Blinier blinirecept blinismet

Blinier och blinismet. Stek hemgjorda blinier. Jästa pannkakor med bovetemjöl. Blinier är goda som förrätt med tillbehör som crème fraiche, rom, rökt, lax eller räkor - vidare hackad rödlök, dill och citronklyfta.
Då passar en frisk lageröl till. Vitt vin av ex. Chardonnay passar också till blinier.
Blinier är ju jästa pannkakor med bovetemjöl så de är goda som dessert, efterrätt eller fika också - som Mumintrollet gör med hallonsylt och smör. Eller glass; grädde och sylt.

25 blinier, ca 4 portioner

  • Förberedelse: 40 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 10 g jäst
  • 2,5 dl mjölk, fingervarm 37 grader
  • 1,5 dl bovetemjöl
  • 1 dl vetemjöl
  • 0,75 dl gräddfil
  • 1 st ägg
  • 1 krm salt

Tillagning

  1. Värm mjölken till fingervarm (förslagsvis i mikron). Rör ut jästen i mjölken.
  2. Tillsätt mjöl, gräddfil, äggula och salt. Vispa blinismeten slät. Låt blinismeten jäsa 30 min.
  3. Vispa äggvitan hårt. Vänd ner den i blinismeten, rör försiktigt så allt blandar sig.
  4. Grädda blinier i väl smord plättlagg eller stekpanna, ca 2 min per sida.
  5. Lägg upp på fat och servera med tillbehören vid sidan eller lägg upp ca 2-3 blinier per tallrik och garnera med tillbehör som crème fraiche, rom ( eller lax eller skaldjur), hackad rödlök, dill, citronklyfta.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Lär dig laga hemgjord pasta

Mjöl, ägg och vatten är lika med pasta. Bara att knåda ihop och kavla ut. Forma eller fyll. Koka och njut med massor av parmesan. Svårare än så är det inte. - Ja okej, lite recept och tips från mitt besök på pastakurs i italienska Bologna kan du få också. 

Läs mer