Grön ärtsoppa med räkor

Krämig grön ärtsoppa toppad med skalade räkor är en god förrätt eller lunch men även till fest som förrätt eller på soppbuffé.

4 portioner grön ärtsoppa

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 500 gram gröna ärtor
  • 1 liten gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 msk olivolja
  • 7 dl liter mjölk
  • 1 tsk salt
  • 2 krm vitpeppar
  • 4 msk citronsaft eller vinäger
  • 1 dl grädde
  • 4 droppar tryffelolja (valfritt)
  • 2 dl skalade räkor att garnera med (valfritt)

Tillagning

  1. Skala och hacka lök samt vitlök.
  2. Fräs lök och vitlök några minuter i olivolja i en stor kastrull.
  3. Tillsätt ärtorna och fräs några minuter. Rör då och då.
  4. Tillsätt mjölk, buljong eller vatten och koka upp.
  5. Tillsätt salt och peppar.
  6. Koka ärtsoppan i 5-10 minuter.
  7. Skala under tiden räkor om de inte är skalade. Tina ev. frysta räkor.
  8. Mixa soppan med en stavmixer, mixa i matberedare eller mosa ärtorna med en potatisstöt.
  9. Rör i grädden om du vill ha i det. Rör om. Värm upp.
  10. Smaka av soppan med salt, vitpeppar och citronsaft samt ev. några droppar tryffelolja.
  11. Servera den gröna ärtsoppan med räkorna. Du kan servera dem i skål till så kan gästerna ösa i soppan själva. Du kan röra ner dem i soppan. Eller lägga upp en hög på varje tallrik och slå soppa runt om.

Serveringförslag

Varianter

Istället för mjölk kan du ta grönsaksbuljong, kycklingbuljong, rismjölk, sojamjölk eller havremjölk.

E-mail
Medel: 2.7 (3 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 193 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-02-24