Skaldjurspasta med tomatsås

Skaldjurspasta eller spagetti med tomatsås och skaldjur som räkor, bläckfisk, musslor och krabbkött.

4 portioner skaldjurspasta

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 400 gram pasta som tagliatelle, spagetti eller penne
  • 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 1/2 dl olivolja
  • 800 gram passerade tomater, 2 burkar eller paket
  • 1 tsk socker
  • 0,5 tsk torkad rosmarin
  • 1 dl hackad färsk basilika eller 1 tsk torkad
  • 0,5 tsk timjan
  • 2 msk hackad färsk dragon (eller 1 tsk torkad)
  • 2 krm cayennepeppar
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm vit- eller svartpeppar
  • 2-4 msk vit balsamvinäger
  • 1 burk krabbkött, 120 gram
  • 150 gram skalade räkor
  • 350 g fryst skaldjursmix, blandade skaldjur som bläckfisk, musslor och räkor eller motsvarande färska
  • 1 dl grädde

Tillagning

  1. Börja med tomatsåsen: hacka lök och pressa vitlök.
  2. Bryn i olivolja några minuter under omrörning.
  3. Tillsätt passerade tomater, socker, rosmarin, basilika, timjan, dragon, cayennepeppar, salt och vit- eller svartpeppar.
  4. Låt tomatsåsen småkoka under lock (det stänker annars) i 20 minuter. Vill du ha i grädde så rör i och koka upp den på slutet.
  5. Koka pastan enligt paketet.
  6. När det är någon minut är kvar på pastans koktid vänder du i grädde, skaldjursmix, räkor och krabbkött i tomatsåsen och kokar upp. Smaka av såsen med salt, peppar, socker samt vinäger.
  7. När pastan kokat klart häller du av den och blandar den med lite olivolja.
  8. Blanda pastan med tomatsåsen och skaldjuren samt servera ev. med lite babyspenat, gott bröd samt riven parmesan.

Val av skaldjur

  • Du kan välja skaldjur efter tillgång och smak.
  • Jag använde en färdig blandning med hackade frysta skaldjur samt en burk krabbkött.
  • Gillar du musslor kan du laga med färska eller frysta blåmusslor. Koka upp i en kastrull med lock. Använd buljongen i pastan men lämna det sista av buljongen kvar i grytan som kan ha lite grus kvar.
  • Riktigt lyxig blir pastan med färsk eller kokt hummer, handskalade räkor, kokt krabba och bläckfisk. Samt vidare fina Vongole musslor (hjärtmusslor).

Val av fond

  • Väljer du räkor med skal så kan du koka räkfond på skalen - samma sak med hummerfond och tillsätta istället för vatten och buljongtärning.
  • Koka egen fiskbuljong och ha istället för vatten.

Tips

  • En deciliter grädde kan man också ha i tomatsåsen om du vill ha den krämigare. Vidare en eller två skedar kokbar crème fraiche.
  • Vanligtvis har man inte riven parmesanost till skaldjurspasta men jag tycker om att strö det över vid servering så det kan du välja själv.
E-mail
Medel: 4.1 (96 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 436 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-08-25

Tillbehör och liknande: