Rödspätta eller plattfisk med remouladsås

Rödspätta eller annan plattfisk med remouladsås samt kokt potatis är gott och rätt nyttigt.
Du kan dubbelpanera eller enkelpanera fisken. Välja plattfisk med ben och skinn eller som filéer utan skinn och ben.
Räkna 4 stora eller 8 små rödspättor, flundror, skrubbor eller annan plattfisk med ben eller ca 600 gram filead plattfisk.
Hela plattfiskar med skinn och ben är gott att panera i enbart rågmjöl och sedan steka i smör. Plattfisk utan skinn i filéer kan man dubbelpanera med vetemjöl blandat med salt sedan ägg och sist ströbröd.
Välj MSC-märkt rödspätta, bergtunga annan tunga eller flundra som skrubba.

4 portioner rödspätta med remouladsås

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 4 plattfiskar med ben och skinn
  • ENKEL PANERING till fisk med skinn och ben: 1 krm salt
  • 2 dl grovt rågmjöl
  • DUBBELPANERING till fiskfiléer: 1 dl vetemjöl
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • 2 ägg
  • 2 dl ströbröd
  • 4 msk smör att steka i
  • 4 msk olja att steka i
  • Remouladsås: 0,5 dl ättiksgurka
  • 0,5 dl syltlök
  • 2 dl pickles av grönsaker som morot, blomkål osv eller ta mer av ättiksgurka och syltlök
  • 2 msk kapris (valfritt)
  • 1,5 dl majonnäs
  • 1 tsk citronsaft (lime blir också gott)
  • 1 krm salt och vitpeppar
  • 0,5 tsk curry
  • 2 krm gurkmeja
  • Tillbehör: 12 potatisar att koka
  • 65 gram grönsallad
  • 200 gram finrivna morötter
  • 2 tärnade tomater

Tillagning

  1. Förbered potatis: skala den och börja koka den mjuk i ca 20 minuter.
  2. HELA PLATTFISKAR MED BEN OCH SKINN: Skölj fisken i kallt vatten. Gnid in i salt.
  3. Sprid ut grovt rågmjöl på en tallrik. Vänd fisken i mjölet.
  4. Stek dem i smör och olja på medelvärme. De får nog ej plats i en stekpanna så ta två stycken eller stek dem två i taget och efterstek sedan på en ugnsplåt i ugnen på 175 grader i 10 minuter.
  5. MED FISKFILÉER: Sprid ut vetemjöl på en tallrik. Blanda i salt och vitpeppar. Vispa ihop två ägg i en djup tallrik. Sprid ut ströbröd på en tredje tallrik.
  6. Vänd filéerna i mjölet, sedan ägget och sist ströbrödet.
  7. Stek några fiskfiléer i taget på medelvärme i smör och olja tills de fått fin färg och är genomstekta ca 4 minuter på varje sida. Du kan också steka i flera pannor samtidigt. Ev. kan du eftersteka fisken på ugnsplåt i ugnen på 175 grader i 10 minuter.
  8. REMOULADSÅS: Hacka ättiksgurka, syltlök, pickles samt kapris grovt.
  9. Lägg i en skål.
  10. Blanda i majonnäs.
  11. Smaka av med citronsaft, salt, peppar, curry och gurkmeja.
  12. Servera de stekta plattfiskarna med kokt potatis och remouladsås samt ev. grönsallad, finrivna morötter och tärnade tomater.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer