Spättafile med vitvinssås

Spättafilé med vitvinssås. Gott med pasta, pressad potatis, kokt potatis. Här med morötter, kapris och dill i brynt smör samt grönsallad, tomater och citronklyftor.
Du kan ta 4 dl vatten och en tärning fiskbuljong om du ej har riktig fiskbuljong.
Köp MSC-märkt spätta.

4 portioner spättafile med vitvinssås

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 600 gram spättafilé
  • 1 schalottenlök
  • 30 g smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 dl vitt vin
  • 4 dl fiskbuljong
  • 1 dl grädde
  • 1 dl creme fraiche
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • 0,5 dl riven parmesan eller gratängost (valfritt)
  • 3 kvistar dill till garnering
  • Tillbehör: 1 schalottenlök
  • 4 morötter
  • 30 gram smör
  • 1 dl kapris
  • 0,5 dl hackad dill
  • 4 port kokt pasta som gnocchi eller potatis
  • 4 klyftor citron
  • 65 gram grönsallad
  • 8 halverade cocktailtomater

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Förbered kokt potatis om du vill ha det till.
  2. Skala och hacka all lök.
  3. Skala och tärna morötter.
  4. Fräs en schalottenlök och morötterna i smör i en stekpanna några minuter.
  5. Hacka kapris och tillsätt dem tillsammans med dill. Smaka av med salt och peppar. Håll varmt.
  6. Vitvinssås: Fräs en hackad schalottenlök i smör i en såskastrull.
  7. När löken är mjuk rör du ut mjöl och fräser några sekunder till.
  8. Rör i vitt vin och sedan fiskbuljong. Låt koka i 10 minuter på medelvärme. Rör då och då.
  9. Rör i grädde. Mixa gärna såsen med en stavmixer.
  10. Smaka av såsen med salt och peppar och håll den varm.
  11. Börja koka pasta om du vill ha det till.
  12. Rulla ihop spättafiléerna och lägg i en ugnsform eller ugnsfast stekpanna Häll över vitvinssås samt strö över riven ost.
  13. Sätt in spättafiléerna i övre delen av ugnen i 10 minuter och låt den få lite färg.
  14. Servera spättafiléerna garnerade med dillkvistar samt med morots- och kapris blandningen, citronklyftor, sallad, tomater och valfritt tillbehör som pasta eller kokt potatis.
E-mail
Inga röster än

Mat att mingla kring

Enkel mat att mingla till eller lyxiga snittar med lite mer kärlek. Njut av ledighet, ett glas rosé, trevligt sällskap och något gott att tugga på. 

Läs mer

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer