Grillade pilgrimsmusslor Creme Nignon

Grillade eller halstrade pilgrimsmusslor Crème Nignon - med grön ärtröra samt en touch av tryffelolja (valfritt). Fixa en miniförrätt med gott samvete - som även är lyxig och exklusiv. Även gott som tilltugg, tapas eller aptitretare. Servera gärna med ett gott bröd som focaccia, vitlöksbröd med parmesan eller smördegspinnar. Kan garneras med ärtskott, bladpersilja, gräslök eller machesallad. 

Som jättelyxig förrätt: Vill du lyxa till det så kan du sila ärtpurén till en grön klar sås eller soppa (Crème Nignon på franska) så den blir slät och fin. Koka sedan upp med lite vätska som grädde samt vitt vin och smaka av med tryffelolja, citron, salt och peppar. Skivar du över färsk tryffel så blir det en förrätt du inte glömmer. Då kan du döpa om det till något glättigt som 80-tals: Halstrade pilgrimsmusslor med färsk tryffel på grön spegel...

Pilgrimsmusslor finns frysta eller färska. Tinade och vackert grillade blir de en utmärkt förrätt. Godast (och dyrast) är de färska större pilgrimsmusslorna - gärna med romen kvar - och då räcker 1 per portion till denna miniförrätt. Använder du de mindre frysta så ta då 2 per portion. Pilgrimsmusslor kan man lyxa till med och äta med gott samvete enligt Naturskyddsföreningen. Pilgrimsmusslorna blir goda att grilla på utegrill men kan även grillas inne i het grillpanna eller halstras och stekas hastigt i het stekpanna (obs välj en stekpanna som tål hög värme - ej fallet med alla teflonpannor). 

Vintips till pilgrimsmusslor blir ett kylt vitt vin ex. av druvan Sauvignon Blanc, Semillon, Pinot Gris eller Gewurtztraminer. Eller kylt mousserande vin som Champagne, Cava eller Cremant de Bourgogne. 

8 portioner miniförrätt eller 4 port stor förrätt

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 200 gram pilgrimmsmusslor
  • 1 msk olivolja
  • 1 tsk citronsaft
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm svart- eller vitpeppar
  • CREME NIGNON ÄRTRÖRA: 250 gram gröna ärtor, frysta
  • 1 dl crème fraiche, kokbar
  • 1 dl grädde
  • 1 tärning grönsaksbuljong
  • 1 dl vitt vin, torrt
  • 1 tsk citronsaft
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • 4 droppar tryffelolja (valfritt)

Tillagning

  1. Täck ärtorna med vatten i en kastrull och koka upp dem. Häll av hälften av vattnet.
  2. Tillsätt citronsaft, grönsaksbuljong, vitt vin, grädde och creme fraiche. Koka upp och mixa ärtorna så släta du vill ha dem med en stavmixer. Tillsätt ev. lite mer vatten till önskad konsistens. Det ska vara som en tjock sås tycker jag. Smaka av med tryffelolja (valfritt), salt och peppar. Om du vill ha extra fint kan du sila ärtröran så den blir helt utan ärtskal. Då kan du även späda med någon dl mer grädde, creme fraiche och vatten. Ärtröran kan du förbereda i god tid och ha i kylen samt värma till servering.
  3. GRILLA MUSSLORNA: Vänd pilgrimsmusslorna i olivolja, salt och peppar.
  4. Hetta upp en grillpanna, stekpanna eller använd en utegrill och grilla pilgrimsmusslorna på ca 30 sekunder på varje sida. Använder du stekpanna med teflon så se till att den tål max värme att halstra i.
  5. Fördela ärtröra på små tallrikar eller assietter samt toppa med pilgrimsmusslor. Eller servera i små skålar samt sätt pilgrimsmusslan på ett litet spett över.
  6. Droppa över lite citronsaft samt strö gärna över lite flingsalt och nymalen svartpeppar på musslorna. Garnera ev. med ärtskott, gräslök eller bladpersilja. En droppe tryffelolja kan man toppa med men tänk på att tryffeloljan lätt tar överhanden om du haft den i ärtröran innan.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Godaste fisken på grillen

Lägg en bit lax, gör fiskspett eller grilla en hel fisk. Det lyxigaste man kan laga i Portugal och Spanien är fin fisk - det har vi  faktiskt rätt gott utbud av i Svenska fiskdiskar - speciellt lax. Servera med god färskpotatis, citron och en sås och grönsallad och kanske lite extra grillade grönsaker. Svårare behöver det inte vara. Och nyttit och fräscht blir det. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer