Rödspätta eller plattfisk med remouladsås

Rödspätta eller annan plattfisk med remouladsås samt kokt potatis är gott och rätt nyttigt.
Du kan dubbelpanera eller enkelpanera fisken. Välja plattfisk med ben och skinn eller som filéer utan skinn och ben.
Räkna 4 stora eller 8 små rödspättor, flundror, skrubbor eller annan plattfisk med ben eller ca 600 gram filead plattfisk.
Hela plattfiskar med skinn och ben är gott att panera i enbart rågmjöl och sedan steka i smör. Plattfisk utan skinn i filéer kan man dubbelpanera med vetemjöl blandat med salt sedan ägg och sist ströbröd.
Välj MSC-märkt rödspätta, bergtunga annan tunga eller flundra som skrubba.

4 portioner rödspätta med remouladsås

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 4 plattfiskar med ben och skinn
  • ENKEL PANERING till fisk med skinn och ben: 1 krm salt
  • 2 dl grovt rågmjöl
  • DUBBELPANERING till fiskfiléer: 1 dl vetemjöl
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • 2 ägg
  • 2 dl ströbröd
  • 4 msk smör att steka i
  • 4 msk olja att steka i
  • Remouladsås: 0,5 dl ättiksgurka
  • 0,5 dl syltlök
  • 2 dl pickles av grönsaker som morot, blomkål osv eller ta mer av ättiksgurka och syltlök
  • 2 msk kapris (valfritt)
  • 1,5 dl majonnäs
  • 1 tsk citronsaft (lime blir också gott)
  • 1 krm salt och vitpeppar
  • 0,5 tsk curry
  • 2 krm gurkmeja
  • Tillbehör: 12 potatisar att koka
  • 65 gram grönsallad
  • 200 gram finrivna morötter
  • 2 tärnade tomater

Tillagning

  1. Förbered potatis: skala den och börja koka den mjuk i ca 20 minuter.
  2. HELA PLATTFISKAR MED BEN OCH SKINN: Skölj fisken i kallt vatten. Gnid in i salt.
  3. Sprid ut grovt rågmjöl på en tallrik. Vänd fisken i mjölet.
  4. Stek dem i smör och olja på medelvärme. De får nog ej plats i en stekpanna så ta två stycken eller stek dem två i taget och efterstek sedan på en ugnsplåt i ugnen på 175 grader i 10 minuter.
  5. MED FISKFILÉER: Sprid ut vetemjöl på en tallrik. Blanda i salt och vitpeppar. Vispa ihop två ägg i en djup tallrik. Sprid ut ströbröd på en tredje tallrik.
  6. Vänd filéerna i mjölet, sedan ägget och sist ströbrödet.
  7. Stek några fiskfiléer i taget på medelvärme i smör och olja tills de fått fin färg och är genomstekta ca 4 minuter på varje sida. Du kan också steka i flera pannor samtidigt. Ev. kan du eftersteka fisken på ugnsplåt i ugnen på 175 grader i 10 minuter.
  8. REMOULADSÅS: Hacka ättiksgurka, syltlök, pickles samt kapris grovt.
  9. Lägg i en skål.
  10. Blanda i majonnäs.
  11. Smaka av med citronsaft, salt, peppar, curry och gurkmeja.
  12. Servera de stekta plattfiskarna med kokt potatis och remouladsås samt ev. grönsallad, finrivna morötter och tärnade tomater.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Avokadofrossa!

Avokado till förrätt, varmrätt och efterrätt – här är en meny för vegos och en för veganer!

Detta material är sponsrat av ICA

Läs mer

Sponsrat

Svamprecept från kocken

Vet du inte vad du ska göra med svampskörden eller är du bara sådär grymt sugen på en kantarellmacka? Här hittar du en massa tips på hur du fixar svampen i köket från Receptfavoriters kock Henrik Mattsson. 

Läs mer

Följ Receptfavoriter på sociala medier

Kolla in Receptfavoriters Facebook, Youtube-kanal, Instagram och Pinterest.

Längst ner på varje sida samt inne på varje recept hittar du länkarna till Receptfavoriter på sociala medier.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer