Spättafile i ugn

Gratinerade spättafiléer i ugn med vit gratängsås, räkor, dill och ost. Spättafileerna är goda med kokt potatis samt fräst spenat och kan garneras med färsk dill, färska räkor samt citronklyftor.
Räkna 8 spättafiléer, 2 per portion, ca 500-600 gram totalt.
Använder du färsk spenat så ta en stor påse babyspenat eller efter tycke.
Gott till är även grönsallad, tomatsallad samt citronklyftor.

4 portioner spättafile i ugn

  • Förberedelse: 40 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 600 gram spättafilé
  • 400 g oskalade räkor
  • 1 schalottenlök
  • 3 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 dl grädde
  • 2 dl mjölk
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • 1 dl hackad dill
  • 100 gram riven ost
  • Tillbehör: 800 gram färskpotatis eller delikatesspotatis
  • 250 gram fryst eller färsk spenat

Tillagning

  1. Skala räkorna. Lägg skalen i en kastrull. Spara räkorna i en skål i kylen.
  2. Skala och hacka löken och tillsätt till räkskalen.
  3. Fräs räkskalen med löken i kastrullen med en msk smör.
  4. Häll på 0,4 liter vatten och koka i fem minuter.
  5. Gör en vit sås: Smält två msk smör i en andra kastrull.
  6. Rör i mjöl och rör runt.
  7. Tillsätt grädde och mjölk lite i taget under vispning.
  8. Sila av räkskalen och tillsätt räkfonden till den vita såsen.
  9. Smaka av med salt och vitpeppar samt dill.
  10. Sätt ugnen på 200 grader.
  11. Riv ost.
  12. Smörj en gratängs- ugnsform med en klick smör.
  13. Rulla ihop spättafiléerna en och en och fördela med skarven nedåt i ugnsformen.
  14. Fördela räkorna över spättafiléerna.
  15. Häll den vita varma gratängsåsen över fisken och räkorna.
  16. Toppa med riven ost.
  17. Koka potatis om du vill ha det till.
  18. Gratinera spättafileerna i ugnen i ca 20 minuter eller tills den fått fin färg och är genomstekta. Sätt ev. på grillen sista minuterna för att få fin färg och gratinering.
  19. Fräs spenat i lite olivolja, salt, peppar och ev. lite hackad lök.
  20. Servera spättafiléerna med kokt potatis samt fräst spenat.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer