Soppa med gröna ärtor

Kan serveras vegetarisk som den är eller med smulad fetaost, fräst svamp eller frästa rotfrukter. Eller som på bilden med knaperstekt bacon. Kokt ägghalva passar också i soppan.
Vill du ha en helt vegan soppa tar du sojagrädde eller oatley istället för vanlig grädde.
God soppa till såväl vardags eller buffé med ett gott bröd. Kan också piffas upp till fest och serveras som förrätt i sopptallrik toppad med en klick crème fraiche eller lättvispad grädde smaksatt med några droppar tryffelolja, frästa tärningar fläsk eller bacon och tärnade frästa rotfrukter som rotselleri, palsternacka och kålrot. Garnera med hackad bladpersilja.

4 portioner soppa med gröna ärtor

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 1 gul lök
  • 4 msk olivolja
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 krm chiliflakes
  • 0,5 purjolök
  • 1 grön paprika
  • 500 gram gröna ärtor
  • 1 liter vatten
  • 1 tärning grönsaks- eller kycklingbuljong
  • 2 msk hackad persilja
  • 1,5 dl grädde
  • 2 krm salt
  • 1 krm svart- eller vitpeppar

Tillagning

  1. Skala och finhacka löken.
  2. Fräs i olivolja i en stor kastrull.
  3. Skala och pressa i vitlök.
  4. Tillsätt chiliflakes.
  5. Dela och skölj purjolök samt strimla den. Tillsätt till löken.
  6. Skölj, dela och kärna ur samt tärna paprikan. Tillsätt till löken.
  7. Tillsätt ärtorna, vatten samt buljongtärning.
  8. Koka upp och låt koka på låg värme i ca 7-8 minuter.
  9. Fräs ev. tillbehör du vill ha till som svamp eller tärnade blandade rotfrukter. Eller knaperstek bacon samt koka ägg (att halvera).
  10. Tillsätt persilja och grädde.
  11. Mixa soppan slät med en stavmixer eller i matberedare. Den kan också mosas med en elvisp eller potatisstöt om du ej har mixer men då blir den lite grövre men ändå god.
  12. Smaka av med salt och svart- eller vitpeppar.
  13. Servera soppan med önskat tillbehör.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer