Sega bärrutor i liten långpanna

En slags sockerkaka med vispat ägg, socker samt mjöl som blir lite seg och knaprig - likt maräng. Bakad med smör och bär på toppen. Frysta bär behöver ej tinas innan - bara att strö över. 

Förslag till bär och frukt att toppa bärrutorna med
- valfri sorts bär som blåbär, hallon, björnbär, urkärnade körsbär.  Vinbär och krusbär (blanda med en extra sked socker då de är så sura).
- stick ner bitar av rensad frukt som äppel, päron, sviskon eller plommon. Strö ev. över lite kanel om du gillar det. 
- strimlad rabarber blandad med någon msk socker. 
- ta med lite stött kardemumma, rivet citronskal eller hackad nötter som mandlar eller hasselnötter och strö över innan bakning. 

Variera bärrutorna genom att strö över något eller blanda av följande: 
- 1 dl flagad mandel eller hackad hasselnötter. 
- 1 dl kokosflingor. 
- 1 dl grovhackad choklad
- Ringla över någon dl kolasås. 

Lite extra tips på hur du bakar bärrutorna: 
Det är viktigt att man vispar i fem minuter så att äggen blir fluffiga. Då behövs egentligen inget bakpulver men man kan ta i 1-2 tsk om man vill vara säker på en fluffig kaka. Ska du baka till ännu flera så kan du ta en stor långpanna och dubblera receptet med 1,5 gånger och får du ut ca 24 bitar. Går fint att frysa in. 

1 liten långpanna 36x24 cm, ca 16 bärrutor

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 4 ägg, ekologiska
  • 4 dl strösocker
  • 4 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 2 dl vinbär, frysta eller färska
  • 100 gram smör

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader - vanlig ugn.
  2. Rensa och snoppa vinbären.
  3. Mät upp ägg och socker i en skål.
  4. Vispa ägg och socker i minst 5 minuter med elvisp tills det är ljust och pösigt.
  5. Blanda bakpulver och mjöl i en bunke.
  6. Vänd ner vetemjölet i äggblandningen och rör hastigt ihop till en smet.
  7. Klipp till och lägg bakplåtspapper i botten på en liten långpanna.
  8. Bred ut smeten i ett jämnt lager.
  9. Strö över bären. Frysta bär behövs ej tinas (om de inte är i en klump förstås).
  10. Hyvla smöret med en osthyvel och fördela över bär och kaksmet i ett jämnt lager.
  11. Grädda rutorna i mitten av ugnen i 25-30 minuter.
  12. Ta ut och låt svalna något innan du skär upp i rutor, förslagsvis 4x4 bitar till 16 stycken.
  13. Servera med en klick grädde samt mer färska bär. Kan också värmas något och serveras med en kula vaniljglass på toppen som en dessert eller till fikat.
E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer