Grillade pilgrimsmusslor Creme Nignon

Introduktion och förberedelse

Grillade eller halstrade pilgrimsmusslor Crème Nignon - med grön ärtröra samt en touch av tryffelolja (valfritt).

Serveringsförslag

  • Passar som "ammis" - amuse bouche - ett litet tilltugg eller miniförrätt som serveras som aptitretare. Passar också till tapas.
  • Servera gärna med ett gott bröd med smör till som fröknäckebröd, skivad focaccia, bitar av vitlöksbröd med parmesan, grissinis, brioche eller frasiga smördegspinnar.
  • Kan garneras med ärtskott, bladpersilja, gräslök eller machesallad.

Val av pilgrimsmusslor

Pilgrimsmusslor finns frysta eller färska. Heter ibland kammusslor.

  • Godast (och dyrast) är de färska större pilgrimsmusslorna - gärna med romen kvar - och då räcker en per portion till denna miniförrätt.
  • Använder du de mindre frysta så ta då två per portion som miniförrätt.

Ät med gott samvete

Pilgrimsmusslor kan man lyxa till med och äta med gott samvete enligt Naturskyddsföreningen.

Grilla eller steka

Pilgrimsmusslorna blir goda att grilla på utegrill men kan även grillas inne i het grillpanna eller halstras och stekas hastigt i het stekpanna (obs välj en stekpanna som tål hög värme - ej fallet med alla teflonpannor).

Lite lyxigare förrätt

Vill du lyxa till det så kan du sila ärtpurén till en grön klar sås eller soppa (Crème Nignon på franska) så den blir slät och fin.

Koka sedan upp med lite vätska som grädde samt vitt vin och smaka av med tryffelolja, citron, salt och peppar.

Skivar du över färsk vit eller svart tryffel så blir det en förrätt du inte glömmer.

Att dricka till

  • Vintips till pilgrimsmusslor blir ett kylt vitt vin ex. av druvan Sauvignon Blanc, Semillon, Pinot Gris eller Gewurtztraminer.
  • Eller kylt mousserande vin som Champagne, Cava eller Cremant de Bourgogne.

8 portioner miniförrätt eller 4 port stor förrätt

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 200 gram pilgrimmsmusslor
  • 1 msk olivolja
  • 1 tsk citronsaft
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm svart- eller vitpeppar
  • CREME NIGNON ÄRTRÖRA: 250 gram gröna ärtor, frysta
  • 1 dl crème fraiche, kokbar
  • 1 dl grädde
  • 1 tärning grönsaksbuljong
  • 1 dl vitt vin, torrt
  • 1 tsk citronsaft
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • 4 droppar tryffelolja (valfritt)

Tillagning

  1. Täck ärtorna med vatten i en kastrull och koka upp dem. Häll av hälften av vattnet.
  2. Tillsätt citronsaft, grönsaksbuljong, vitt vin, grädde och creme fraiche. Koka upp och mixa ärtorna så släta du vill ha dem med en stavmixer. Tillsätt ev. lite mer vatten till önskad konsistens. Det ska vara som en tjock sås tycker jag. Smaka av med tryffelolja (valfritt), salt och peppar. Om du vill ha extra fint kan du sila ärtröran så den blir helt utan ärtskal. Då kan du även späda med någon dl mer grädde, creme fraiche och vatten. Ärtröran kan du förbereda i god tid och ha i kylen samt värma till servering.
  3. GRILLA MUSSLORNA: Vänd pilgrimsmusslorna i olivolja, salt och peppar.
  4. Hetta upp en grillpanna, stekpanna eller använd en utegrill och grilla pilgrimsmusslorna på ca 30 sekunder på varje sida. Använder du stekpanna med teflon så se till att den tål max värme att halstra i.
  5. Fördela ärtröra på små tallrikar eller assietter samt toppa med pilgrimsmusslor. Eller servera i små skålar samt sätt pilgrimsmusslan på ett litet spett över.
  6. Droppa över lite citronsaft samt strö gärna över lite flingsalt och nymalen svartpeppar på musslorna. Garnera ev. med ärtskott, gräslök eller bladpersilja. En droppe tryffelolja kan man toppa med men tänk på att tryffeloljan lätt tar överhanden om du haft den i ärtröran innan.
E-mail
Medel: 4.7 (15 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 86 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-10-20