Skaldjurspasta med tomatsås
Skaldjurspasta eller spagetti med tomatsås och skaldjur som räkor, bläckfisk, musslor och krabbkött.
Tillagning
- Börja med tomatsåsen: hacka lök och pressa vitlök.
- Bryn i olivolja några minuter under omrörning.
- Tillsätt passerade tomater, socker, rosmarin, basilika, timjan, dragon, cayennepeppar, salt och vit- eller svartpeppar.
- Låt tomatsåsen småkoka under lock (det stänker annars) i 20 minuter. Vill du ha i grädde så rör i och koka upp den på slutet.
- Koka pastan enligt paketet.
- När det är någon minut är kvar på pastans koktid vänder du i grädde, skaldjursmix, räkor och krabbkött i tomatsåsen och kokar upp. Smaka av såsen med salt, peppar, socker samt vinäger.
- När pastan kokat klart häller du av den och blandar den med lite olivolja.
- Blanda pastan med tomatsåsen och skaldjuren samt servera ev. med lite babyspenat, gott bröd samt riven parmesan.
Val av skaldjur
- Du kan välja skaldjur efter tillgång och smak.
- Jag använde en färdig blandning med hackade frysta skaldjur samt en burk krabbkött.
- Gillar du musslor kan du laga med färska eller frysta blåmusslor. Koka upp i en kastrull med lock. Använd buljongen i pastan men lämna det sista av buljongen kvar i grytan som kan ha lite grus kvar.
- Riktigt lyxig blir pastan med färsk eller kokt hummer, handskalade räkor, kokt krabba och bläckfisk. Samt vidare fina Vongole musslor (hjärtmusslor).
Val av fond
- Väljer du räkor med skal så kan du koka räkfond på skalen - samma sak med hummerfond och tillsätta istället för vatten och buljongtärning.
- Koka egen fiskbuljong och ha istället för vatten.
Tips
- En deciliter grädde kan man också ha i tomatsåsen om du vill ha den krämigare. Vidare en eller två skedar kokbar crème fraiche.
- Vanligtvis har man inte riven parmesanost till skaldjurspasta men jag tycker om att strö det över vid servering så det kan du välja själv.
Uppskattat näringsvärde per portion: 436 kcal