Rårakor med sötpotatis

Riv sötpotatis och vanlig potatis och stek goda rårakor.
Sötpotatisrårakor passar istället för vanligt potatistillbehör ex. ugnsrostad potatis till kött, kyckling, vilt, lamm, vegetariskt med stekt halloumi osv.
Rårakor med sötpotatis kan såklart också serveras som klassiska rårakor med stekt fläsk och lingon.

4 portioner rårakor med sötpotatis

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 300 g sötpotatis
  • 300 g potatis
  • 2 schalottenlökar
  • 2,5 msk potatismjöl
  • 1 tsk salt
  • 1 krm nymald svartpeppar
  • olivolja till stekning

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Skala och riv sötpotatis och potatis grovt på rivjärn, med mandolin eller i matberedare.
  3. Dela, skala och strimla schalottenlöken fint.
  4. Blanda potatis, lök, potatismjöl, salt och peppar i en skål.
  5. Värm en stekpanna (gärna teflon-panna) och häll i någon msk olivolja. Ta en fjärdedel av potatisblandningen och platta ut till en råraka i pannan.
  6. Sänk värmen något och stek i 3-5 minuter tills att sötpotatisrårakan håller ihop och fått färg.
  7. Vänd den sedan och stek någon minut till. Lägg sedan upp den på en ugnsplåt.
  8. Stek rårakor tills den rivna potatisen är slut.
  9. När alla sötpotatisrårakor är stekta sätt in ugnsplåten i ugnen och låt dem gå klart (så att potatisen mjuknar) i ca 15 minuter. Då håller du också sötpotatisrårakorna varma medan du lagar klart resten av middagen.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Avokadofrossa!

Avokado till förrätt, varmrätt och efterrätt – här är en meny för vegos och en för veganer!

Detta material är sponsrat av ICA

Läs mer

Sponsrat

Svamprecept från kocken

Vet du inte vad du ska göra med svampskörden eller är du bara sådär grymt sugen på en kantarellmacka? Här hittar du en massa tips på hur du fixar svampen i köket från Receptfavoriters kock Henrik Mattsson. 

Läs mer

Följ Receptfavoriter på sociala medier

Kolla in Receptfavoriters Facebook, Youtube-kanal, Instagram och Pinterest.

Längst ner på varje sida samt inne på varje recept hittar du länkarna till Receptfavoriter på sociala medier.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer