Halloumikebab

Halloumikebab med tillbehör. Här i pitabröd med grönsaker samt vitlökssås, tahinisås och chilisås. Strimlad isbebergssallad, rödkål, tomat, gurka och rödlök. Gott att laga på halloumiost som är en ost du kan steka eller grilla utan att den smälter. Osten är från Cypern och smakar salt samt har gott tuggmotstånd. 

Halloumiosten kan du skära i skivor och grilla på utegrill - vilket är godast - eller laga i ugnen på grill eller steka i stekpanna eller grillpanna. Osten kan också tärnas och träs på spett - de kan dock lätt trilla av. Här har jag räknat i överkant med två paket ost på totalt 400 gram till 4 portioner - ett halvt paket halloumiost vardera - runt 100 gram - räcker väl då osten är salt och dryg. Överbliven ost kan du spara och håller i kylen. 

Sriracha är en stark röd het chilisås som finns i välsorterade hyllor - OBS det räcker med några droppar i kebaben. Sumak är en mald krydda - vanlig i persisk mat med mera - finns numer i välsorterade kryddhyllor. Köp en stor bund billig bladpersilja på torget eller annan affär (kan hackas och frysas) - de i småpaketen med tre kvistar är tokigt dyra.

Varianter och överkurs:

  • Byt pitabröd mot platta arabiska Liba-bröd och fyll som kebabrullar.
  • Laga egen chilisås (eller använd köpt chilisås som sriracha nedan) - gärna med rostad chili till kebaben.
  • Andra alternativ till halloumi är tzay-spett som är mycket goda - det är sojakuddar marinerade i ingefära och chili - finns färdiga frysta spett.
  • Välj de frysta pitabröden i affären - de är godast. Istället för pitabröd så kan du köpa större avlånga bröd som heter "pulled pork bröd". Eller baka egna pitabröd som blir mycket gott.
  • Picklad rödlök är också mycket gott att toppa med.
  • Vitlöksmajonnäs kan man laga egen om man vill. För vegan variant kan man ta majonnäs utan ägg till vitlökssåsen - använd en majonnäs utan ägg - kolla Coop Xtra. 

4 portioner halloumikebab, två kebabbröd per portion

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 400 gram halloumiost, 2 pkt
  • 1/2 tsk rökt paprikapulver (valfritt)
  • 2 msk olivolja
  • 2 krm cayennepeppar (valfritt)
  • 1/2 tsk mald sumak (valfritt)
  • Tillbehör: 4 breda så kallade Pulled pork bröd (se bilden) eller 8 vanliga runda pitabröd
  • 1 rödlök (samt 1/2 tsk sumak)
  • 50 gram isbergssallad
  • 2 tomater
  • 15 cm gurka
  • 200 gram rödkål
  • 1 dl hackad bladpersilja
  • Vitlökssås: 2 dl matyoghurt
  • 1 dl majonnäs
  • 1 klyfta vitlök
  • 3 tsk olivolja
  • Chilisås OBS het: 4 tsk Sriracha eller annan chilisås efter smak
  • Tahinisås: 1 dl tahini sesampasta
  • 1 dl vatten
  • 0,5 dl citronsaft

Tillagning

  1. Baka pitabröd om du vill. Det går fort att steka eller grilla osten så börja med tillbehören längre ned.
  2. Skär halloumiosten i skivor ca 3-4 cm tjocka.
  3. Halloumi på utegrill: Grilla halloumiskivorna någon minut på varje sida tills de har färg och lägg sedan upp på fat och servera.
  4. Halloumi på utegrill på spett: trä halloumikuber på spett och grilla spetten runt om så att det får färg och är genomstekt ca 5 minuter.
  5. Halloumi i stekpanna: Stek och åt osten få färg på båda sidor.
  6. Lägg gärna upp den grillade halloumiosten på fat eller tallrik och garnera eller krydda med olivolja, paprikapulver, cayennepeppar och sumak. Hackad persilja passar också.
  7. Förbered tillbehör: skala och strimla rödlöken samt lägg den i en skål. Tillsätt ett krm salt och gärna ett krm sumak till löken och massera den sedan 30 sekunder så den mjuknar. Lägg i skål.
  8. Skölj och strimla salladen. Strimla rödkålen så fint du kan. Lägg i skålar. Skölj och tärna eller skiva tomaterna. Skölj och tärna gurkan.
  9. Rör ihop tahinisåsen av vatten, citronsaft och tahini till en jämn sås.
  10. Blanda vitlökssåsen med matyoghurt, majonnäs, pressad vitlök och olivolja. Smaka av med salt och svartpeppar.
  11. Värm pitabröden i ugn (värm förslagsvis i 5 minuter 175 grader), stekpanna eller på utegrill. Eller så har du bakat egna.
  12. Skär upp kanten på pitabröden och vik upp en ficka i varje bröd.
  13. Lägg i lite sallad, riven rödkål, gurka, tomater, 3-4 skivor av halloumiost, några msk yoghurtsås och tahinisås och några droppar chilisås samt toppa med rödlök och hackad persilja. Ett tips är att duka upp alla ingredienser till en liten buffé och låta alla lägga ihop sina egna ostkebaber.
E-mail
Inga röster än

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer