Rågkakor med surdeg och rågsikt

Introduktion och förberedelse

Rågkakor eller rågbullar med surdeg och rågsikt. Rågbröd är gott och nyttigt. Med surdeg får det lågt GI.

Rågsikt är 60 % vetemjöl och 40% siktat rågmjöl.

Med egen surdeg

En variant med snabb-surdeg som du jäser igång dagen eller några dagar innan. Eller så har du egen rågsurdeg sedan tidigare.

Med köpt surdeg

Du kan också använda köpt färdig rågsurdeg till din rågdeg nedan - skippa då ingredienser, första stegen och dagen där man gör egen surdeg nedan. Utan rör ihop rågdegen direkt med en burk eller påse på förslagsvis 150 gram köpt rågsurdeg - finns bland annat från Kronjäst.

20 st rågkakor el. 40 rågbullar

  • Förberedelse: 2 dagar
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 2 dagar 1 tim

Ingredienser

  • 5 dl ljummet vatten
  • 4 dl grovt rågmjöl
  • 2 dl rågkross
  • 2 msk honung
  • Rågdeg: 1 dl ljummet vatten
  • 50 gram vanlig jäst
  • 2 tsk salt
  • 2 msk baksirap
  • 9 dl rågsikt
  • 2 dl rågsikt till utbakning

Tillagning

  1. Dag 1: Rör ihop surdegen av vatten, rågmjöl, rågkross och honung. Täck med plastfilm och ställ att jäsa på ett varmt ställe, ovanför ett element vid fönstret, i närheten av spisen eller ovanpå kylskåpet.
  2. Nästa dag när surdegen börjar bubbla och sprida en svagt syrlig doft är den klar.
  3. Dag 2: Rör ut jästen i 1 dl ljummet vatten. Rör ner i surdegen.
  4. Tillsätt salt och sirap.
  5. Arbeta in rågsikten.
  6. Arbeta kraftigt minst 10 minuter för hand eller 5 minuter med maskin till en slät och fast deg.
  7. Jäs övertäckt 1 timme.
  8. Ta upp på väl mjölat bakbord och knåda några kraftiga tag.
  9. RÅGBULLAR: Dela degen i 40 bitar. Rulla till bullar och platta ut något. Fördela på plåtar med bakplåtspapper.
  10. RÅGKAKOR: Dela i 20 bitar. Rulla till bullar och kavla ut till kakor, ca 12 cm i diameter. Fördela på plåtar med bakplåtspapper.
  11. Täck med bakduk och låt jäsa i 30 minuter, medan ugnen blir varm.
  12. Sätt ugnen på 225 grader.
  13. Grädda kakorna eller bullarna mitt i ugnen i 15 minuter tills de fått fin färg och är genombakta. Du kan baka en eller flera plåtar samtidigt. Bakar du flera plåtar så byt plats på dem efter halva tiden.
  14. Låt rågkakorna eller rågbullarna svalna under bakduk.
E-mail
Medel: 4.7 (6 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 80 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-07-05

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.