Plommonrutor
Plommonrutor är en slags seg maränglik sockerkaka med färska plommon som bakas i långpanna och skärs i rutor.
Smidigt att baka till många i en stor sats. Går bra att frysa in.
Tillagning
- Sätt ugnen på 175 grader - vanlig ugn.
- Knäck äggen i en bunke och tillsätt socker.
- Vispa ägg och socker i 5 minuter med elvisp så det blir fluffigt.
- Blanda mjöl och bakpulver i en bunke.
- Tillsätt mjölet till äggblandningen och rör hastigt ut större klumpar.
- Lägg bakplåtspapper i en långpanna. Smöra kanterna eller använd två papper och klipp bort papper som sticker över kanten.
- Häll i och bred ut smeten i botten.
- Skölj och dela plommon. Ta ur kärnan. Skär plommonen i tärningar. Fördela plommonen över smeten.
- Hyvla smör och fördela över smet och plommon.
- Grädda plommonkakan i 25 minuter i mitten av ugnen.
- Ta ut och låt svalna på galler.
- Skär upp kakan i rutor. Förslagsvis i ca 24 st - 4 snitt på längden och 6 lodrätt. Dessa kan även delas i trianglar för lite mindre kakor och då får du ut 48 stycken - passar till buffé och fest.
Varianter
Plommonrutorna kan också bakas med andra bär som hallon, blåbär, körsbär,rabarber, björnbär, vinbär eller krusbär eller svarta vinbär med kokos.
Tips
Det är viktigt att man vispar i fem minuter så att äggen blir fluffiga.
Portionsberäkning
Receptet räcker till en normalstor långpanna med höga kanter. Du kan också baka rutorna i en mindre långpanna på ca 36x24 cm. Då får du 18 rutor. Ta då 2/3 av ingredienserna.
Uppskattat näringsvärde per portion: 185 kcal