Smörgåstårta med skinka

Introduktion och förberedelse

Hemgjord smörgåstårta med rökt skinka och fyllning med leverpastej, färskost, paprika samt dijonsenap. Totalt behöver du minst 250 gram färskost naturell och 300 gram rökt skinka.

Istället för landgångsbröd kan du ta vitt rostbröd och skära bort kanterna.

6 bitar smörgåstårta med skinka

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 8 skivor landgångsbröd, vitt bröd, längdskuret
  • Fyllning 1: 100 g leverpastej, bredbar
  • 100 g färskost
  • 0,5 klyfta vitlök
  • 0,5 röd paprika
  • Fyllning 2: 200 g rökt skinka
  • 0,5 rödlök
  • 100 gram färskost naturell
  • 1 dl majonnäs
  • 1 dl crème fraiche
  • 2 msk dijonsenap
  • Garnering: 1 dl majonnäs
  • 100 gram färskost naturell
  • 35 gram babyspenat eller annan grönsallad
  • 6 cocktailtomater
  • 6 skivor skinka (eller skär stora skinkskivor i halvor)
  • 0,25 tärnad röd paprika
  • 6 skivor färsk gurka eller inlagd gurka
  • 0,5 dl rostad lök
  • 12 syltlökar eller servera en skål inlagd hemgjord syltlök till vid sidan
  • 1 pkt krasse

Tillagning

  1. Hacka lök och tärna paprika och lägg i varsin bunke. Tärna skinka och lägg med rödlöken.
  2. Blanda leverpastej, färskost, pressad vitlök med paprikan.
  3. Rör ihop färskost, majonnäs och Dijonsenap med skinkan och rödlöken.
  4. Lägg ihop 2 brödskivor intill varandra på ett bakplåtspapper på en bricka.
  5. Bred på fyllning 1 (leverpastejen).
  6. Lägg 2 brödskivor ovanpå fördela hälften av fyllning 2 med skinka.
  7. Lägg ett till lager med två brödskivor och bred på resterande skinkfyllning 2.
  8. Täck med två brödskivor.
  9. Blanda majonnäs och färskost till en röra och bred på toppen samt på kanterna av smörgåstårtan.
  10. Garnera kanterna med att trycka fast sköljd babyspenat eller grönsallad.
  11. Strö över någon dl tärnad paprika på toppen.
  12. Placera halverade cocktailtomater, rullad skinka samt en skiva gurka på smörgåstårtan. Tips är att fördela pålägget portionsvis ex. en skinkrulle, tomathalvor och gurka samt lite klippt krasse på varje tänkt bit. Toppa gärna med rostad lök samt syltlök på eller serverad i skål vid sidan.
  13. Smörgåstårtan kan serveras direkt eller förberedas utan garneringen och stå i kylen något dygn innan övertäckt med plast. Garnera sedan till servering.
E-mail
Medel: 4 (4 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 722 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-08

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.