Rårakor med sötpotatis

Rårakor med sötpotatis. Stek knapriga rårakor med en blandning av riven sötpotatis och vanlig potatis. Gott med sötman från sötpotatisen.

Sötpotatisrårakorna passar istället för vanligt potatistillbehör ex. ugnsrostad potatis till kött, kyckling, vilt, lamm, vegetariskt med stekt halloumi osv.

Kan även serveras som vanliga rårakor med stekt fläsk och lingon.

En annan variant på rårakor kan du laga med zucchini och fetaost. Utan sötpotatis får du vanliga rårakor.

4 portioner rårakor med sötpotatis

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 300 g sötpotatis
  • 300 g potatis
  • 2 schalottenlökar
  • 2,5 msk potatismjöl
  • 1 tsk salt
  • 1 krm nymald svartpeppar
  • olivolja till stekning

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Skala och riv sötpotatis och potatis grovt på rivjärn, med mandolin eller i matberedare.
  3. Dela, skala och strimla schalottenlöken fint.
  4. Blanda potatis, lök, potatismjöl, salt och peppar i en skål.
  5. Värm en stekpanna (gärna teflon-panna) och häll i någon msk olivolja. Ta en fjärdedel av potatisblandningen och platta ut till en råraka i pannan.
  6. Sänk värmen något och stek i 3-5 minuter tills att sötpotatisrårakan håller ihop och fått färg.
  7. Vänd den sedan och stek någon minut till. Lägg sedan upp den på en ugnsplåt.
  8. Stek rårakor tills den rivna potatisen är slut.
  9. När alla sötpotatisrårakor är stekta sätt in ugnsplåten i ugnen och låt dem gå klart (så att potatisen mjuknar) i ca 15 minuter. Då håller du också sötpotatisrårakorna varma medan du lagar klart resten av middagen.
E-mail
Medel: 4.8 (4 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-07-26

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad till kock i Marinen samt till kulinarisk kock och måltidskreatör på Restauranghögskolan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig.