Rödbetssoppa Borsjtj med kött

Rödbetssoppa Borsjtj. Fyllig, billig, enkel och god rödbetssoppa med kött - en klassiker från Ryssland, Ukraina och öst.

6 portioner rödbetssoppa borsjtj

  • Förberedelse: 2 tim 10 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 2 tim 50 min

Ingredienser

  • GRUND: 500 gram högrev eller soppkött samt gärna 1/2 kg extra ben som kalvben
  • 1,5 msk salt
  • 7 st svart- eller vitpepparkorn
  • 1 lagerblad
  • TILL SOPPAN: 2 gula lökar
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 msk tomatpuré
  • 2 msk smör
  • 2 morötter
  • 3 potatisar
  • 250 gram vitkål
  • 1,5 kg råa rödbetor
  • 1,5 liter köttbuljong (från köttkoket)
  • 2 msk rödvinsvinäger
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • Tillbehör: 2 dl gräddfil eller helst smetana
  • 4 dl skivad eller tärnad saltgurka
  • 1 skål färsk och hackad bladpersilja

Tillagning

  1. Koka först soppköttet: koka upp vatten i en stor kastrull och tillsätt köttet. Och ben om du har det.
  2. Koka upp och skumma.
  3. Tillsätt salt, peppar och lagerblad och låt småputtra under lock i 2 timmar tills köttet är mört.
  4. Ta kastrullen åt sidan och låt gärna svalna i grytan under tiden du börjar med soppan. Detta kan du förbereda dagen innan eller tidigare på dagen.
  5. Skala och hacka lök och vitlök. Skala potatis och morötter och skiva dem samt tärna dem grovt.
  6. Rensa vitkål och strimla den.
  7. Borsta rödbetorna, skär bort fästena och skala dem om de har fula skal. Skär dem i strimlor och tärna dem grovt.
  8. Fräs lök och vitlök med smör och tomatpuré några minuter på medelvärme i en stor soppkastrull eller stekgryta med tjock botten.
  9. Tillsätt morötter, potatis, vitkål, rödbetor samt salt, peppar och vinäger. Fräs runt någon minut.
  10. Sila i buljong från köttkoket.
  11. Koka i 30 minuter tills grönsakerna är mjuka.
  12. Ta upp köttet och skär det i små mumsbitar som strimlor eller tärningar.
  13. Smaka av med salt, peppar och vinäger.
  14. Lägg upp i en skål och servera bredvid eller lägg tillbaka i soppan.
  15. Servera rödbetssoppan med köttet sam skålar av gräddfil, hackad bladpersilja samt strimlad saltgurka.

Serveringsförslag

Nyttig, billig och god serverad soppa till sopplunch, enkel middag eller ta med till jobblunchen.

Borsjtj serveras med soppskålar med tillbehör i soppan eller bredvid i skålar. Förslagsvis:

  • Gräddfil, crème fraiche eller smetana - syrad gräddfil.
  • Saltgurka - skivad eller tärnad.
  • Färska hackade kryddor som ex. bladpersilja.
  • Soppköttet i strimlor eller tärningar. Kan även läggas direkt i soppan och värmas.
  • Köpt nybakt bröd, bake-off bröd eller hembakt bondbröd, piroger eller surdegsbröd.

Tips

  • Tips är att koka köttet till soppan dagen innan eller tidigare på dagen. Sedan använder du det kokta köttet och buljongen till soppan.
  • Får du tag på 1/2 kg köttben som kalvben eller köttben från nötkött så får du mycket god smak om du kokar med det.
  • Man kan också koka soppan med fläskkött med ben ex. fläsklägg eller en hel kyckling eller höns. Lammkött med ben funkar också.

Vegetarisk variant

Vill du laga en vegetarisk variant så kan du prova Borsjtj utan kött.

Att dricka till

Ryssarna dricker sedan vodka till sin borsjtj. Kall öl är annars gott. Eller mjölk.

Rödbetssoppa i kastrull
Koka gärna rödbetssoppan dagen innan så får den extra god smak.

E-mail
Medel: 3.4 (18 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 75 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-08-09