Rödavinbärsgrottor

Introduktion och förberedelse

Har du vinbär i frysen? Baka rödavinbärsgrottor till fikat. En variant på hallongrottor fyllda med rödavinbärssylt.

Vinbärsgrottorna blir knapriga och får en nötig smörsmak med riktigt smör som passar utmärkt med de lite syrliga vinbären.

Du behöver 25 små bakformar i papp på 5 cm diameter.

Serveringsförslag

  • Vinbärsgrottorna passar till fika, fest eller buffé och speciellt till julbord med sin fina röda färg.

Grottorna kan frysa och bakas i god tid.

Fyllning

  • Bäst tycker jag det blir med hemgjord rödavinbärssylt. I receptet har jag med en sats sylt men du behöver bara 1 dl till att baka grottorna. Så den sylt som blir över kan du spara i kylen eller frysa in.
  • Grottorna kan även bakas med köpt eller hemgjord vinbärsgelé, rödavinbärsmarmelad eller svartvinbärsmarmelad.
  • Ett enklare alternativ till rödavinbärssylten är att råröra och mosa 1,5 dl färska eller frysta rensade röda vinbär med 0,75 dl strösocker.
  • Om du vill samt har mycket vinbär kan du även toppa varje grotta med hela vinbär. Tryck ner 1-2 färska eller frysta vinbär i varje grotta.

Varianter

Syrliga röda vinbär passar utmärkt som fyllning i söta, smöriga och knapriga kakor.
Syrliga röda vinbär passar utmärkt som fyllning i söta, smöriga och knapriga kakor.

25 rödavinbärsgrottor

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 200 gram smör
  • 1 dl strösocker
  • 4,5 dl vetemjöl, 270 gram
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk bakpulver
  • 0,75 dl rödavinbärssylt
  • 20 små bakformar på 4-5 cm diameter
  • RÖDAVINBÄRSSYLT: 500 frysta eller färska rensade röda vinbär, ca 7,5 dl
  • 0,25 dl vatten
  • 400 gram syltsocker

Tillagning

  1. Förbered rödavinbärssylt om du ej har den redan. Eller använd köpt variant - se förslag ovan.
  2. RÖDAVINBÄRSSYLT: Lägg vinbären i en kastrull med vatten. Koka upp och mosa ihop dem. Låt dem koka på låg värme i 10 minuter. Tillsätt och rör i syltsocker samt rör tills det löst sig. Koka i ytterligare 5 minuter. Fyll på ren syltburk eller plastburk och sätt på lock att svalna. Förvaras i kylen.
  3. Sätt ugnen på 175 grader vanlig ugn.
  4. Rör ihop rumsvarmt smör med socker några minuter i en bunke. Sockret ska börja lösa sig.
  5. Ta undan 2 msk vetemjöl till utbakning. Blanda resten av vetemjölet med vaniljsocker och bakpulver i en bunke.
  6. Tillsätt mjölblandningen till bunken med smöret. Rör och knåda hastigt ihop till en kakdeg. Låt vila övertäckt i kylen i 15 minuter.
  7. Ta ut degen och knåda den hastigt mjuk och smidig.
  8. Ta ut en msk deg i taget till varje kaka och rulla ihop till en boll.
  9. Lägg degbollarna i varsin form.
  10. Tryck till med ett finger i mitten så att det blir en fördjupning i degbollarna.
  11. Full varje hålrum med en tsk rödavinbärssylt.
  12. Grädda grottorna i ca 18 minuter tills de fått fin färg.
  13. Ta ut och låt svalna. Förvara i kakburk. Kan också frysas in.
  14. Pudra eventuellt över florsocker när de svalnat till servering.
E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 135 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-12-08

Tillbehör och liknande recept:

30 plus sorters kakor

Baksugen? Letar du efter 7 sorters kakor till kafferepet? Här hittar du många fler såväl klassiska...