Rödbetssoppa Borsjtj med kött

Introduktion och förberedelse

Rödbetssoppa Borsjtj. Fyllig, billig, enkel och god rödbetssoppa med kött - en klassiker från Ryssland, Ukraina och öst.

Tips är att koka köttet till soppan dagen innan eller tidigare på dagen. Sedan använder du det kokta köttet och buljongen till soppan.

Får du tag på 1/2 kg köttben som kalvben eller köttben från nötkött så får du mycket god smak om du kokar med det.

Man kan också koka soppan med fläskkött med ben ex. fläsklägg eller en hel kyckling eller höns. Lammkött med ben funkar också.

Serveringsförslag

Borsjtj serveras med skålar med gräddfil (eller helst smetana som är syrad gräddfil), saltgurka - skivad eller tärnad, färska hackade kryddor som ex. bladpersilja, samt soppköttet i strimlor.

Gott till din egen soppmiddag är också nybakt bondbröd eller piroger.

Vegetarisk variant

Vill du laga en vegetarisk variant så kan du prova Borsjtj utan kött.

Att dricka till

Ryssarna dricker sedan vodka till sin borsjtj. Kall öl är annars gott. Eller mjölk.

6 portioner rödbetssoppa borsjtj

  • Förberedelse: 2 tim 10 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 2 tim 50 min

Ingredienser

  • GRUND: 500 gram högrev eller soppkött samt gärna 1/2 kg extra ben som kalvben
  • 1,5 msk salt
  • 7 st svart- eller vitpepparkorn
  • 1 lagerblad
  • TILL SOPPAN: 2 gula lökar
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 msk tomatpuré
  • 2 msk smör
  • 2 morötter
  • 3 potatisar
  • 250 gram vitkål
  • 1,5 kg råa rödbetor
  • 1,5 liter köttbuljong (från köttkoket)
  • 2 msk rödvinsvinäger
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • Tillbehör: 2 dl gräddfil eller helst smetana
  • 4 dl skivad eller tärnad saltgurka
  • 1 skål färsk och hackad bladpersilja

Tillagning

  1. Koka först soppköttet: koka upp vatten i en stor kastrull och tillsätt köttet. Och ben om du har det.
  2. Koka upp och skumma.
  3. Tillsätt salt, peppar och lagerblad och låt småputtra under lock i 2 timmar tills köttet är mört.
  4. Ta kastrullen åt sidan och låt gärna svalna i grytan under tiden du börjar med soppan. Detta kan du förbereda dagen innan eller tidigare på dagen.
  5. Skala och hacka lök och vitlök. Skala potatis och morötter och skiva dem samt tärna dem grovt.
  6. Rensa vitkål och strimla den.
  7. Borsta rödbetorna, skär bort fästena och skala dem om de har fula skal. Skär dem i strimlor och tärna dem grovt.
  8. Fräs lök och vitlök med smör och tomatpuré några minuter på medelvärme i en stor soppkastrull eller stekgryta med tjock botten.
  9. Tillsätt morötter, potatis, vitkål, rödbetor samt salt, peppar och vinäger. Fräs runt någon minut.
  10. Sila i buljong från köttkoket.
  11. Koka i 30 minuter tills grönsakerna är mjuka.
  12. Ta upp köttet och skär det i små mumsbitar som strimlor eller tärningar.
  13. Smaka av med salt, peppar och vinäger.
  14. Lägg upp i en skål och servera bredvid eller lägg tillbaka i soppan.
  15. Servera rödbetssoppan med köttet sam skålar av gräddfil, hackad bladpersilja samt strimlad saltgurka.
E-mail
Medel: 3.3 (6 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 75 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-02

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Följ på Youtube, Facebook och sociala medier

Prenumerera på min Youtube-kanal och kolla in mina receptfilmer. Följ på Facebook, Instagram och Pinterest för säsongstips och nya recept. 

Läs mer

Gör din egen mozzarella

Gör din egen mozzarellaost från grunden. Det är lättare än man tror och den blir mycket god.

Läs mer

Recept