Skaldjurspasta

Skaldjurspasta eller spagetti med tomatsås och skaldjur. Det finns flera olika italienska klassiker med pasta och skaldjur. Här har jag valt räkor, bläckfisk, musslor och krabbkött. Med krabba och ev. hummerkött blir denna rätt riktigt lyxig.

Varianter:

  • Väljer du räkor med skal så kan du skala dem och koka en enkel räkfond på skalen och tillsätta istället för vatten och buljongtärning. Ta räkskalen och fräs med en klyfta vitlök, en tärnad morot och en gul lök någon minut utan att det tar färg. Tillsätt 5 dl vatten och koka i 10 minuter. Sila av och använd i såsen istället för vatten. 
  • Koka egen fiskbuljong och ha istället för vatten. 
  • Du kan göra det lätt för dig med en matsked hummerbuljong och enbart skalade räkor. Du kan välja skaldjur efter tillgång och smak. Det finns färdiga blandningar med hackade frysta skaldjur som blir mycket goda också.
  • En deciliter grädde kan man också ha i såsen om du vill ha den krämigare. Vidare en eller två skedar kokbar creme fraiche. 
  • Har man Vongole musslor (hjärtmusslor) i pastan så kallas det pasta Vongole. De är lite svåra att få tag på men visst kan du ta blåmusslor också om du gillar det.
  • Vanligtvis har man inte riven parmesanost till skaldjurspasta men jag tycker om det så det kan du välja själv.
  • Man kan såklart också ha färsk hummer, krabba och bläckfisk i för en riktigt lyxig pasta men det kostar en slant och då får du kanske beställa hem i fiskdisken. Du kan du koka fond till såsen på hummer och krabbskal - köttet tar du till pastan. 

4 portioner skaldjurspasta

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 400 gram pasta som tagliatelle, spagetti eller penne
  • 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 dl olivolja
  • 500 g passerade tomater
  • 1 tsk socker
  • 0,5 tsk torkad rosmarin
  • 1 dl hackad färsk basilika eller 1 tsk torkad
  • 0,5 tsk timjan
  • 2 msk hackad färsk dragon (eller 1 tsk torkad)
  • 2 krm cayennepeppar
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm vit- eller svartpeppar
  • 4 dl vatten
  • 2-4 msk vit balsamvinäger
  • 1 burk krabbkött, 120 gram
  • 150 gram skalade räkor
  • 350 g fryst skaldjursmix, blandade skaldjur som bläckfisk, musslor och räkor eller motsvarande färska
  • 1 dl grädde (valfritt)

Tillagning

  1. Börja med tomatsåsen: hacka lök och pressa vitlök.
  2. Bryn i olivolja några minuter under omrörning.
  3. Tillsätt passerade tomater, socker, rosmarin, basilika, timjan, dragon, cayennepeppar, salt och vit- eller svartpeppar. Tillsätt vatten.
  4. Låt tomatsåsen småkoka under lock (det stänker annars) medan du kokar pastan.
  5. Koka pastan enligt paketet.
  6. När det är någon minut är kvar på pastans koktid vänder du i skaldjursmix, räkor och krabbkött i tomatsåsen och kokar upp. Smaka av såsen med salt, peppar, socker samt vinäger.
  7. När pastan kokat klart häller du av den och blandar den med lite olivolja.
  8. Blanda pastan med tomatsåsen och skaldjuren samt servera ev. med lite babyspenat, gott bröd samt riven parmesan.
E-mail
Medel: 4.6 (18 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Saftig babka med kanel- och valnötsfyllning

Här är det enkla receptet. 

Läs mer

Sponsrat