Shiitake med salladslök

Shiitake med salladslök är en god vegetarisk samt vegan rätt men också ett gott svamptillbehör till det mesta. Shiitake är en mycket god och lyxig matsvamp som passar utmärkt med soja, hoisinsås, sambal oelek (chili) vitlök, salladslök och risvinäger. Istället för shiitake blir det gott med annan matsvamp som champinjoner, skogschampinjoner, portabello, fältchampinjon, Karl-johan eller annan fast matsvamp. Blanda gärna olika sorter. Kantareller funkar nog också men är inte direkt förstaval. 

Kan serveras med kokt asiatiskt ris som jasminris eller japanskt ris. Några goda tillbehör är vidare kokt råris eller matvete för mer fibrer; ett annat alternativ är att blanda runt kokta äggnudlar med svampen och sojan.

Tillsätt mer grönt: vill du ha fler och andra grönsaker i så kan du ha fräsa med bladspenat, purjolök, vårlök, babyspenat, sesamfrön, strimlad morot, böngroddar, minimajs, palmhjärtan, blomkål, vitkål, rödkål, spetskål, grönkål och broccoli. Öka då på övriga ingredienser lite så att du får lite sås och smak på det hela.

Variation: tillsätt en msk finriven färsk ingefära, 0,5 hackad röd chili eller 1 tsk chiliflakes, 0,5 tsk sesamolja för en hetare variant. Ostronsås och ketchap manis kan man också ha i. 

Hoisinsås är en kinesisk plommonsås som finns i vanliga affärer. Kan uteslutas eller bytas mot ex. söt ljus soja som ketchap manis, mörk söt soja, söt svart bönpasta eller ostronsås. 

2 port shiitake med salladslök

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 1 msk matolja som majsolja, rapsolja eller solrosolja
  • 150 gram shiitake-svamp
  • 50 gram salladslök, 7-8 stycken
  • 1 tsk kinesisk soja
  • 0,5 tsk pressad vitlök
  • 1 tsk sambal oelek
  • 2 msk ljus soja, typ japansk
  • 1 tsk socker
  • 0,5 dl vatten
  • 1 msk risvinäger
  • 0,5 krm salt
  • Tillbehör: 2 portioner kokt jasminris, äggnudlar, matvete eller råris (valfritt)

Tillagning

  1. Skölj och rensa shiitake-svampen och skär den i skivor. Skölj och skär salladslöken i grova bitar ca 2 cm långa.
  2. Bryn shiitake-svampen i en matsked olja så att den får färg i en wok, stekgryta eller panna med höga kanter.
  3. Tillsätt vitlök, sambal oelek, salladslök, soja och socker. Rör runt och fräs några sekunder. Tillsätt vatten så att du får lite mer sås efter tycke. Koka upp. Smaka av med mer soja, risvinäger samt salt.
  4. Servera shiitake svampen med valfritt tillbehör som kokt ris, matvete, råris eller fler grönsaker. Eller blanda i kokta äggnudlar med svampen och smaka av med soja.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Blanda egna drinkar och cocktails

Bli bartender för en kväll. Här är tips på hur du sätter upp en liten minibar hemma. Skippa raggargroggen och bjud på någon klassiker eller udda obskyr drink. Här är lite fakta, recept, utrustning och andra praktiska tips för att lyckas med cocktails hemma. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer