Rågkakor med surdeg och rågsikt

Introduktion och förberedelse för tillagning

Rågkakor eller rågbullar med surdeg och rågsikt. Rågbröd är gott och nyttigt. Med surdeg får det lågt GI. Rågsikt är 60 % vetemjöl och 40% siktat rågmjöl.

En variant med snabb-surdeg som du jäser igång dagen eller några dagar innan. Du kan också använda köpt färdig rågsurdeg eller om du har egen rågsurdeg sedan tidigare.

20 st rågkakor el. 40 rågbullar

  • Förberedelse: 2 dagar
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 2 dagar 1 tim

Ingredienser

  • 5 dl ljummet vatten
  • 4 dl grovt rågmjöl
  • 2 dl rågkross
  • 2 msk honung
  • Rågdeg: 1 dl ljummet vatten
  • 50 g jäst
  • 2 tsk salt
  • 2 msk baksirap
  • 9 dl rågsikt
  • 2 dl rågsikt till utbakning

Tillagning

  1. Dag 1: Rör ihop surdegen av vatten, rågmjöl, rågkross och honung. Täck med plastfilm och ställ att jäsa på ett varmt ställe, ovanför ett element vid fönstret, i närheten av spisen eller ovanpå kylskåpet.
  2. Nästa dag när surdegen börjar bubbla och sprida en svagt syrlig doft är den klar.
  3. Dag 2: Rör ut jästen i 1 dl ljummet vatten. Rör ner i surdegen.
  4. Tillsätt salt och sirap.
  5. Arbeta in rågsikten.
  6. Arbeta kraftigt minst 10 minuter för hand eller 5 minuter med maskin till en slät och fast deg.
  7. Jäs övertäckt 1 timme.
  8. Ta upp på väl mjölat bakbord och knåda några kraftiga tag.
  9. RÅGBULLAR: Dela degen i 40 bitar. Rulla till bullar och platta ut något. Fördela på plåtar med bakplåtspapper.
  10. RÅGKAKOR: Dela i 20 bitar. Rulla till bullar och kavla ut till kakor, ca 12 cm i diameter. Fördela på plåtar med bakplåtspapper.
  11. Täck med bakduk och låt jäsa i 30 minuter, medan ugnen blir varm.
  12. Sätt ugnen på 225 grader.
  13. Grädda kakorna eller bullarna mitt i ugnen i 15 minuter tills de fått fin färg och är genombakta. Du kan baka en eller flera plåtar samtidigt. Bakar du flera plåtar så byt plats på dem efter halva tiden.
  14. Låt rågkakorna eller rågbullarna svalna under bakduk.
E-mail
Medel: 4.8 (4 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-18

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.