Spagetti med räkor

Introduktion och förberedelse

En god pasta med räkor, chili, vitlök, riven parmesan, olivolja, basilika och persilja som funkar till fest som till vardags.

Man kan även ha i en halv tsk rivet citronskal i pastan om man vill.

Spagettin kan ersättas med annan pasta som tagliatelle, fettucine eller bucatini eller färsk pasta som tagliatelle.

Ett gott nybakt eller värmt bröd som ciabatta eller baguette är gott till.

Lyxvariant

Med handpillade stora fina räkor, fin olivolja och äkta parmesan blir rätten riktigt lyxig. Extra överkurs är att göra egen tagliatelle.

Att dricka till

Ett vin vin från ex. Chardonnay från Australien eller vitt Rioja från Spanien passar till. Eller något vitt smakrikt italienskt förstås.

4 portioner spagetti med räkor

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 350 gram spagetti
  • 400 gram skalade räkor
  • 4 klyftor vitlök
  • 1 röd spansk peppar, chili
  • 1 dl olivolja
  • 0,5 dl hackad persilja
  • 0,5 dl hackad basilika
  • 50 gram parmesanost eller grana padano
  • 3 krm salt

Tillagning

  1. Koka spagettin enligt paket (ca 8 minuter i en stor kastrull med vatten, 1 tsk salt och några droppar olja). Förbered resten av ingredienserna under tiden.
  2. Skala vitlök, pressa och blanda med olivolja i en liten kastrull.
  3. Skölj, dela och skär ut kärnorna i chilifrukten. Hacka den fint och tillsätt till kastrullen med olja och vitlök.
  4. Fräs vitlök och chili tills den precis börjar bli brynt och ta av från värmen.
  5. Hacka räkorna grovt. Lägg i en skål.
  6. Hacka persilja och basilika och lägg i skålen.
  7. Häll av spagettin och blanda med räkorna och örterna i skålen.
  8. Blanda i oljan med vitlök och chili samt salt. Smaka på spagettin om det behövs mer salt.
  9. Riv parmesan ost och servera till eller blanda i pastan. Eller blanda halva i pastan och servera halva rivna osten vid sidan i en skål.
  10. Lägg upp spagettin med räkorna och servera.
E-mail
Medel: 3.7 (16 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-02-27

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.