Rågkakor med surdeg och rågsikt

Rågkakor eller rågbullar med surdeg och rågsikt. Rågbröd är gott och nyttigt. Med surdeg får det lågt GI. Rågsikt är 60 % vetemjöl och 40% siktat rågmjöl. Med surdeg så måste du sätta surdegen dagen innan du bakar rågkakorna. Ska man baka kan man likaväl baka på riktigt.

20 st rågkakor el. 40 rågbullar

  • Förberedelse: 2 dagar
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 2 dagar 1 tim

Ingredienser

  • 5 dl ljummet vatten
  • 4 dl grovt rågmjöl
  • 2 dl rågkross
  • 2 msk honung
  • Rågdeg: 1 dl ljummet vatten
  • 50 g jäst
  • 2 tsk salt
  • 2 msk baksirap
  • 9 dl rågsikt
  • 2 dl rågsikt till utbakning

Tillagning

  1. Dag 1: Rör ihop surdegen av vatten, rågmjöl, rågkross och honung. Täck med plastfilm och ställ att jäsa på ett varmt ställe, ovanför ett element vid fönstret, i närheten av spisen eller ovanpå kylskåpet.
  2. Nästa dag när surdegen börjar bubbla och sprida en svagt syrlig doft är den klar.
  3. Dag 2: Rör ut jästen i 1 dl ljummet vatten. Rör ner i surdegen.
  4. Tillsätt salt och sirap.
  5. Arbeta in rågsikten.
  6. Arbeta kraftigt minst 10 minuter för hand eller 5 minuter med maskin till en slät och fast deg.
  7. Jäs övertäckt 1 timme.
  8. Ta upp på väl mjölat bakbord och knåda några kraftiga tag.
  9. RÅGBULLAR: Dela degen i 40 bitar. Rulla till bullar och platta ut något. Fördela på plåtar med bakplåtspapper.
  10. RÅGKAKOR: Dela i 20 bitar. Rulla till bullar och kavla ut till kakor, ca 12 cm i diameter. Fördela på plåtar med bakplåtspapper.
  11. Täck med bakduk och låt jäsa i 30 minuter, medan ugnen blir varm.
  12. Sätt ugnen på 225 grader.
  13. Grädda kakorna eller bullarna mitt i ugnen i 15 minuter tills de fått fin färg och är genombakta. Du kan baka en eller flera plåtar samtidigt. Bakar du flera plåtar så byt plats på dem efter halva tiden.
  14. Låt rågkakorna eller rågbullarna svalna under bakduk.
E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Godaste fisken på grillen

Lägg en bit lax, gör fiskspett eller grilla en hel fisk. Det lyxigaste man kan laga i Portugal och Spanien är fin fisk - det har vi  faktiskt rätt gott utbud av i Svenska fiskdiskar - speciellt lax. Servera med god färskpotatis, citron och en sås och grönsallad och kanske lite extra grillade grönsaker. Svårare behöver det inte vara. Och nyttit och fräscht blir det. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer