Rödbetssoppa Borsjtj med kött

Rödbetssoppa Borsjtj. Fyllig, billig, enkel och god rysk rödbetssoppa med kött - en rysk klassiker.
Borsjtj serveras med skålar med gräddfil (eller helst smetana som är syrad gräddfil), saltgurka - skivad eller tärnad, färska hackade kryddor som ex. bladpersilja, samt soppköttet i strimlor.
Gott till din egen soppmiddag är också nybakt lantbröd eller piroger.
Ryssarna dricker sedan vodka till sin borsjtj. Kall öl är annars gott. Eller mjölk.

6 portioner rödbetssoppa borsjtj

  • Förberedelse: 2 tim 10 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 2 tim 50 min

Ingredienser

  • 1 kilo högrev, soppkött
  • 1,5 msk salt
  • 7 st svart- eller vitpepparkorn
  • 1 lagerblad
  • 2 gula lökar
  • 1,5 kg råa rödbetor
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 morötter
  • 3 potatisar
  • 250 gram vitkål
  • 2 msk smör
  • 1,5 liter köttbuljong (från köttkoket)
  • 2 msk rödvinsvinäger
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • Tillbehör: 2 dl gräddfil eller helst smetana
  • 4 dl skivad eller tärnad saltgurka
  • 1 skål färsk och hackad bladpersilja

Tillagning

  1. Koka soppkött till rödbetssoppa Borsjtj: koka upp vatten i en stor kastrull och tillsätt köttet.
  2. Koka upp och skumma.
  3. Tillsätt kryddorna och låt småputtra under lock i 2 timmar tills köttet är mört.
  4. Ta kastrullen åt sidan och låt gärna svalna i grytan under tiden du börjar med soppan.
  5. Skala och hacka lök och vitlök. Skala potatis och morötter och skiva dem samt tärna dem grovt.
  6. Rensa vitkål och strimla den.
  7. Borsta rödbetorna, skär bort fästena och skala dem om de har fula skal. Skär dem i strimlor och tärna dem grovt.
  8. Fräs alltihop i smöret i en stor soppkastrull.
  9. Tillsätt salt, peppar och vinäger samt sila över köttbuljongen.
  10. Koka i 20-30 minuter tills grönsakerna är mjuka.
  11. Smaka av med salt, peppar och vinäger.
  12. Ta upp köttet och skär upp det i små mumsbitar som strimlor eller tärningar.
  13. Lägg upp i en skål och servera bredvid eller lägg tillbaka i soppan. Servera rödbetssoppan med köttet sam skålar av gräddfil, hackad bladpersilja samt strimlad saltgurka.
E-mail
Medel: 2.5 (4 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-05

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad till kock i Marinen samt till kulinarisk kock och måltidskreatör på Restauranghögskolan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig.