Sötpotatismos
Gör ett mos med kokt sötpotatis och servera som tillbehör likt vanligt mos.
Tillagning
- Skala sötpotatisen och skär i mindre bitar. Lägg i en stor kastrull.
- Täck med vatten och tillsätt salt och koka upp samt låt småkoka i 10-15 minuter (beroende på hur stora bitar du skurit sötpotatisen i) tills sötpotatisen är mjuk. Koka gärna upp vattnet i en the-kokare innan så sparar du el.
- Värm mjölk i en kastrull bredvid. Salta och peppra mjölken.
- Häll av vattnet och mosa sötpotatisen med en potatisstöt eller pressa den genom en potatispress.
- Späd och mosa ihop sötpotatisen med varm mjölk till önskad konsistens.
- Tillsätt en klick smör eller olivolja samt smaka av moset med salt och peppar.
- Servera sötpotatismoset.
Serveringsförslag
- Sötpotatismos passar till det mesta likt vanligt potatismos men mest till grillad fisk, kyckling, vegetariskt och på buffé.
- Mos på sötpotatis blir sött i smaken därför tycker jag något syrligare tillbehör passar att servera till som bryter av den söta smaken. Exempelvis en sallad med fint tärnad tomat, avokado och mango blandat med vinäger, chili och olivolja.
- Här är ett förslag med moset till lax och salsa.
Varianter
- Du kan också blanda hälften hälften av vanlig potatis och sötpotatis.
- Vidare är det gott att ha i lite chili som 0,5 tsk sambal oelek i sötpotatismoset.
- 1/2 dl riven ost som parmesan eller grano padano passar också i moset.
- En lyxig soulfood variant är sötpotatismos med bakad sötpotatis och brynt smör.
Uppskattat näringsvärde per portion: 204 kcal