Wokade kinesiska grönsaker

Introduktion och förberedelse

Ett grundrecept som kan varieras efter smak. Fyllig smak av ljus och mörk kinesisk soja, sesamolja, vitlök, ingefära och chili.

Här med bok choi (pak choi), champinjoner, paprika, svamp, salladskål, morötter och rödlök.

Tips är att inte tillsätta för mycket soja, chili osv i början utan smaka av på slutet.

Serveringsförslag

Servera med ris som ex. klibbigt jasminris till.

Varianter

  • Woken är vegetarisk och vegan om du utesluter ostronsås - smaka av med lite mer mörk kinesisk soja istället.
  • Om du vill ha kött i så kan du tillsätta fräst strimlad biff, kycklingfilé eller fläskkarré, tärnad tofu, quorn eller lax.
  • Ägg som du vispat ihop och sedan stekt samt strimlat kan man också toppa grönsakswoken med.
  • Några andra grönsaker som passar i är purjolök, sockerärtor, all slags svamp, rödkål, vitkål, spetskål, broccoli, blomkål, bambuskott, spenat, vattenkastanj, gröna bönor, palsternacka, rotselleri, groddar med mera.

Tips till inköp

Du hittar mörk risvinäger, mörk soja med mera i välsorterade asiatiska butiker - se bild på ingredienser.

Jag använde vanligt vitt torrt vin, Lee Kum Kee mörk kinesisk soja, Lee Kum Kee ljus kinesisk soja, Panda Brand Oyster sauce (valfritt), ChinKiang svart vinäger.

Skaffa vidare vanlig majstärkelse i vatten, sesamolja, vitlöksolja, ingefärsvatten, torkad röd chili, hemgjord chilisås, salt, svartpeppar och socker.

På bilden även andra ingredienser som passar i wok som sötsursås, svart bönpasta, Hoisinsås, Sriracha chilisås, Maggi sojasås samt Sichuanpeppar.

Kinesiskt matlagningsvis säljer de inte längre då det var alkohol i det. Köp vanligt vitt vin, torr sherry eller alkoholfritt vitt vin i vanlig affär.

Som chili kan du välja färsk röd chili, små röda färska thai-chilis, sriracha-chilisås på flaska eller annan valfri chili efter tycke. Chow mein tycker jag dock inte behöver vara så het.

Du behöver en wok

Du behöver en wokpanna att laga i. Helst en riktig wok och gasspis. Det finns koreanska billiga små portabla gasspisar som funkar utmärkt att woka på. Perfekt att ha i sommarköket sen. I nödfall kan du ta en wokpanna med platt botten för vanlig spis. Det viktiga är att woken blir riktigt het vid tillagningen.

Laga små omgångar i taget

När du köpt ingredienser och blandat vitlöksolja, ingefärsjuice med mera så är det lätt att laga fler portioner och variera med ingredienser till olika slags wokar i omgångar.

Tips är att laga 2 portioner i taget i woken (woken måste hålla hettan uppe). Vill du laga till fyra eller flera så förbered alla ingredienser och laga sedan två portioner i taget eller woka ingredienserna i omgångar och lägg över på en tallrik som du sedan lägger ihop till flera i woken eller stor gryta och värmer upp allt till servering.

2 portioner wokade kinesiska grönsaker

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 0,5 dl torkad svamp som trattkantareller
  • 200 gram bok choi (pak choi)
  • 150 gram champinjoner
  • 1 röd paprika
  • 200 gram salladskål
  • 2 morötter
  • 200 g minimajs
  • 2 stjälkar selleri
  • 0,5 rödlök
  • 2 salladslökar
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 msk hackad färsk ingefära
  • 1 röd chilifrukt eller efter tycke
  • 4 msk matolja som majsolja eller jordnötsolja
  • Woksås: 1 msk mörk (svart) risvinäger eller risvinäger
  • 1 tsk strösocker
  • 0,5 dl vitt vin (alkoholfritt funkar bra)
  • 2 msk ostronsås (ej vego - kan uteslutas - ta mer soja)
  • 2 msk ljus soja
  • 1 tsk mörk soja
  • 0,5 tsk sesamolja
  • 1 dl vatten
  • 1 tsk maizena

Tillagning

  1. Lägg torkad svamp i blöt.
  2. Skölj och skär bok choi i grova bitar. Dela upp stammen och bladen i två högar.
  3. Skölj och skär svamp samt paprika i bitar.
  4. Skölj salladskål och strimla grovt.
  5. Skala och skär morot i bitar.
  6. Skölj och skär minimajs och selleri i bitar.
  7. Skala och strimla rödlök.
  8. Skölj och strimla salladslök.
  9. Hacka vitlök och ingefära fint.
  10. Dela, kärna ur och hacka chilin fint.
  11. Blanda woksåsen av risvinäger, socker, vitt vin, ostronsås, ljus soja, mörk soja samt sesamolja. Blanda vatten och maizena i ett glas.
  12. Häll av vattnet från den torkade svampen.
  13. Dags att woka: Hetta upp woken och tillsätt matolja.
  14. Tillsätt chili, ingefära och vitlök samt grönsakerna lite i taget. Börja med morötter sedan minimajs, stjälkselleri och stammen på bok choi; sedan champinjoner, rödlök och paprika. Woka någon minut mellan så att det får lite färg. Obs det ska ej brännas men bli brynt. Rör ofta. Hög värme. Sätt sedan på ett lock och låt steka mjuka på lägre värme i ca 2 minuter. Akta så det inte bränns.
  15. Tillsätt salladskål samt det gröna på bok choin. Höj värmen igen.
  16. Tillsätt woksåsen och salladslöken. Vänd runt och woka någon minut till.
  17. Rör i vatten och maizena lite i taget så att du får woksåsen så tjock du vill ha den. För tunnare sås tillsätt lite vatten. För tjockare sås tillsätt maizena utrört i vatten.
  18. Smaka av grönsakswoken med salt, soja, chili, vinäger och socker.
  19. Servera med ris.
E-mail
Medel: 5 (3 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 486 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-07-20

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.