Rågkakor eller rågbullar med surdeg och rågsikt
Rågkakor eller rågbullar med surdeg och rågsikt. Rågbröd är gott och nyttigt. Med surdeg får det lågt GI.
Rågsikt är 60 % vetemjöl och 40% siktat rågmjöl.
Tillagning
- Dag 1: Rör ihop surdegen av vatten, rågmjöl, rågkross och honung. Täck med plastfilm och ställ att jäsa på ett varmt ställe, ovanför ett element vid fönstret, i närheten av spisen eller ovanpå kylskåpet.
- Nästa dag när surdegen börjar bubbla och sprida en svagt syrlig doft är den klar.
- Dag 2: Rör ut jästen i 1 dl ljummet vatten. Rör ner i surdegen.
- Tillsätt salt och sirap.
- Arbeta in rågsikten.
- Arbeta kraftigt minst 10 minuter för hand eller 5 minuter med maskin till en slät och fast deg.
- Jäs övertäckt 1 timme.
- Ta upp på väl mjölat bakbord och knåda några kraftiga tag.
- RÅGBULLAR: Dela degen i 40 bitar. Rulla till bullar och platta ut något. Fördela på plåtar med bakplåtspapper.
- RÅGKAKOR: Dela i 20 bitar. Rulla till bullar och kavla ut till kakor, ca 12 cm i diameter. Fördela på plåtar med bakplåtspapper.
- Täck med bakduk och låt jäsa i 30 minuter, medan ugnen blir varm.
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Grädda kakorna eller bullarna mitt i ugnen i 15 minuter tills de fått fin färg och är genombakta. Du kan baka en eller flera plåtar samtidigt. Bakar du flera plåtar så byt plats på dem efter halva tiden.
- Låt rågkakorna eller rågbullarna svalna under bakduk.
Med egen surdeg
Du kan starta en egen rågsurdeg några dagar innan i god tid.
Med köpt surdeg
Du kan också använda köpt färdig rågsurdeg - då går det snabbare att få igång surdegen i steg ett och behöver ej börja dagen innan.
Tillsätt då den färdiga surdegen i steg ett och låt det hela komma igång så det börjar jäsa några timmar i rumsvärme. Du kan ta en burk eller påse på förslagsvis 150 gram köpt rågsurdeg - finns bland annat från Kronjäst.
Uppskattat näringsvärde per portion: 80 kcal