Grön ärtsoppa med räkor
Krämig grön ärtsoppa toppad med skalade räkor är en god förrätt eller lunch men även till fest som förrätt eller på soppbuffé.
Tillagning
- Skala och hacka lök samt vitlök.
- Fräs lök och vitlök några minuter i olivolja i en stor kastrull.
- Tillsätt ärtorna och fräs några minuter. Rör då och då.
- Tillsätt mjölk, buljong eller vatten och koka upp.
- Tillsätt salt och peppar.
- Koka ärtsoppan i 5-10 minuter.
- Skala under tiden räkor om de inte är skalade. Tina ev. frysta räkor.
- Mixa soppan med en stavmixer, mixa i matberedare eller mosa ärtorna med en potatisstöt.
- Rör i grädden om du vill ha i det. Rör om. Värm upp.
- Smaka av soppan med salt, vitpeppar och citronsaft samt ev. några droppar tryffelolja.
- Servera den gröna ärtsoppan med räkorna. Du kan servera dem i skål till så kan gästerna ösa i soppan själva. Du kan röra ner dem i soppan. Eller lägga upp en hög på varje tallrik och slå soppa runt om.
Serveringförslag
- Du kan smaksätta ärtsoppan med någon droppe tryffelolja till fest men det är valfritt.
- Gott är även en klick crème fraiche.
- Ett gott bröd jag tycker passar till är surdegsbaguette, kuvertbröd, enkla frallor, rosenbröd eller brytbröd med en hemgjord färskost. Du kan även köpa ett gott surdegsbröd, baguette eller bake-off.
- Eller varma mackor.
Varianter
Istället för mjölk kan du ta grönsaksbuljong, kycklingbuljong, rismjölk, sojamjölk eller havremjölk.
Uppskattat näringsvärde per portion: 193 kcal