Rödbetssoppa Borsjtj med kött
Introduktion och förberedelse
Rödbetssoppa Borsjtj. Fyllig, billig, enkel och god rödbetssoppa med kött - en klassiker från Ryssland, Ukraina och öst.
Tips är att koka köttet till soppan dagen innan eller tidigare på dagen. Sedan använder du det kokta köttet och buljongen till soppan.
Får du tag på 1/2 kg köttben som kalvben eller köttben från nötkött så får du mycket god smak om du kokar med det.
Man kan också koka soppan med fläskkött med ben ex. fläsklägg eller en hel kyckling eller höns. Lammkött med ben funkar också.
Serveringsförslag
Borsjtj serveras med skålar med gräddfil (eller helst smetana som är syrad gräddfil), saltgurka - skivad eller tärnad, färska hackade kryddor som ex. bladpersilja, samt soppköttet i strimlor.
Gott till din egen soppmiddag är också nybakt bondbröd eller piroger.
Vegetarisk variant
Vill du laga en vegetarisk variant så kan du prova Borsjtj utan kött.
Att dricka till
Ryssarna dricker sedan vodka till sin borsjtj. Kall öl är annars gott. Eller mjölk.
Tillagning
- Koka först soppköttet: koka upp vatten i en stor kastrull och tillsätt köttet. Och ben om du har det.
- Koka upp och skumma.
- Tillsätt salt, peppar och lagerblad och låt småputtra under lock i 2 timmar tills köttet är mört.
- Ta kastrullen åt sidan och låt gärna svalna i grytan under tiden du börjar med soppan. Detta kan du förbereda dagen innan eller tidigare på dagen.
- Skala och hacka lök och vitlök. Skala potatis och morötter och skiva dem samt tärna dem grovt.
- Rensa vitkål och strimla den.
- Borsta rödbetorna, skär bort fästena och skala dem om de har fula skal. Skär dem i strimlor och tärna dem grovt.
- Fräs lök och vitlök med smör och tomatpuré några minuter på medelvärme i en stor soppkastrull eller stekgryta med tjock botten.
- Tillsätt morötter, potatis, vitkål, rödbetor samt salt, peppar och vinäger. Fräs runt någon minut.
- Sila i buljong från köttkoket.
- Koka i 30 minuter tills grönsakerna är mjuka.
- Ta upp köttet och skär det i små mumsbitar som strimlor eller tärningar.
- Smaka av med salt, peppar och vinäger.
- Lägg upp i en skål och servera bredvid eller lägg tillbaka i soppan.
- Servera rödbetssoppan med köttet sam skålar av gräddfil, hackad bladpersilja samt strimlad saltgurka.
Uppskattat näringsvärde per portion: 75 kcal