Sötpotatismos

Sötpotatismos passar till det mesta likt vanligt potatismos men mest till grillad fisk, kyckling, vegetariskt och på buffé.

Mos på sötpotatis blir sött och ha gärna något surt tillbehör till som ex. fint tärnad tomat, avokado och mango blandat med vinäger, chili och olivolja. Här ett förslag med lax och salsa.

Du kan också blanda hälften hälften av vanlig potatis och sötpotatis.

Vidare är det gott att ha i lite chili som 0,5 tsk sambal oelek i sötpotatismoset. Riven ost som parmesan eller grano padano passar också i moset.

4 portioner sötpotatismos

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 800 gram sötpotatis
  • 0,5 tsk salt till kokning
  • 2 dl varm mjölk eller soja- eller oatlymjölk
  • 1 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 2 msk smör eller olivolja

Tillagning

  1. Skala sötpotatisen och skär i mindre bitar. Lägg i en stor kastrull.
  2. Täck med vatten och tillsätt salt och koka upp samt låt småkoka i 10-15 minuter (beroende på hur stora bitar du skurit sötpotatisen i) tills sötpotatisen är mjuk. Koka gärna upp vattnet i en the-kokare innan så sparar du el.
  3. Värm mjölk i en kastrull bredvid. Salta och peppra mjölken.
  4. Häll av vattnet och mosa sötpotatisen med en potatisstöt eller pressa den genom en potatispress.
  5. Späd och mosa ihop sötpotatisen med varm mjölk till önskad konsistens.
  6. Avsluta sötpotatismoset med en klick smör eller lite olivolja samt smaka av sötpotatismoset med salt och peppar.
  7. Servera sötpotatismoset.
E-mail
Medel: 4.2 (52 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-07

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate i vin och drycker. Läs mer.

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör.

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor.

Läs mer