan och förvaras i kylen till servering.

Att dricka till

Ett fruktigt vitt vin som Semillon eller smörig Chardonnay passar till laxen. 

Även en kall ljus mexikansk lager öl med en klyfta lime i passar till. 

Laxfilé med potatismos smaksatt med chili samt en salsa med citrus, avokado och tomat
Laxfilé med potatismos smaksatt med chili samt en salsa med citrus, avokado och tomat.

4 portioner

  • Förberedelse: 25 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 4 bitar laxfilé på 140 gram styck
  • 1 msk olivolja
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar
  • CHILIMOS: 800 gram potatis
  • 3 dl mjölk (standard)
  • 50 gram smör eller mer efter eget tycke
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 3 tsk sambal oelek eller efter smak
  • SALSA: 8 cocktailtomater
  • 1 apelsin
  • 1 grapefrukt
  • 1 citron
  • 2 avokados
  • 0,5 dl olivolja
  • 1 msk vit eller röd vinäger
  • 2 krm salt
  • 0,5 dl grovhackad bladpersilja att garnera med

Tillagning

  1. Har du köpt frysta laxfiléer så lägg dem i ljummet vatten att tina.
  2. Börja med chilimoset: skala och skiva, dela eller tärna potatisen. Koka under tiden upp en kastrull med 1,5 liter vatten och 1 tsk salt.
  3. Tillsätt potatisen och koka mjuk i ca 15 minuter.
  4. Laga under tiden citrussalsan: Skölj och dela cocktailtomaterna och lägg i en skål.
  5. Skala citrusfrukterna med en kniv. Ett tips är att skära av botten och toppen först. Sedan skär man av skalet lite i taget hela vägen runt om frukten. Du kan tärna hela fruktköttet om du vill eller göra extra lyxigt och skära ut bara klyftornas fruktkött utan frukthinnan (skär snitt längs med frukthinnorna så får du ut klyftor). Skär sedan citrusfrukten i grova bitar. Spara saften och häll i med tomaterna.
  6. Tillsätt citrusfrukten.
  7. Dela, kärna ur, gröp ur och tärna avokados. Tillsätt till tomater och citrusen.
  8. Blanda i olivolja och vinäger.
  9. Smaka av citrussalsan med salt.
  10. Fortsätt med moset: testa så att potatisen är mjuk med en sticka eller gaffel. Häll av vattnet.
  11. Tillsätt mjölk, smör, salt och vitpeppar. Sätt tillbaka på spisen och värm så att mjölken blir varm.
  12. Ta av från värmen och mosa potatis och mjölk med en potatisstöt och ev. en elvisp till ett jämnt mos. Vispa endast någon minut annars blir moset klistrigt.
  13. Har du en potatispress kan du pressa den kokta potatisen direkt. Tillsätt sedan mjölk, smör, salt och vitpeppar som du förvärmt i en kastrull. Rör ihop till ett mos med en visp eller slev.
  14. Rör i sambal oelek chili.
  15. Smaka på moset och tillsätt ev. mer salt, vitpeppar samt sambal oelek. Håll varmt under lock till servering.
  16. Stek eller grilla laxen. Vänd först laxen i olivolja, salt och peppar. Räkna 2-3 minuter stek- eller grilltid på varje sida.
  17. Servera laxen med chilimoset och citrussalsan samt ev. hackad bladpersilja som garnering.
E-mail
Medel: 5 (1 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 459 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-10-29

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.