Spättafile i ugn

Gratinerade spättafiléer i ugn med vit gratängsås, räkor, dill och ost. Spättafileerna är goda med kokt potatis samt fräst spenat och kan garneras med färsk dill, färska räkor samt citronklyftor.
Räkna 8 spättafiléer, 2 per portion, ca 500-600 gram totalt.
Använder du färsk spenat så ta en stor påse babyspenat eller efter tycke.
Gott till är även grönsallad, tomatsallad samt citronklyftor.

4 portioner spättafile i ugn

  • Förberedelse: 40 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 600 gram spättafilé
  • 400 g oskalade räkor
  • 1 schalottenlök
  • 3 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 dl grädde
  • 2 dl mjölk
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • 1 dl hackad dill
  • 100 gram riven ost
  • Tillbehör: 800 gram färskpotatis eller delikatesspotatis
  • 250 gram fryst eller färsk spenat

Tillagning

  1. Skala räkorna. Lägg skalen i en kastrull. Spara räkorna i en skål i kylen.
  2. Skala och hacka löken och tillsätt till räkskalen.
  3. Fräs räkskalen med löken i kastrullen med en msk smör.
  4. Häll på 0,4 liter vatten och koka i fem minuter.
  5. Gör en vit sås: Smält två msk smör i en andra kastrull.
  6. Rör i mjöl och rör runt.
  7. Tillsätt grädde och mjölk lite i taget under vispning.
  8. Sila av räkskalen och tillsätt räkfonden till den vita såsen.
  9. Smaka av med salt och vitpeppar samt dill.
  10. Sätt ugnen på 200 grader.
  11. Riv ost.
  12. Smörj en gratängs- ugnsform med en klick smör.
  13. Rulla ihop spättafiléerna en och en och fördela med skarven nedåt i ugnsformen.
  14. Fördela räkorna över spättafiléerna.
  15. Häll den vita varma gratängsåsen över fisken och räkorna.
  16. Toppa med riven ost.
  17. Koka potatis om du vill ha det till.
  18. Gratinera spättafileerna i ugnen i ca 20 minuter eller tills den fått fin färg och är genomstekta. Sätt ev. på grillen sista minuterna för att få fin färg och gratinering.
  19. Fräs spenat i lite olivolja, salt, peppar och ev. lite hackad lök.
  20. Servera spättafiléerna med kokt potatis samt fräst spenat.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Picknickens dag 22 maj

Låt oss göra picknickensdag till en riktig helgdag! Vägra jobb och ut i det fria med en macka, kakor och kaffe ;)

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Dax för rabarber

Nu kommer den första späda, mjälla och goda rabarbern upp. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer