Spagetti med räkor

En god pasta med räkor, chili, vitlök, riven parmesan, olivolja, basilika och persilja som funkar till fest som till vardags.
Ett gott nybakt eller värmt bröd som ciabatta eller baguette är gott till.
Ett vin vin från ex. Chardonnay från Australien eller vitt Rioja från Spanien passar till. Eller något vitt smakrikt italienskt förstås.

4 portioner spagetti med räkor

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 350 gram spagetti
  • 400 gram skalade räkor
  • 4 klyftor vitlök
  • 1 röd spansk peppar, chili
  • 1 dl olivolja
  • 0,5 dl hackad persilja
  • 0,5 dl hackad basilika
  • 50 gram parmesanost eller grana padano
  • 3 krm salt

Tillagning

  1. Koka spagettin enligt paket (ca 8 minuter i en stor kastrull med vatten, 1 tsk salt och några droppar olja). Förbered resten av ingredienserna under tiden.
  2. Skala vitlök, pressa och blanda med olivolja i en liten kastrull.
  3. Skölj, dela och skär ut kärnorna i chilifrukten. Hacka den fint och tillsätt till kastrullen med olja och vitlök.
  4. Fräs vitlök och chili tills den precis börjar bli brynt och ta av från värmen.
  5. Hacka räkorna grovt. Lägg i en skål.
  6. Hacka persilja och basilika och lägg i skålen.
  7. Häll av spagettin och blanda med räkorna och örterna i skålen.
  8. Blanda i oljan med vitlök och chili samt salt. Smaka på spagettin om det behövs mer salt.
  9. Riv parmesan ost och servera till eller blanda i pastan. Eller blanda halva i pastan och servera halva rivna osten vid sidan i en skål.
  10. Lägg upp spagettin med räkorna och servera.
E-mail
Medel: 4.5 (6 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Blanda egna drinkar och cocktails

Bli bartender för en kväll. Här är tips på hur du sätter upp en liten minibar hemma. Skippa raggargroggen och bjud på någon klassiker eller udda obskyr drink. Här är lite fakta, recept, utrustning och andra praktiska tips för att lyckas med cocktails hemma. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer