Nouc cham dressing
Nouc cham är en sötsur dressing eller dippsås med smak av sesamolja, fisksås, citron, socker, vitlök, chili, mynta och koriander.
Tillagning
- Pressa citron i en bunke eller använd färdigpressad citron.
- Tillsätt socker, fisksås och vatten. Blanda runt. Sätt åt sidan.
- Skölj och dela chili. Kärna ur den om du vill ha en mildare hetta. Strimla chilin och tillsätt till bunken.
- Skala och finhacka vitlöken samt tillsätt den.
- Skölj och strimla mynta samt tillsätt den.
- Skölj samt hacka grovt färsk koriander samt tillsätt till bunken.
- Rör om dressingen tills allt socker löst upp sig. Hit kan du förbereda och ha övertäckt i kylen.
- Servera dressingen i fyra små skålar att dippa i. Eller en stor skål med sked att använda som dressing till nudlar och/eller sallad.
Serveringsförslag
- Använd som dippsås - jag hade den till rispappersrullar med räkor och tofu. Passar även till vårrullar eller dumplings.
- Som dressing till risnudlar och sallader. Skeda över och blanda med risnudlar och/eller sallad i en skål till servering eller servera dressingen separat i en skål för envar att skeda över nudlarna efter önskemål.
- Ett gott tillbehör till det mesta är risnudlar som man blandar med strimlade morötter, skivad gurka, böngroddar och salladslök. Och så Nouc cham dressing till. Passar då till kyckling, lax, grillat, biffar, tofu, tempeh eller vietnamesiska köttfärsbiffar eller vegobiffar.
Varianter
Till dressingen kan man även strö över annat gott som:
- Svarta- eller vita sesamfrön. Rosta gärna sesamfröna i en torr stekpanna innan så blir det ännu godare.
- Hackade jordnötter.
- Mer hackade örter som färsk koriander, thaibasilika och färsk mynta.
Uppskattat näringsvärde per portion: 75 kcal