Päronkompott

Introduktion och förberedelse

Päronkompott eller päronkräm du kokar ihop av skalade och tärnade päron.

Tärnade päron kokas mjuka och smaksätts med lite citron och socker samt mosas till önskad konsistens. 

Serveringsförslag

  • Passar till frukost, mellanmål, fika, lättlunch eller kvällsmål.
  • Gott med kall gräddmjölk, havremjölk, mandelmjölk, vanlig mjölk, sojamjölk, fil, yoghurt, vaniljyoghurt, kvarg eller det du gillar till.
  • Förslag på topping är granola, nötter som mandlar, frön som pumpafrön samt andra frukter som skivad banan och bär som hallon, jordgubbar och blåbär på.
  • Kanel eller kardemumma är också gott på.
  • Ett förslag är denna frukostbowl du kan toppa med några msk päron- och äppelkompott.
  • Eller till efterrätt med en kula vaniljglass, lättvispad grädde och/eller mandelskorpor, glassrån eller mandelbiscottis. Eller festa till med en sviss.

Varianter

Gott är att blanda i äpple för en blandad kompott.

Svenska päron

Svenska päron har säsong mellan augusti till oktober. Vilka mogna päron som helst funkar men några sorter att kolla efter till kompott är Clapps Favorit samt Concorde. Hittar du Doyenne de Comice så är det ett riktigt gott päron.

Kräm till många

Vill du laga till många så kan du spä med mer vatten, ta i mer socker samt reda med potatismjöl till lagom krämig konsistens.

Spara undan

  • Dubblera gärna receptet nedan i en stor gryta om du har mycket frukt att ta vara på. Kompotten håller sig några dagar i kylen men kan också frysas in några månader.
  • Kompotten kan också sparas längre på steriliserade burkar med lock. Häll upp kompotten varm och sätt på lock. Använd syltsocker eller tillsätt något krm konserveringsmedel. Då kan du spara den i flera månader mörkt och svalt.

Smaksättning

  • Du kan variera mängden socker efter hur söt du vill ha din kompott eller kräm. En halv dl socker eller några msk socker funkar också. Vidare kan du ha i socker efter hur mogna och söta dina päron är.
  • Kan smaksättas med lite kardemumma, kanelstång, vaniljsocker samt citronsaft i.

Gräddmjölk

  • Klassiskt och riktigt gott till päronkräm är gräddmjölk. Funkar till efterrätt eller mellanmål.
  • Blanda kall grädde och mjölk samt servera den till varm eller kall kräm i djup tallrik. Förslag är att ta 2,5 dl mjölk och blanda i 0,5 dl grädde för två portioner kräm.
  • Då kan man också ha mandelskorpor eller biscottis till.
 
Till kompotten behöver du päron, citron, socker och vatten.
Till kompotten behöver du päron, citron, socker och vatten.
Skölj och tärna päronen. Skala är valfritt.
Skölj och tärna päronen. Skala är valfritt.
Koka mjuka med vatten och citron under lock i 20 minuter. Tillsätt socker mot slutet, rör och koka upp.
Koka mjuka med vatten och citron under lock i 20 minuter. Tillsätt socker mot slutet, rör och koka upp.
Päronkompott är gott som frukost, mellanmål eller efterrätt med gräddmjölk samt topping som kanel, russin och mandlar.
Päronkompott är gott som frukost, mellanmål eller efterrätt med gräddmjölk samt topping som kanel, russin och mandlar.

2 portioner päronkompott eller kräm

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 300 gram päron, 3-4 stycken
  • 1/2 dl vatten
  • 1/2 tsk pressad citron
  • 1 dl socker
  • KRÄM: 1 msk potatismjöl utrört i 2 msk vatten
  • 1/2krm salt (valfritt)

Tillagning

  1. Skölj päronen. Skala dem om du önskar. Skär bort fula delar. Skär ut fruktköttet och släng kärnhuset. Tärna dem.
  2. Ta fram en stor kastrull och lägg i päron och vatten samt pressad citron.
  3. Koka upp samt låt koka mjuka under lock så de faller sönder i ca 20 minuter på medelvärme. Koktiden kan variera något och mogen frukt kokar klart snabbare medan hårdare frukt kan ta några minuter extra.
  4. Rör då och då. Mosa sönder päronen med en visp eller potatisstöt mot slutet så den reder sig själv. Lite bitar kan gärna vara kvar.
  5. Tillsätt sockret samt rör ut det så det löser sig. Smaka av om du vill ha kompotten sötare.
  6. Nu är päronkompotten klar att ätas varm eller kall.
  7. Serveras varm eller kall som mellanmål, frukost eller kvällsmål med kall mjölk, gräddmjölk, havremjölk, sojamjölk eller mandelmjölk. Eller till dessert med en kula vaniljglass, lättvispad grädde och/eller skorpor.
  8. KRÄM: Vill du ha kräm så reder du kompotten med 1 msk potatismjöl utrört i 2 msk vatten och kokar upp. Justera ev. tjockleken med lite vatten om den blir för tjock.
E-mail
Medel: 5 (1 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 79 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2025-10-21