Italiensk smörgåstårta
En smörgåstårta med italienska smaker, delikatesser och charkuterier. Fyllningen är i italienska färgerna med grön pesto, röd pesto och vitt bröd.
Jag hade två fyllningar med grön och röd pesto samt toppade och garnerade med charkuterier som salami, prosciutto och coppa; delikatesser som cocktailtomater, minimozzarella, soltorkade tomater, röda vindruvor, oliver, rostade pinjenötter, basilika samt machesallad.
Tillagning
- Skär bort yttersta kanterna på brödet - lämna så mycket bröd kvar som du kan.
- Blanda de två pestosorterna med crème fraiche i två bunkar.
- Lägg ut 8 skivor bröd tillsammans till en rektangel på en skärbräda eller bricka. Klipp gärna till ett bakplåtspapper och lägg underst.
- Bred ut den röda pestoblandningen på bröden.
- Täck med 8 skivor bröd.
- Bre ut den gröna pestoblandningen och täck med 8 skivor bröd. Hit kan du förbereda och förvara övertäckt i kylen något dygn.
- Blanda mascarpone och färskost med lite citronsaft eller vatten till en bredbar röra.
- Bred blandningen över och runt kanterna på smårgåstårtan.
- Tänk igenom och förbered din garnering. Det är valfritt hur man vill göra samt hur mycket pålägg man vill lägga på. Jag delade upp och la lite av all garnering på varje tänkt bit smörgåstårta.
- Förbered och rulla ihop skivad salami, prosciutto och coppa på en bricka. Skölj cocktailtomater samt vindruvor och skär i halvor. Skär cocktailtomater i halvor. Rosta pinjenötter ljust bruna i en torr panna. Skölj machesallad. Häll av minimozzarella.
- Fördela salami, prosciutto och coppa eller de charkuterier du vill ha på varje tänkt bit smörgårstårta. Lägg vidare på tomater, vindruvor och minimozzarella. Tryck fast machesallad längs kanterna. Toppa sist med lite blad av färsk basilika samt pinjenötter.
- Smörgåstårtan är klar att servera. Kan förvaras några timmar i kylen till servering.
Serveringsförslag
Passar som smörgåstårta till buffé, fest, bjudning eller liknande.
Kan förberedas
Du kan göra bottnen dagen innan och ställa i kylen. Vidare kan man förbereda topping och garnering och förvara i kylen.
Varianter
Du kan toppa och garnera smörgåstårtan med valfria toppings. Förslagsvis med italienskt tema och ta italienska charkuterier, ostar och delikatesser. Du kan välja att ta på mer topping och garnering om du vill ha extra mycket godsaker på.
- Andra charkuterier som passar är pastrami, mortadella, bresaola och liknande.
- Machesallad kan bytas mot ruccola eller annan finbladig sallad, ärtskott eller skivad gurka.
- Fler delikatesser som passar på är hel kapris, inlagda kronärtskockor, marinerad vitlök, marinerade champinjoner, syltlök och/eller inlagd grillad paprika.
- Fler grönsaker och frukter som passar är tunt skivad rödlök, päron vända i citron, melon i kuber, fikon i bitar.
- Byt smak på fyllningen med tapenade, pesto paprika, ajvar, sparris och mandel crème eller kronärtscrème.
- Toppa med riven eller hyvlad parmesan.
- Gillar du ädelost kan du fylla med ett lager smulad ädelost mixad med crème fraiche. Eller lägga på små bitar av gorgonzola eller annan ädelost som garnering.
- Gillar du tonfisk kan du fylla med ett lager tonfisk i olja mixad med crème fraiche, vitlök, kapris och sardeller.
- Istället för pinjenötter kan du ta rostade valnötter eller pumpafrön.
- Vegetarisk variant kan du göra utan charkuterier.
- Lägg ev. på en eller flera italienska dessertostar som taleggio och gorgonzola i bitar.
- Vill du göra en rund smörgåstårta så kan du byta bröd till halvor av ljusa Hönökakor och lägga ihop. Lägg ihop med fyllningen dagen innan. Garnera sedan dagen efter.
Uppskattat näringsvärde per portion: 722 kcal