Wokade kinesiska grönsaker

Ett grundrecept som kan varieras efter smak. Fyllig smak av ljus och mörk kinesisk soja, sesamolja, vitlök, ingefära och chili. Här med bok choi (pak choi), champinjoner, paprika, svamp, salladskål, morötter och rödlök. Servera med ris som ex. klibbigt jasminris till.

Om du vill ha kött i så kan du tillsätta fräst strimlad biff, kycklingfilé eller fläskkarré, tärnad tofu, quorn eller lax. Ägg som du vispat ihop och sedan stekt samt strimlat kan man också toppa grönsakswoken med.

Några andra grönsaker som passar i är purjolök, sockerärtor, all slags svamp, rödkål, vitkål, spetskål, broccoli, blomkål, bambuskott, spenat, vattenkastanj, gröna bönor, palsternacka, rotselleri, groddar med mera.

Tips är att inte tillsätta för mycket soja, chili osv i början utan smaka av på slutet. Du hittar mörk risvinäger, mörk soja med mera i välsorterade asiatiska butiker. Kinesiskt matlagningsvis säljer de inte längre då det var alkohol i det. Köp vanligt vitt vin, torr sherry eller alkoholfritt vitt vin i vanlig affär. Som chili kan du välja färsk röd chili, små röda färska thai-chilis, sriracha-chilisås på flaska eller annan valfri chili efter tycke. Chow mein tycker jag dock inte behöver vara så het.

Du behöver en wokpanna att laga i. Helst en riktig wok och gasspis. Det finns koreanska billiga små portabla gasspisar som funkar utmärkt att woka på. Perfekt att ha i sommarköket sen. I nödfall kan du ta en wokpanna med platt botten för vanlig spis. Det viktiga är att woken blir riktigt het vid tillagningen.

Det är lagom att laga 2 portioner i taget i woken (woken måste hålla hettan uppe). Vill du laga till fyra eller flera så förbered alla ingredienser och laga sedan två portioner i taget eller woka ingredienserna i omgångar och lägg över på en tallrik som du sedan lägger ihop i woken eller stor gryta och värmer upp allt till servering.
 

2 portioner wokade kinesiska grönsaker

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 0,5 dl torkad svamp som trattkantareller
  • 200 gram bok choi (pak choi)
  • 150 gram champinjoner
  • 1 röd paprika
  • 200 gram salladskål
  • 2 morötter
  • 200 g minimajs
  • 2 stjälkar selleri
  • 0,5 rödlök
  • 2 salladslökar
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 msk hackad färsk ingefära
  • 1 röd chilifrukt eller efter tycke
  • 4 msk matolja som majsolja eller jordnötsolja
  • Woksås: 1 msk mörk (svart) risvinäger eller risvinäger
  • 1 tsk strösocker
  • 0,5 dl vitt vin (alkoholfritt funkar bra)
  • 2 msk ostronsås
  • 2 msk ljus soja
  • 1 tsk mörk soja
  • 0,5 tsk sesamolja
  • 1 dl vatten
  • 1 tsk maizena

Tillagning

  1. Lägg torkad svamp i blöt.
  2. Skölj och skär bok choi i grova bitar. Dela upp stammen och bladen i två högar.
  3. Skölj och skär svamp samt paprika i bitar.
  4. Skölj salladskål och strimla grovt.
  5. Skala och skär morot i bitar.
  6. Skölj och skär minimajs och selleri i bitar.
  7. Skala och strimla rödlök.
  8. Skölj och strimla salladslök.
  9. Hacka vitlök och ingefära fint.
  10. Dela, kärna ur och hacka chilin fint.
  11. Blanda woksåsen av risvinäger, socker, vitt vin, ostronsås, ljus soja, mörk soja samt sesamolja. Blanda vatten och maizena i ett glas.
  12. Häll av vattnet från den torkade svampen.
  13. Dags att woka: Hetta upp woken och tillsätt matolja.
  14. Tillsätt chili, ingefära och vitlök samt grönsakerna lite i taget. Börja med den stammen på bok choi, sedan champinjoner, paprika, salladskål, morötter, minimajs, selleri och rödlök.
  15. Woka några minuter så att det får lite färg. Obs det ska ej brännas men bli brynt. Rör ofta.
  16. Tillsätt woksåsen och salladslöken. Vänd runt och woka någon minut till.
  17. Rör i vatten och maizena lite i taget så att du får woksåsen så tjock du vill ha den. För tunnare sås tillsätt lite vatten. För tjockare sås tillsätt maizena utrört i vatten.
  18. Smaka av grönsakswoken med salt, soja, chili, vinäger och socker.
  19. Servera med ris.
E-mail
Inga röster än

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Blanda egna drinkar och cocktails

Bli bartender för en kväll. Här är tips på hur du sätter upp en liten minibar hemma. Skippa raggargroggen och bjud på någon klassiker eller udda obskyr drink. Här är lite fakta, recept, utrustning och andra praktiska tips för att lyckas med cocktails hemma. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer