Spättafile med vitvinssås

Spättafilé med vitvinssås. Gott med pasta, pressad potatis, kokt potatis. Här med morötter, kapris och dill i brynt smör samt grönsallad, tomater och citronklyftor.
Du kan ta 4 dl vatten och en tärning fiskbuljong om du ej har riktig fiskbuljong.
Köp MSC-märkt spätta.

4 portioner spättafile med vitvinssås

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 600 gram spättafilé
  • 1 schalottenlök
  • 30 g smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 dl vitt vin
  • 4 dl fiskbuljong
  • 1 dl grädde
  • 1 dl creme fraiche
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • 0,5 dl riven parmesan eller gratängost (valfritt)
  • 3 kvistar dill till garnering
  • Tillbehör: 1 schalottenlök
  • 4 morötter
  • 30 gram smör
  • 1 dl kapris
  • 0,5 dl hackad dill
  • 4 port kokt pasta som gnocchi eller potatis
  • 4 klyftor citron
  • 65 gram grönsallad
  • 8 halverade cocktailtomater

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Förbered kokt potatis om du vill ha det till.
  2. Skala och hacka all lök.
  3. Skala och tärna morötter.
  4. Fräs en schalottenlök och morötterna i smör i en stekpanna några minuter.
  5. Hacka kapris och tillsätt dem tillsammans med dill. Smaka av med salt och peppar. Håll varmt.
  6. Vitvinssås: Fräs en hackad schalottenlök i smör i en såskastrull.
  7. När löken är mjuk rör du ut mjöl och fräser några sekunder till.
  8. Rör i vitt vin och sedan fiskbuljong. Låt koka i 10 minuter på medelvärme. Rör då och då.
  9. Rör i grädde. Mixa gärna såsen med en stavmixer.
  10. Smaka av såsen med salt och peppar och håll den varm.
  11. Börja koka pasta om du vill ha det till.
  12. Rulla ihop spättafiléerna och lägg i en ugnsform eller ugnsfast stekpanna Häll över vitvinssås samt strö över riven ost.
  13. Sätt in spättafiléerna i övre delen av ugnen i 10 minuter och låt den få lite färg.
  14. Servera spättafiléerna garnerade med dillkvistar samt med morots- och kapris blandningen, citronklyftor, sallad, tomater och valfritt tillbehör som pasta eller kokt potatis.
E-mail
Inga röster än

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer