Sega bärrutor i liten långpanna
En slags sockerkaka med vispat ägg, socker samt mjöl som blir lite seg och knaprig - likt maräng. Bakad med smör och bär på toppen.
Frysta bär behöver ej tinas innan - bara att strö över.
Tillagning
- Sätt ugnen på 175 grader - vanlig ugn.
- Rensa och snoppa vinbären.
- Mät upp ägg och socker i en skål.
- Vispa ägg och socker i minst 5 minuter med elvisp tills det är ljust och pösigt.
- Blanda bakpulver och mjöl i en bunke.
- Vänd ner vetemjölet i äggblandningen och rör hastigt ihop till en smet.
- Klipp till och lägg bakplåtspapper i botten på en liten långpanna.
- Bred ut smeten i ett jämnt lager.
- Strö över bären. Frysta bär behövs ej tinas (om de inte är i en klump förstås).
- Hyvla smöret med en osthyvel och fördela över bär och kaksmet i ett jämnt lager.
- Grädda rutorna i 25-30 minuter i mitten av ugnen. Kolla gärna med en provsticka om du vill vara säker på att kakan stelnat i mitten. Jag gillar själv när den är lite lös i mitten men det är valfritt. Öka tiden något om smeten är i en mindre form och tjockare lager.
- Ta ut och låt svalna något innan du skär upp i rutor, förslagsvis 4x4 bitar till 16 stycken.
- Servera med en klick grädde samt mer färska bär. Kan också värmas något och serveras med en kula vaniljglass på toppen som en dessert eller till fikat.
Förslag topping:
- Valfri sorts bär som blåbär, hallon, björnbär eller urkärnade körsbär. Vinbär och krusbär kan du blanda med en extra sked socker då de är så sura.
- Stick ner bitar av rensad frukt som äppel, päron, sviskon eller plommon. Strö ev. över lite kanel om du gillar det.
- Strimlad rabarber blandad med någon msk socker.
- Ta med lite stött kardemumma, rivet citronskal eller hackad nötter som mandlar eller hasselnötter och strö över innan bakning.
Variera bärrutorna mer
Genom att strö över något eller blanda av följande:
- 1 dl flagad mandel eller hackad hasselnötter.
- 1 dl kokosflingor.
- 1 dl grovhackad choklad.
- Ringla över någon dl kolasås.
Lite extra tips på hur du bakar bärrutorna:
Det är viktigt att man vispar i fem minuter så att äggen blir fluffiga. Då behövs egentligen inget bakpulver men man kan ta i 1-2 tsk om man vill vara säker på en fluffig kaka.
Ska du baka till ännu flera så kan du baka bärrutor i en stor långpanna.
Uppskattat näringsvärde per portion: 186 kcal