Grön ärtsoppa med räkor

Grön ärtsoppa med räkor är en god förrätt eller lunch. Servera med gott bröd som ex. surdegsbaguette.
Du kan smaksätta ärtsoppan med tryffelolja men det är valfritt.
Istället för mjölk kan du ta grönsaksbuljong, kycklingbuljong, rismjölk, sojamjölk eller havremjölk.

4 portioner grön ärtsoppa

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 500 gram gröna ärtor
  • 1 liten gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 msk olivolja
  • 7 dl liter mjölk
  • 1 tsk salt
  • 2 krm vitpeppar
  • 4 msk citronsaft eller vinäger
  • 1 dl grädde
  • 4 droppar tryffelolja (valfritt)
  • 2 dl skalade räkor att garnera med (valfritt)

Tillagning

  1. Skala och hacka lök samt vitlök.
  2. Fräs lök och vitlök några minuter i olivolja i en stor kastrull.
  3. Tillsätt ärtorna och fräs några minuter. Rör då och då.
  4. Tillsätt mjölk, buljong eller vatten och koka upp.
  5. Tillsätt salt och peppar.
  6. Koka ärtsoppan i 5-10 minuter.
  7. Skala under tiden räkor om de inte är skalade. Tina ev. frysta räkor.
  8. Mixa soppan med en stavmixer, mixa i matberedare eller mosa ärtorna med en potatisstöt.
  9. Rör i grädden om du vill ha i det. Rör om. Värm upp.
  10. Smaka av soppan med salt, vitpeppar och citronsaft samt ev. några droppar tryffelolja.
  11. Servera den gröna ärtsoppan med räkorna. Du kan servera dem i skål till så kan gästerna ösa i soppan själva. Du kan röra ner dem i soppan. Eller lägga upp en hög på varje tallrik och slå soppa runt om.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Godaste fisken på grillen

Lägg en bit lax, gör fiskspett eller grilla en hel fisk. Det lyxigaste man kan laga i Portugal och Spanien är fin fisk - det har vi  faktiskt rätt gott utbud av i Svenska fiskdiskar - speciellt lax. Servera med god färskpotatis, citron och en sås och grönsallad och kanske lite extra grillade grönsaker. Svårare behöver det inte vara. Och nyttit och fräscht blir det. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer