Sötpotatismos

Introduktion och förberedelse för tillagning

Sötpotatismos passar till det mesta likt vanligt potatismos men mest till grillad fisk, kyckling, vegetariskt och på buffé.

Mos på sötpotatis blir sött och ha gärna något surt tillbehör till som ex. fint tärnad tomat, avokado och mango blandat med vinäger, chili och olivolja. Här ett förslag med lax och salsa.

Du kan också blanda hälften hälften av vanlig potatis och sötpotatis.

Vidare är det gott att ha i lite chili som 0,5 tsk sambal oelek i sötpotatismoset. Riven ost som parmesan eller grano padano passar också i moset.

4 portioner sötpotatismos

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 800 gram sötpotatis
  • 0,5 tsk salt till kokning
  • 2 dl varm mjölk eller soja- eller oatlymjölk
  • 1 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 2 msk smör eller olivolja

Tillagning

  1. Skala sötpotatisen och skär i mindre bitar. Lägg i en stor kastrull.
  2. Täck med vatten och tillsätt salt och koka upp samt låt småkoka i 10-15 minuter (beroende på hur stora bitar du skurit sötpotatisen i) tills sötpotatisen är mjuk. Koka gärna upp vattnet i en the-kokare innan så sparar du el.
  3. Värm mjölk i en kastrull bredvid. Salta och peppra mjölken.
  4. Häll av vattnet och mosa sötpotatisen med en potatisstöt eller pressa den genom en potatispress.
  5. Späd och mosa ihop sötpotatisen med varm mjölk till önskad konsistens.
  6. Avsluta sötpotatismoset med en klick smör eller lite olivolja samt smaka av sötpotatismoset med salt och peppar.
  7. Servera sötpotatismoset.
E-mail
Medel: 4.1 (58 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-20

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.