Skaldjurspasta med tomatsås

Skaldjurspasta eller spagetti med tomatsås och skaldjur. Det finns flera olika italienska klassiker med pasta och skaldjur. Här har jag valt räkor, bläckfisk, musslor och krabbkött. Med krabba och ev. hummerkött blir denna rätt riktigt lyxig.

Varianter:

  • Väljer du räkor med skal så kan du skala dem och koka en enkel räkfond på skalen och tillsätta istället för vatten och buljongtärning. Ta räkskalen och fräs med en klyfta vitlök, en tärnad morot och en gul lök någon minut utan att det tar färg. Tillsätt 5 dl vatten och koka i 10 minuter. Sila av och använd i såsen istället för vatten.
  • Koka egen fiskbuljong och ha istället för vatten.
  • Du kan göra det lätt för dig med en matsked hummerbuljong och enbart skalade räkor. Du kan välja skaldjur efter tillgång och smak. Det finns färdiga blandningar med hackade frysta skaldjur som blir mycket goda också.
  • En deciliter grädde kan man också ha i såsen om du vill ha den krämigare. Vidare en eller två skedar kokbar creme fraiche.
  • Har man Vongole musslor (hjärtmusslor) i pastan så kallas det pasta Vongole. De är lite svåra att få tag på men visst kan du ta blåmusslor också om du gillar det.
  • Vanligtvis har man inte riven parmesanost till skaldjurspasta men jag tycker om det så det kan du välja själv.
  • Man kan såklart också ha färsk hummer, krabba och bläckfisk i för en riktigt lyxig pasta men det kostar en slant och då får du kanske beställa hem i fiskdisken. Du kan du koka fond till såsen på hummer och krabbskal - köttet tar du till pastan.

4 portioner skaldjurspasta

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 400 gram pasta som tagliatelle, spagetti eller penne
  • 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 dl olivolja
  • 500 g passerade tomater
  • 1 tsk socker
  • 0,5 tsk torkad rosmarin
  • 1 dl hackad färsk basilika eller 1 tsk torkad
  • 0,5 tsk timjan
  • 2 msk hackad färsk dragon (eller 1 tsk torkad)
  • 2 krm cayennepeppar
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm vit- eller svartpeppar
  • 4 dl vatten
  • 2-4 msk vit balsamvinäger
  • 1 burk krabbkött, 120 gram
  • 150 gram skalade räkor
  • 350 g fryst skaldjursmix, blandade skaldjur som bläckfisk, musslor och räkor eller motsvarande färska
  • 1 dl grädde (valfritt)

Tillagning

  1. Börja med tomatsåsen: hacka lök och pressa vitlök.
  2. Bryn i olivolja några minuter under omrörning.
  3. Tillsätt passerade tomater, socker, rosmarin, basilika, timjan, dragon, cayennepeppar, salt och vit- eller svartpeppar. Tillsätt vatten.
  4. Låt tomatsåsen småkoka under lock (det stänker annars) medan du kokar pastan.
  5. Koka pastan enligt paketet.
  6. När det är någon minut är kvar på pastans koktid vänder du i skaldjursmix, räkor och krabbkött i tomatsåsen och kokar upp. Smaka av såsen med salt, peppar, socker samt vinäger.
  7. När pastan kokat klart häller du av den och blandar den med lite olivolja.
  8. Blanda pastan med tomatsåsen och skaldjuren samt servera ev. med lite babyspenat, gott bröd samt riven parmesan.
E-mail
Medel: 4.4 (30 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-09

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga ett paket färsk gnocchi

Färsk gnocchi går lätt och snabbt att laga. Prova en vegetarisk variant fin Portabello-svamp i krämig sås eller laga med torsk eller pancetta (fläsk) och spenat. Med filmer!

Läs mer

Recept

Prova en pokebowl

Laga en pokebowl till middag och ta resterna till matlådan. En skål med ris, grönsaker och smaker från Japan och Hawaii. Kan varieras med det du gillar. Blir vegetarisk med tofu. Med film!

Läs mer

Recept

Laga en smarrig lasagne

Hemlagad lasagne är mångas favorit - inte bara katten Gustafs. Glöm köpe-lasagne och laga egen istället.

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor.

Läs mer