Färsk ravioli med ricotta och spenat

Introduktion och förberedelse

Hemgjorda raviolis med fyllning av ricotta, spenat, citron, parmesan och muskot. Pastadeg du kavlar ut och fyller. Gott med Italiensk tomatsås, riven parmesan och färsk basilika.

Först gör du en egen pastadeg och låter den vila. Sedan lagar du fyllningen som är en röra med ricotta, hackad spenat, riven parmesan smaksatt med rivet citronskal och muskot.

Pastadegen kan du kavla ut för hand eller i en pastamaskin till längder som du klickar ut fyllning på och viker ihop samt sporrar ut till raviolis.

Du kan förbereda och göra raviolisarna samma dag - förslagsvis några timmar innan och ha i kylen. Koka dem sedan till servering. De kan också frysas okokta och kokas direkt från frysen.

Receptet är nästan vegetariskt om man bortser från att det är ägg i pastan samt osten ystats med löpe.

Raviolisar med spenat och ricottafyllning på tallrik med tomatsås och riven parmesan.
Raviolisar med spenat och ricottafyllning på tallrik med tomatsås och riven parmesan.

Du behöver

  • 400 gram färsk pastadeg. Gör en sats av denna pastadeg - ta lite mindre än hälften till raviolisarna. Resten av degen kan du spara till annan fyllning exempelvis med köttfärs, göra tagliatelle på eller frysa in.
  • Gör en sats tomatsås att blanda raviolin med till servering. Det som blir över kan du spara till annat.
  • Du behöver helst en pastamaskin att kavla ut degen med. Men det går också att kavla ut på mjölat bakbord med en kavel för hand.
  • Vidare behöver du en sporre att sporra - skära ut - raviolisarna med. Det går med en vanlig kniv också.
  • Ricotta som är en italiensk färskost. Kan bytas ut mot keso.
  • Spenat - du kan fräsa färsk spenat, krama ur den och hackad en. Eller ta fryst bladspenat och tina samt krama ur den samt hacka den. Eller ta hackad fryst spenat och låta den rinna av när den tinat i ett durkslag.

4 portioner raviolis, 8 vardera och 32 totalt

  • Förberedelse: 1 tim 20 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 1 tim 50 min

Ingredienser

  • 400 gram färsk pastadeg
  • FYLLNING: 80 gram ricotta
  • 60 gram hackad och urkramad spenat
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 dl riven parmesan
  • 2 krm salt
  • 1/2 krm svartpeppar
  • 1 krm riven muskot
  • 1/2 tsk citronskal
  • 20 gram hackad persilja
  • TILL SERVERING: 4 dl italiensk tomatsås
  • 1/2 dl riven färsk parmesan
  • 8 blad färsk basilika
  • 1 krm nymald svartpeppar
  • 2 krm flingsalt

Tillagning

  1. Gör pastadegen. Den ska vila minst en timme. Laga tomatsås.
  2. FYLLNING: Krama ur och hacka spenat samt blanda med ricotta, riven parmesan, riven muskot, pressad vitlök, citronskal, hackad persilja, salt och peppar. Rör ihop till en tjock röra.
  3. TILLAGNING: Förbered och värm pastavatten i en stor kastrull med 2 tsk salt och någon msk olivolja. Låt stå och sjuda så du har det redo.
  4. Värm upp tomatsåsen och låt den stå att hålla värmen. Riv parmesanost. Plocka och dela färsk basilika grovt.
  5. Dela pastadegen i fyra delar. Börja med en del och plasta in de andra delarna under tiden.
  6. Kavla ut en bit pastadeg i taget till ca 2 mm en tunn och avlång rektangel - förslagsvis på ca 15 cm höjd och ca 60 cm bredd.
  7. Lägg en tsk av ricotta- och spenatfyllningen på nederdelen av degen så att det är ca 3 cm pastadeg runt nedertill och vid sidorna. Räkna att du får ut 8 raviolis på 60 cm rektangel. Vik över pastadegen ovan över ricotta- och spenathögarna som ett täcke och tryck till runt om fyllningen så all luft försvinner. Skär rent kanten nedertill med en sporre eller kniv. Dela och skär ut raviolisarna med sporre eller kniv. Tryck till lite lätt med en gaffel runt om raviolisarna så att det är tätt runt om. Lägg över dem på ett bakplåtspapper eller kökshandduk. Upprepa med resten av degen och fyllningen.
  8. Koka upp vattnet och lägg i raviolisarna att koka i 2-3 minuter tills de flyter upp och är al dente.
  9. Fördela i fyra djupa tallrikar och slå lite tomatsås över varje portion samt garnera med riven parmesan, färsk basilika, nymald svartpeppar samt lite flingsalt på varje tallrik.
E-mail
Medel: 3.2 (5 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 623 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-07-20