Rödbetssoppa Borsjtj med kött

Rödbetssoppa Borsjtj. Fyllig, billig, enkel och god rysk rödbetssoppa med kött - en rysk klassiker.
Borsjtj serveras med skålar med gräddfil (eller helst smetana som är syrad gräddfil), saltgurka - skivad eller tärnad, färska hackade kryddor som ex. bladpersilja, samt soppköttet i strimlor.
Gott till din egen soppmiddag är också nybakt lantbröd eller piroger.
Ryssarna dricker sedan vodka till sin borsjtj. Kall öl är annars gott. Eller mjölk.

6 portioner rödbetssoppa borsjtj

  • Förberedelse: 2 tim 10 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 2 tim 50 min

Ingredienser

  • 1 kilo högrev, soppkött
  • 1,5 msk salt
  • 7 st svart- eller vitpepparkorn
  • 1 lagerblad
  • 2 gula lökar
  • 1,5 kg råa rödbetor
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 morötter
  • 3 potatisar
  • 250 gram vitkål
  • 2 msk smör
  • 1,5 liter köttbuljong (från köttkoket)
  • 2 msk rödvinsvinäger
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • Tillbehör: 2 dl gräddfil eller helst smetana
  • 4 dl skivad eller tärnad saltgurka
  • 1 skål färsk och hackad bladpersilja

Tillagning

  1. Koka soppkött till rödbetssoppa Borsjtj: koka upp vatten i en stor kastrull och tillsätt köttet.
  2. Koka upp och skumma.
  3. Tillsätt kryddorna och låt småputtra under lock i 2 timmar tills köttet är mört.
  4. Ta kastrullen åt sidan och låt gärna svalna i grytan under tiden du börjar med soppan.
  5. Skala och hacka lök och vitlök. Skala potatis och morötter och skiva dem samt tärna dem grovt.
  6. Rensa vitkål och strimla den.
  7. Borsta rödbetorna, skär bort fästena och skala dem om de har fula skal. Skär dem i strimlor och tärna dem grovt.
  8. Fräs alltihop i smöret i en stor soppkastrull.
  9. Tillsätt salt, peppar och vinäger samt sila över köttbuljongen.
  10. Koka i 20-30 minuter tills grönsakerna är mjuka.
  11. Smaka av med salt, peppar och vinäger.
  12. Ta upp köttet och skär upp det i små mumsbitar som strimlor eller tärningar.
  13. Lägg upp i en skål och servera bredvid eller lägg tillbaka i soppan. Servera rödbetssoppan med köttet sam skålar av gräddfil, hackad bladpersilja samt strimlad saltgurka.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Godaste fisken på grillen

Lägg en bit lax, gör fiskspett eller grilla en hel fisk. Det lyxigaste man kan laga i Portugal och Spanien är fin fisk - det har vi  faktiskt rätt gott utbud av i Svenska fiskdiskar - speciellt lax. Servera med god färskpotatis, citron och en sås och grönsallad och kanske lite extra grillade grönsaker. Svårare behöver det inte vara. Och nyttit och fräscht blir det. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer