Spättafile i ugn

Introduktion och förberedelse

Gratinerade spättafiléer i ugn med vit gratängsås, räkor, dill och ost.

Spättan är goda med kokt potatis som delikatesspotatis eller färskpotatis samt fräst spenat och kan garneras med färsk dill, färska räkor samt citronklyftor.

Man kan även ta kokta grönsaker som broccoli, blomkål och morot istället för spenat. Gott till är även grönsallad, tomatsallad samt citronklyftor.

Räkna 8 spättafiléer, 2 per portion, ca 500-600 gram totalt. Välj MSC-märkt spätta.

Använder du färsk spenat så ta en stor påse babyspenat eller efter tycke.

4 portioner spättafile i ugn

  • Förberedelse: 40 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 600 gram spättafilé
  • 400 g oskalade räkor
  • 1 schalottenlök
  • 3 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 dl grädde
  • 2 dl mjölk
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • 1 dl hackad dill
  • 100 gram riven ost
  • Tillbehör: 800 gram färskpotatis eller delikatesspotatis
  • 250 gram fryst eller färsk spenat

Tillagning

  1. Skala räkorna. Lägg skalen i en kastrull. Spara räkorna i en skål i kylen.
  2. Skala och hacka löken och tillsätt till räkskalen.
  3. Fräs räkskalen med löken i kastrullen med en msk smör.
  4. Häll på 0,4 liter vatten och koka i fem minuter.
  5. Gör en vit sås: Smält två msk smör i en andra kastrull.
  6. Rör i mjöl och rör runt.
  7. Tillsätt grädde och mjölk lite i taget under vispning.
  8. Sila av räkskalen och tillsätt räkfonden till den vita såsen.
  9. Smaka av med salt och vitpeppar samt dill.
  10. Sätt ugnen på 200 grader.
  11. Riv ost.
  12. Smörj en gratängs- ugnsform med en klick smör.
  13. Rulla ihop spättafiléerna en och en och fördela med skarven nedåt i ugnsformen.
  14. Fördela räkorna över spättafiléerna.
  15. Häll den vita varma gratängsåsen över fisken och räkorna.
  16. Toppa med riven ost.
  17. Koka potatis om du vill ha det till.
  18. Gratinera spättafileerna i ugnen i ca 20 minuter eller tills den fått fin färg och är genomstekta. Sätt ev. på grillen sista minuterna för att få fin färg och gratinering.
  19. Fräs spenat i lite olivolja, salt, peppar och ev. lite hackad lök.
  20. Servera spättafiléerna med kokt potatis samt fräst spenat.
E-mail
Medel: 2.5 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-07

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta.

Läs mer

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färskpotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med.

Läs mer