Silltårta

Ett gott och annorlunda sillrecept till sillbord, midsommar, julbord eller påskbord. Frusen sill? Jodå, det är gott. Låt dig inte skrämmas.

Det är mer som en silltårta. Inspirerat av Skånska sillakademiens frusna sillatårta. Låt tårtan tina något innan servering.

Om du vill kan du mixa kavringen med 100 gram mjukt smör och packa i botten på formen. Det går bra att bara lägga skivad kavring i botten eller bra packa smulad mixad kavring utan smör som i receptet.

8 portioner silltårta

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 4 tim
  • Klart på: 4 tim 30 min

Ingredienser

  • 8 skivor kavring
  • 350 gram matjessill
  • 1 dl hackad dill (30 g fryst)
  • 0,5 gul lök
  • 6 dl vispgrädde
  • 3 blad gelatin
  • 4 msk citronsaft
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 2 dl hackad dill
  • 12 rädisor

Tillagning

  1. Blötlägg gelatinblad i en dl vatten samt citronsaft i 5 minuter.
  2. Lägg kavring i botten på en form. Skär till så att de täcker. Du kan också mixa kavringen till smulor och packa i botten på formen.
  3. Vispa grädden hård.
  4. Hacka matjessill och lök samt blanda med vispad grädde och dill. Smaka av med salt och vitpeppar.
  5. Värm gelatinbladen lätt i mikron och rör om tills gelatinet löst sig. När gelatinet svalnat något så vänder du ner det i sillsmeten lite i taget.
  6. Fördela sillsmeten över kavringen i formen.
  7. Ställ silltårtan i frysen över natten eller att stelna 3-4 timmar.
  8. Ta gärna fram silltårtan att tina något ca två timmar innan servering.
  9. Garnera med hackad dill och rädisor. Servera silltårtan på buffé eller som förrätt - skär ev. upp tårtbitar och servera tillsammans med andra sillar, färskpotatis, knäckebröd och dryck.
E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-10

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer

Napoleonbakelsens dag 17 november

Oklart varför denna dag finns men en så god bakelse tackar inte jag nej till. Frasiga lager med smördeg, grädde smaksatt med äppelmos och så fin rosa hallonglasyr på toppen - MUMSA!

Läs mer

Recept