Smördegspizza

Baka en enkel och god pizza med färdig smördeg toppad med fetaost, tomat, mozzarella, spenat, pinjenötter, oliver och rödlök. Här alltså en vegetarisk variant men man kan ha på skinka, salami, räkor med mera om man gillar det.
Räkna med att pizzan räcker till fyra stora portioner eller sex mindre. Servera gärna med en grönsallad till.
Baka smördegspizzan i en långpanna eller plåt på bakplåtspapper.
Annat gott på är getost i skivor, hackade soltorkade tomater, pesto, vitlöksolja, pecorino, skivad Västerbottenost, kronärtskockskräm istället för tomatsås,
Vidare kan man toppa smördegspizzan när den är bakt med färsk ruccola, grönsallad, marinerade kronärtsskockor, delade cocktailtomater, lufttorkad skinka, pesto och riven eller hyvlad parmesan.
Räkna en rulle smördeg på minst 250 gram eller 4 plattor smördeg (ca 350 gram). Använder du smördeg i plattor så kavla ut dessa på mjölat bakbord till storlek av ugnsbleck. Tryck ihop kanterna.
Kan garneras med färsk basilika, torkad oregano och riven eller hyvlad parmesan.

4 portioner smördegspizza

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 250 gram smördeg på rulle
  • 200 gram fryst bladspenat
  • 1 dl pizzasås eller tomatsås
  • 1 rödlök
  • 150 gram fetaost
  • 2 mozzarellaostar i saltlag
  • 20 svarta oliver typ kalamata
  • 50 gram pinjenötter

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Tina spenat och krama ur den.
  3. Kavla ev. ut smördegen på mjölat bakbord till storlek som en bakplåt.
  4. Smörj en långpanna med lite olivolja eller lägg ett smörpapper i en bakplåt - gärna med höga kanter.
  5. Lägg i smördegen.
  6. Bred ut ett tunt lager pizza- eller tomatsås.
  7. Krama ur spenaten och fördela den på smördegen.
  8. Häll av och skär mozzarella i skivor, skär fetaost i små kuber och fördela den över smördegen.
  9. Skala, dela och strimla rödlök och sprid över.
  10. Lägg på oliver och strö över pinjenötter.
  11. Grädda smördegspizzan i nedre delen av ugnen i ca 20 minuter eller tills den fått färg och är genombakt i mitten.
  12. Ta ut, skär upp och servera direkt ev. med en god grönsallad till.
E-mail
Medel: 3.6 (7 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-10

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock sedan 25 år samt matskribent och fotograf. Receptfavoriter skapade jag 2003 och sedan dess har jag provlagat, skrivet och fotograferat tusentals recept. Jag är utbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt ett WSET-diplom i vin och drycker med mera.

Smörgåstårtans dag

Fira smörgåstårtans dag den 13 november. Bjud på en krämig bit smörgåstårta som vardagslyx eller till helgen. Ett alternativ är en lyxig landgång som är lite enklare att laga till.

Läs mer

Recept

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer