Plommonrutor

Plommonrutor är en slags seg maränglik sockerkaka med färska plommon som bakas i långpanna och skärs i rutor.

Smidigt att baka till många i en stor sats. Går bra att frysa in.

1 långpanna plommonrutor, ca 24 plommonrutor

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 6 ägg M/L
  • 6 dl strösocker
  • 6 dl vetemjöl, 375 gram
  • 1,5 tsk bakpulver
  • 6-7 plommon
  • 150 gram kallt smör

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader - vanlig ugn.
  2. Knäck äggen i en bunke och tillsätt socker.
  3. Vispa ägg och socker i 5 minuter med elvisp så det blir fluffigt.
  4. Blanda mjöl och bakpulver i en bunke.
  5. Tillsätt mjölet till äggblandningen och rör hastigt ut större klumpar.
  6. Lägg bakplåtspapper i en långpanna. Smöra kanterna eller använd två papper och klipp bort papper som sticker över kanten.
  7. Häll i och bred ut smeten i botten.
  8. Skölj och dela plommon. Ta ur kärnan. Skär plommonen i tärningar. Fördela plommonen över smeten.
  9. Hyvla smör och fördela över smet och plommon.
  10. Grädda plommonkakan i 25 minuter i mitten av ugnen.
  11. Ta ut och låt svalna på galler.
  12. Skär upp kakan i rutor. Förslagsvis i ca 24 st - 4 snitt på längden och 6 lodrätt. Dessa kan även delas i trianglar för lite mindre kakor och då får du ut 48 stycken - passar till buffé och fest.
Ingredienser till plommonkakan: ägg, socker, smör, bakpulver, vetemjöl och plommon.
Ingredienser till plommonkakan: ägg, socker, smör, bakpulver, vetemjöl och plommon.
Ägg och socker vispas i fem minuter. Mjöl blandas med bakpulver. Smöret ska vara kallt.
Ägg och socker vispas i fem minuter. Mjöl blandas med bakpulver. Smöret ska vara kallt.
Mjölet rörs i äggsmeten och rörs hastigt så det ej är några större klumpar kvar.
Mjölet rörs i äggsmeten och rörs hastigt så det ej är några större klumpar kvar.
Urkärnade och tärnade plommon fördelas över smeten.
Urkärnade och tärnade plommon fördelas över smeten.
Hyvla över kallt smör och fördela över smeten här och där.
Hyvla över kallt smör och fördela över smeten här och där.
Grädda plommonkakan tills den får fin färg.
Grädda plommonkakan tills den får fin färg.
Låt svalna och skär upp i rutor.
Låt svalna och skär upp i rutor.

Varianter

Plommonrutorna kan också bakas med andra bär som hallon, blåbär, körsbär,rabarber, björnbär, vinbär eller krusbär eller svarta vinbär med kokos.

Tips

Det är viktigt att man vispar i fem minuter så att äggen blir fluffiga.

Portionsberäkning

Receptet räcker till en normalstor långpanna med höga kanter. Du kan också baka rutorna i en mindre långpanna på ca 36x24 cm. Då får du 18 rutor. Ta då 2/3 av ingredienserna.

Sötsyrliga plommon passar bra i kakan som får knaprig yta likt maräng samt god smak och färg av hyvlat smör.
Sötsyrliga plommon passar bra i kakan som får knaprig yta likt maräng samt god smak och färg av hyvlat smör.

E-mail
Medel: 5 (5 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 185 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-10-10

Tillbehör och liknande: