Rårakor med sötpotatis

Introduktion och förberedelse

Rårakor med sötpotatis. Stek knapriga rårakor med en blandning av riven sötpotatis och vanlig potatis.

Gott med sötman från sötpotatisen blandat med neutral vanlig potatis.

Serveringsförslag

Sötpotatisrårakorna passar istället för vanligt potatistillbehör ex. ugnsrostad potatis till kött, kyckling, vilt, lamm, vegetariskt med stekt halloumi osv.

Kan även serveras som vanliga rårakor med stekt fläsk och lingon.

Varianter

4 portioner rårakor med sötpotatis

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 350 gram sötpotatis
  • 350 gram potatis
  • 2 schalottenlökar
  • 2,5 msk potatismjöl
  • 1 tsk salt
  • 1 krm nymald svartpeppar
  • 4 msk olivolja, rapsolja, majsolja eller solrosolja till stekning

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 150 grader vanlig ugn.
  2. Skala och riv sötpotatis och potatis grovt på rivjärn, med mandolin eller i matberedare.
  3. Dela, skala och strimla schalottenlöken fint.
  4. Blanda potatis, lök, potatismjöl, salt och peppar i en skål.
  5. Värm en stekpanna (gärna teflon-panna) och häll i någon msk olja. Ta en fjärdedel av potatisblandningen och platta ut till en råraka i pannan.
  6. Sänk värmen något och stek i 3-5 minuter tills att sötpotatisrårakan håller ihop och fått färg.
  7. Vänd den sedan och stek någon minut till. Lägg sedan upp den på en ugnsplåt.
  8. Stek rårakor i lite olja i taget tills den rivna potatisblandningen är slut.
  9. När alla rårakor är stekta sätt in ugnsplåten i ugnen och låt dem gå klart (så att potatisen mjuknar) i ca 10 minuter. Då håller du också sötpotatisrårakorna varma medan du lagar klart resten av middagen.
E-mail
Medel: 4 (9 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 189 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-08-21

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.