Silltårta

Ett gott och annorlunda sillrecept till sillbord, midsommar, julbord eller påskbord. Frusen sill? jodå, det är gott. Låt dig inte skrämmas. Det är mer som en silltårta. Inspirerat av Skånska sillakademiens frusna sillatårta. Låt tårtan tina något innan servering.

8 portioner silltårta

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 4 tim
  • Klart på: 4 tim 30 min

Ingredienser

  • 8 skivor kavring
  • 350 gram matjessill
  • 1 dl hackad dill (30 g fryst)
  • 0,5 gul lök
  • 6 dl vispgrädde
  • 3 blad gelatin
  • 4 msk citronsaft
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 2 dl hackad dill
  • 12 rädisor

Tillagning

  1. Blötlägg gelatinblad i en dl vatten samt citronsaft i 5 minuter.
  2. Lägg kavring i botten på en form. Skär till så att de täcker. Du kan också mixa kavringen till smulor och packa i botten på formen.
  3. Vispa grädden hård.
  4. Hacka matjessill och lök samt blanda med vispad grädde och dill. Smaka av med salt och vitpeppar.
  5. Värm gelatinbladen lätt i mikron och rör om tills gelatinet löst sig. När gelatinet svalnat något så vänder du ner det i sillsmeten lite i taget.
  6. Fördela sillsmeten över kavringen i formen.
  7. Ställ silltårtan i frysen över natten eller att stelna 3-4 timmar.
  8. Ta gärna fram silltårtan att tina något ca två timmar innan servering.
  9. Garnera med hackad dill och rädisor. Servera silltårtan på buffé eller som förrätt - skär ev. upp tårtbitar och servera tillsammans med andra sillar, färskpotatis, knäckebröd och dryck.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Picknickens dag 22 maj

Låt oss göra picknickensdag till en riktig helgdag! Vägra jobb och ut i det fria med en macka, kakor och kaffe ;)

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Dax för rabarber

Nu kommer den första späda, mjälla och goda rabarbern upp. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer