Vietnamesiska köttbullar med risnudelsallad

Introduktion och förberedelse

Vietnamesiska köttbullar eller köttfärsbiffar serverade med risnudelsallad och sötsur dressing.

En variant på köttbullar eller biffar med inspiration från Vietnam med smak av fisksås, färsk koriander, mynta, thaibasilika, söt soja ketjap manis samt vitlök.

Serveringsförslag

  • Passar till festlig vardagsmiddag eller till helg - man behöver lite tid att hacka och strimla allt.
  • Rester passar som matlåda.
  • Till köttbullarna hade jag en risnudelsallad med strimlad morot, skivad gurka, salladslök och böngroddar samt en sötsur dressing som sås.

Varianter

  • Gott med hackade jordnötter på.
  • Svarta sesamfrön kan bytas mot vita sesamfrön eller uteslutas.
  • Som köttfärs tog jag blandfärs men det går även bra med annan färs som nötfärs, kycklingfärs, lammfärs, viltfärs, älgfärs, laxfärs eller kalkonfärs.
  • För vegetarisk variant kan du använda formbar sojafärs.
  • Som dressing passar även Nouc Cham dressing - lite lättare att göra då den ej har rivet limeskal i.
  • Som dressing är ett alternativ att göra en jordnötsdressing.
  • Vill du ej köpa så många örter så är mynta och thaibasilika valfritt men gott i om du har det.
  • Gillar du ej färsk koriander kan även den uteslutas.
  • Färsk koriander kan bytas mot hackad fryst koriander.

Köttbullar med inspiration från Vietnam och smak av vitlök, ketjap manis söt soja samt örter serverade med en sötsur dressing och kokta risnudlar med grönsaker.
Köttbullar med inspiration från Vietnam och smak av vitlök, ketjap manis söt soja samt örter serverade med en sötsur dressing och kokta risnudlar med grönsaker.

4 portioner vietnamesiska köttbullar med risnudelsallad

  • Förberedelse: 40 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • NUDELSALLAD: 200 gram risnudlar vermicelli
  • ½ tsk salt
  • 1 msk sesamfrön, svarta eller vita, gärna rostade
  • 1 msk sesamolja
  • 1 gurka
  • 1,5 morötter
  • 150 gram böngroddar
  • 3 salladslökar
  • DRESSING: 1 lime, rivet skal plus saft
  • ½ dl citronsaft
  • ½ dl fisksås
  • 3 tsk sesamolja
  • ½ klyfta vitlök
  • ½ röd chili, valfritt
  • ½ dl vatten
  • ½ dl socker
  • KÖTTBULLAR: 500 gram blandfärs
  • ½ klyfta vitlök
  • 1 msk fisksås
  • 0,75 dl ketjap manis
  • ½ dl hackad färsk koriander
  • ½ dl hackad färsk mynta (valfritt)
  • ½ dl hackad thaibasilika (valfritt)
  • 1 msk majs-, raps- eller solrosolja att steka i

Tillagning

  1. NUDELSALLAD: Koka upp en kastrull med ca 2 liter vatten samt ½ tsk salt.
  2. Lägg i risnudlarna och koka på låg värme i 4 minuter. Eller enligt paket. Smaka på dem - de ska vara mjuka men ej överkokta.
  3. Skölj med kallt vatten. Blanda i en skål med sesamolja och sesamfrön - gärna rostade innan i en torr panna några minuter. Tips är att klippa isär nudlarna grovt med en kökssax.
  4. Skölj och skiva gurka, skala och strimla morot likt tändstickor, skölj böngroddar och skölj samt strimla salladslök.
  5. Lägg upp risnudlar och grönsaker i olika skålar till servering. Eller i små högar i en stor bred skål eller på ett stort fat.
  6. DRESSING: Skala och finhacka vitlök. Skölj, dela och kärna ur chili samt finhacka den. Skölj och finriv skalet av limefrukten. Dela och pressa ur saften. Blanda vitlök, chili, limeskal, färskpressad lime och citron, vatten, socker, sesamolja och fisksås i en skål.
  7. KÖTTBULLAR: Skala och finhacka vitlök. Skölj och hacka örter. Blanda vitlök, örter, köttfärs, fisksås och ketjap manis i en skål hastigt till en jämn röra. Överarbeta ej färsen.
  8. Forma 12 stora köttbullar eller biffar och lägg på en tallrik.
  9. Hit kan du förbereda och ha allt i kylen.
  10. Värm en stekpanna med olja.
  11. Bryn köttbullarna runt om några minuter på varje sida och stek sedan klart på medelvärme ca 5 minuter. Skär ett snitt i en köttbulle för att se om den är genomstekt. Stek annars en stund till.
  12. Servera köttbullarna med risnudlarna och grönsakerna samt dressingen. Lägg förslagsvis upp risnudlar i en djup pastatallrik och blanda med grönsaker samt toppa med tre köttbullar och skeda över dressing.
  13. Kan garneras med mer färska örter som thaibasilika, färsk koriander och mynta. Vidare passar hackade jordnötter bra att strö över.
E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 374 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-04-22