Spättafile med vitvinssås

Introduktion och förberedelse

Spättafilé i ugnen med vitvinssås gratinerad med parmesan och garnerad med dill serverad med morötter, kapris och dill i brynt smör samt citronklyftor och en grönsallad med tomat.

Gott med pasta som gnocchis eller tagliatelle; eller potatis som pressad potatis eller kokt potatis till.

Du kan ta 4 dl vatten och en tärning fiskbuljong om du ej har riktig fiskbuljong.

Köp MSC-märkt spätta.

4 portioner spättafile med vitvinssås

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 600 gram spättafilé
  • 1 schalottenlök
  • 30 g smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 dl vitt vin
  • 4 dl fiskbuljong
  • 1 dl grädde
  • 1 dl creme fraiche
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • 0,5 dl riven parmesan eller gratängost (valfritt)
  • 3 kvistar dill till garnering
  • Tillbehör: 1 schalottenlök
  • 4 morötter
  • 30 gram smör
  • 1 dl kapris
  • 0,5 dl hackad dill
  • 4 port kokt pasta som pasta, gnocchi eller potatis
  • 4 klyftor citron
  • 65 gram grönsallad
  • 8 halverade cocktailtomater

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Förbered kokt potatis om du vill ha det till.
  2. Skala och hacka all lök.
  3. Skala och tärna morötter.
  4. Fräs en schalottenlök och morötterna i smör i en stekpanna några minuter.
  5. Hacka kapris och tillsätt dem tillsammans med dill. Smaka av med salt och peppar. Håll varmt.
  6. Vitvinssås: Fräs en hackad schalottenlök i smör i en såskastrull.
  7. När löken är mjuk rör du ut mjöl och fräser några sekunder till.
  8. Rör i vitt vin och sedan fiskbuljong. Låt koka i 10 minuter på medelvärme. Rör då och då.
  9. Rör i grädde. Mixa gärna såsen med en stavmixer.
  10. Smaka av såsen med salt och peppar och håll den varm.
  11. Börja koka pasta om du vill ha det till.
  12. Rulla ihop spättafiléerna och lägg i en ugnsform eller ugnsfast stekpanna Häll över vitvinssås samt strö över riven ost.
  13. Sätt in spättafiléerna i övre delen av ugnen i 10 minuter och låt den få lite färg.
  14. Servera spättafiléerna garnerade med dillkvistar samt med morots- och kapris blandningen, citronklyftor, sallad, tomater och valfritt tillbehör som pasta eller kokt potatis.
E-mail
Medel: 3.8 (6 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 653 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-26

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.