Rårakor med sötpotatis
Rårakor med sötpotatis. Stek knapriga rårakor med en blandning av riven sötpotatis och vanlig potatis.
Gott med sötman från sötpotatisen blandat med neutral vanlig potatis.
Tillagning
- Sätt ugnen på 150 grader vanlig ugn.
- Skala och riv sötpotatis och potatis grovt på rivjärn, med mandolin eller i matberedare.
- Dela, skala och strimla schalottenlöken fint.
- Blanda potatis, lök, potatismjöl, salt och peppar i en skål.
- Värm en stekpanna (gärna teflon-panna) och häll i någon msk olja. Ta en fjärdedel av potatisblandningen och platta ut till en råraka i pannan.
- Sänk värmen något och stek i 3-5 minuter tills att sötpotatisrårakan håller ihop och fått färg.
- Vänd den sedan och stek någon minut till. Lägg sedan upp den på en ugnsplåt.
- Stek rårakor i lite olja i taget tills den rivna potatisblandningen är slut.
- När alla rårakor är stekta sätt in ugnsplåten i ugnen och låt dem gå klart (så att potatisen mjuknar) i ca 10 minuter. Då håller du också sötpotatisrårakorna varma medan du lagar klart resten av middagen.
Serveringsförslag
- Sötpotatisrårakorna passar istället för vanligt potatistillbehör ex. ugnsrostad potatis till kött, kyckling, vilt, lamm, vegetariskt med stekt halloumi osv.
- Kan även serveras som vanliga rårakor med stekt fläsk och lingonsylt eller rårörda lingon. Istället för stekt fläsk kan du toppa med stekt halloumi, knaperstekt tärnad tempeh eller bitar av fetaost.
Varianter
- En annan variant på rårakor kan du laga med zucchini och fetaost.
- Utan sötpotatis får du vanliga rårakor.
Uppskattat näringsvärde per portion: 189 kcal