Snabb rödbetssoppa

Snabb rödbetssoppa med pepparrotscrème-fraiche. En vegetarisk soppa med färdigkokta rödbetor som är snabb och enkel att laga. Dessutom riktigt nyttig. Om du vill kan du ta fryst hackad lök då går det ännu snabbare. 

Här serverad med ärtskott, avokadoolja, riven pepparrot och crème fraiche samt en baguette med färskost med vitlök och örter, skivad gurka, salt och svartpeppar. Du kan variera smaken med att tillsätta någon msk finriven ingefära, riven pepparrot, garam masala, chili, rivet äpple eller strimlad purjolök. Gott är även att toppa med smulad fetaost eller chevre. Varma surdegsbaguette mackor med chevre passar också mycket bra till. Vill du göra soppan riktigt festlig så tillsätt lite extra creme fraiche samt garnera med ärtskott, extra tärnade kokta rödbetor, avokadoolja samt rostade pinjenötter eller pumpafrön. Servera sedan små skivor eller valfri storlek av surdegsbröd penslade i olivolja toppade med en skiva chevre samt några droppar flytande honung som du gratinerat i ugnen.

Köp vacuumförpackade kokta rödbetor om du vill laga soppan snabbt. Man kan också ta råa rödbetor, skala dem och riva dem grovt på rivjärn eller i matberedare. Du ska inte ta inlagda rödbetor.

För vegan rödbetssoppa så kan du använda Oatly Fraiche istället för crème fraiche.

6 portioner snabb rödbetssoppa

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 1 kg kokta rödbetor
  • 1 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 4 msk olivolja
  • 8 dl vatten
  • 2 tärningar grönsaksbuljong
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 0,5 dl citronsaft
  • 1,5 dl créme fraiche
  • 2 msk finriven färsk pepparrot
  • Tillbehör: 1,5 dl créme fraiche
  • 0,5 dl finriven färsk pepparrot
  • 50 gram ärtskott
  • 4 msk avokadoolja

Tillagning

  1. Skala och hacka lök.
  2. Fräs lök i olivolja.
  3. Skala och pressa i vitlök.
  4. Skär i tärningar. Tillsätt alla rödbetor utom 2 dl om du vill ha lite hela tärningar i soppan efter att du mixat den.
  5. Fräs rödbetor, lök och vitlök några minuter.
  6. Tillsätt vatten, buljongtärning, salt, peppar och citronsaft.
  7. Koka i 10 minuter på medelvärme.
  8. Mixa rödbetssoppan med stavmixer så mycket du önskar.
  9. Rör i hälften av crème fraichen.
  10. Smaka av med salt och peppar samt några msk pepparrot.
  11. Blanda resten av crème fraichen med den rivna pepparroten.
  12. Servera rödbetsoppan och toppa med avokadoolja, några msk pepparrotscrème-fraiche samt ärtskott. Gott med mackor till ex. varm bake-off baguette med färskost smaksatt med vitlök och örter fylld med skivad gurka toppad med någon nypa flingsalt och nymald svartpeppar.
E-mail
Medel: 4.7 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer