Silltårta

Ett gott och annorlunda sillrecept till sillbord, midsommar, julbord eller påskbord. Frusen sill? jodå, det är gott. Låt dig inte skrämmas. Det är mer som en silltårta. Inspirerat av Skånska sillakademiens frusna sillatårta. Låt tårtan tina något innan servering.

Om du vill kan du mixa kavringen med 100 gram mjukt smör och packa i botten på formen. Det går bra att bara lägga skivad kavring i botten eller bra packa smulad mixad kavring utan smör som i receptet.

8 portioner silltårta

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 4 tim
  • Klart på: 4 tim 30 min

Ingredienser

  • 8 skivor kavring
  • 350 gram matjessill
  • 1 dl hackad dill (30 g fryst)
  • 0,5 gul lök
  • 6 dl vispgrädde
  • 3 blad gelatin
  • 4 msk citronsaft
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 2 dl hackad dill
  • 12 rädisor

Tillagning

  1. Blötlägg gelatinblad i en dl vatten samt citronsaft i 5 minuter.
  2. Lägg kavring i botten på en form. Skär till så att de täcker. Du kan också mixa kavringen till smulor och packa i botten på formen.
  3. Vispa grädden hård.
  4. Hacka matjessill och lök samt blanda med vispad grädde och dill. Smaka av med salt och vitpeppar.
  5. Värm gelatinbladen lätt i mikron och rör om tills gelatinet löst sig. När gelatinet svalnat något så vänder du ner det i sillsmeten lite i taget.
  6. Fördela sillsmeten över kavringen i formen.
  7. Ställ silltårtan i frysen över natten eller att stelna 3-4 timmar.
  8. Ta gärna fram silltårtan att tina något ca två timmar innan servering.
  9. Garnera med hackad dill och rädisor. Servera silltårtan på buffé eller som förrätt - skär ev. upp tårtbitar och servera tillsammans med andra sillar, färskpotatis, knäckebröd och dryck.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer