Rödspätta eller plattfisk med remouladsås

Introduktion och förberedelse

Rödspätta eller annan plattfisk med remouladsås samt kokt potatis är gott och rätt nyttigt. Du kan dubbelpanera eller enkelpanera fisken.

Val av plattfisk

Välj plattfisk med ben och skinn eller som filéer utan skinn och ben.

Hela plattfiskar med skinn och ben är gott att panera i enbart rågmjöl och sedan steka i smör.

Plattfisk utan skinn i filéer kan man dubbelpanera med vetemjöl blandat med salt sedan ägg och sist ströbröd.

Räkna 4 stora eller 8 små rödspättor, flundror, skrubbor eller annan plattfisk med ben eller ca 600 gram filead plattfisk.

Välj MSC-märkt rödspätta, bergtunga annan tunga eller flundra som skrubba.

Serveringsförslag

På bilden med remouladsås och potatis även en sallad med machésallad och morot. Vidare passar babyspenat, blandad grönsallad eller annan sallad som tomatsallad passar till.

4 portioner rödspätta med remouladsås

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 4 plattfiskar med ben och skinn
  • ENKEL PANERING till fisk med skinn och ben: 1 krm salt
  • 2 dl grovt rågmjöl
  • DUBBELPANERING till fiskfiléer: 1 dl vetemjöl
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • 2 ägg
  • 2 dl ströbröd
  • 4 msk smör att steka i
  • 4 msk olja att steka i
  • Remouladsås: 0,5 dl ättiksgurka
  • 0,5 dl syltlök
  • 2 dl pickles av grönsaker som morot, blomkål osv eller ta mer av ättiksgurka och syltlök
  • 2 msk kapris (valfritt)
  • 1,5 dl majonnäs
  • 1 tsk citronsaft (lime blir också gott)
  • 1 krm salt och vitpeppar
  • 0,5 tsk curry
  • 2 krm gurkmeja
  • Tillbehör: 12 potatisar att koka
  • 65 gram grönsallad
  • 200 gram finrivna morötter
  • 2 tärnade tomater

Tillagning

  1. Förbered potatis: skala den och börja koka den mjuk i ca 20 minuter.
  2. HELA PLATTFISKAR MED BEN OCH SKINN: Skölj fisken i kallt vatten. Gnid in i salt.
  3. Sprid ut grovt rågmjöl på en tallrik. Vänd fisken i mjölet.
  4. Stek dem i smör och olja på medelvärme. De får nog ej plats i en stekpanna så ta två stycken eller stek dem två i taget och efterstek sedan på en ugnsplåt i ugnen på 175 grader i 10 minuter.
  5. MED FISKFILÉER: Sprid ut vetemjöl på en tallrik. Blanda i salt och vitpeppar. Vispa ihop två ägg i en djup tallrik. Sprid ut ströbröd på en tredje tallrik.
  6. Vänd filéerna i mjölet, sedan ägget och sist ströbrödet.
  7. Stek några fiskfiléer i taget på medelvärme i smör och olja tills de fått fin färg och är genomstekta ca 4 minuter på varje sida. Du kan också steka i flera pannor samtidigt. Ev. kan du eftersteka fisken på ugnsplåt i ugnen på 175 grader i 10 minuter.
  8. REMOULADSÅS: Hacka ättiksgurka, syltlök, pickles samt kapris grovt.
  9. Lägg i en skål.
  10. Blanda i majonnäs.
  11. Smaka av med citronsaft, salt, peppar, curry och gurkmeja.
  12. Servera de stekta plattfiskarna med kokt potatis och remouladsås samt ev. grönsallad, finrivna morötter och tärnade tomater.
E-mail
Medel: 4.5 (4 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 673 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-26

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.