Rågkakor med surdeg och rågsikt

Rågkakor eller rågbullar med surdeg och rågsikt. Rågbröd är gott och nyttigt. Med surdeg får det lågt GI. Rågsikt är 60 % vetemjöl och 40% siktat rågmjöl. Med surdeg så måste du sätta surdegen dagen innan du bakar rågkakorna. Ska man baka kan man likaväl baka på riktigt.

20 st rågkakor el. 40 rågbullar

  • Förberedelse: 2 dagar
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 2 dagar 1 tim

Ingredienser

  • 5 dl ljummet vatten
  • 4 dl grovt rågmjöl
  • 2 dl rågkross
  • 2 msk honung
  • Rågdeg: 1 dl ljummet vatten
  • 50 g jäst
  • 2 tsk salt
  • 2 msk baksirap
  • 9 dl rågsikt
  • 2 dl rågsikt till utbakning

Tillagning

  1. Dag 1: Rör ihop surdegen av vatten, rågmjöl, rågkross och honung. Täck med plastfilm och ställ att jäsa på ett varmt ställe, ovanför ett element vid fönstret, i närheten av spisen eller ovanpå kylskåpet.
  2. Nästa dag när surdegen börjar bubbla och sprida en svagt syrlig doft är den klar.
  3. Dag 2: Rör ut jästen i 1 dl ljummet vatten. Rör ner i surdegen.
  4. Tillsätt salt och sirap.
  5. Arbeta in rågsikten.
  6. Arbeta kraftigt minst 10 minuter för hand eller 5 minuter med maskin till en slät och fast deg.
  7. Jäs övertäckt 1 timme.
  8. Ta upp på väl mjölat bakbord och knåda några kraftiga tag.
  9. RÅGBULLAR: Dela degen i 40 bitar. Rulla till bullar och platta ut något. Fördela på plåtar med bakplåtspapper.
  10. RÅGKAKOR: Dela i 20 bitar. Rulla till bullar och kavla ut till kakor, ca 12 cm i diameter. Fördela på plåtar med bakplåtspapper.
  11. Täck med bakduk och låt jäsa i 30 minuter, medan ugnen blir varm.
  12. Sätt ugnen på 225 grader.
  13. Grädda kakorna eller bullarna mitt i ugnen i 15 minuter tills de fått fin färg och är genombakta. Du kan baka en eller flera plåtar samtidigt. Bakar du flera plåtar så byt plats på dem efter halva tiden.
  14. Låt rågkakorna eller rågbullarna svalna under bakduk.
E-mail
Medel: 4.7 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Svart Fredag i köket

Fynda köksgrejer på Black Friday rean 2017. Var är det rea, på vad och vad ska man tänka på? Mitt tips är att titta efter lite dyrare köksgrejer som du kanske tänkt köpa ett tag eller julklappar. På Black fredag reas numer det mesta - allt från knivar till köksmaskiner. Och kanske dags att slå till på en Sous Vide cirkulator för dig som längtat efter det. 

Läs mer

Saftig babka med kanel- och valnötsfyllning

Här är det enkla receptet. 

Läs mer

Sponsrat

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer