Smördegspizza
Baka en enkel och god pizza med smördeg i långpanna. Jag toppade med fetaost, tomat, mozzarella, spenat, pinjenötter, oliver och rödlök.
Du kan såklart ta de topping du gillar på pizzan eller blanda och lägga olika toppings på två halvor. Eller dela och baka två olika pizzor - kan vara bra om en är med kött och en mer vegetarisk.
Tillagning
- Använder du fryst smördeg så tina den i kylen över natten. Eller anvisningarna på paketet.
- Sätt ugnen på 225 grader vanlig ugn.
- Smörj en långpanna med lite olivolja eller lägg ett smörpapper i en bakplåt. Ta gärna en långpanna med höga kanter.
- MED FRYSTA SMÖRDEGSPLATTOR: Tina i kyl. Kavla ut fyra plattor på mjölat bakbord och lappa ihop dem så de passar till en långpanna. Tryck ihop kanterna. Rulla upp på en kavel eller rulle med gladplast. Rulla ut i smord långpanna.
- MED FÄRSK ELLER FRYST SMÖRDEG PÅ RULLE: Tina fryst smördeg i kylen. Kavla ut smördegen - om det behövs - på mjölat bakbord till storlek som en bakplåt. Rulla ut i smord plåt.
- Tina spenat och krama ur den från vätska.
- Bred ut ett tunt lager pizza- eller tomatsås på smördegen.
- Lägg på och sprid ut de toppings du vill ha över tomatsåsen. Som förslagsvis spenaten.
- Häll av och skär mozzarella i skivor eller dela den grovt för hand. Fördela över pizzan.
- Skär eller smula fetaosten i bitar och fördela över pizzan.
- Skala, dela och strimla rödlök och sprid ut den över pizzan.
- Lägg på oliver och strö över pinjenötter.
- Grädda smördegspizzan i nedre delen av ugnen i ca 20 minuter eller tills den fått färg och är genombakt i mitten.
- Ta ut, skär upp och servera nygräddad.
- En grönsallad med Dijondressing passar till eller valfri sallad.
Serveringsförslag
- Servera gärna med en grönsallad med Dijondressing, pizzasallad eller spenatsallad till.
- Pizzan kan garneras med färsk basilika, torkad oregano och riven eller hyvlad parmesan.
- Vidare kan man toppa smördegspizzan när den är bakt med färsk ruccola, babyspenat, grönsallad, marinerade kronärtsskockor, delade cocktailtomater, lufttorkad skinka, pesto och riven eller hyvlad parmesan.
- Toppa pizzan med sås som Bearnaisesås, kebabsås eller Srirachamajo.
Varianter
- Du kan även ha på strimlad skinka, salami, räkor, fräst kebabkött eller kycklingkött med mera om man gillar det.
- Annat gott på är getost i skivor, hackade soltorkade tomater, pesto, vitlöksolja, pecorino samt annan pizzaost eller riven Västerbottenost.
- Man kan ta köpt kronärtskockskräm eller crème fraiche istället för tomatsås - för en bianco variant.
Val av smördeg
- Räkna en rulle smördeg på minst 250 gram eller 4 plattor smördeg (ca 350 gram).
- Använder du smördeg i plattor så kavla ut dessa på mjölat bakbord och lappa ihop fyra stycken till storlek av en långpanna. Tryck ihop kanterna. Rulla upp på en kavel eller rulle med gladplast och för över till en långpanna penslad med lite olivolja eller bakplåtspapper i botten.
Överkurs
Överkurs är att göra egen smördeg, pizzasås och mozzarella.
Ost, vegetarianer och veganer
Tänk på att ost som ystats med löpe ej är vegetarisk (eller vegan) så ska du bjuda strikta vegetarianer på pizzan välj förslagsvis en vegan ost som förslagsvis sojaost mozzarellastyle samt Greek white från Violife.
Många märken färdiga smördeg innehåller inte smör utan enbart vegetabiliska fetter varför du kan baka vegan pizza med ovan förslag på vegana ostar. Kolla på paketet innan du bakar.
Uppskattat näringsvärde per portion: 469 kcal