Morotskaka med chokladfrosting

Morotskaka med chokladfrosting istället för den klassiska ljusa frostingen. Här garnerad med jordnötter men det blir jättegott med andra krossade nötter som valnötter, pekannötter, hasselnötter eller rostade kokosflingor. 

Frostningen är med kakao, naturell färskost typ Philadelphia, smör, socker, vanilj och en skvätt kaffe. 

1 morotskaka, ca 12 bitar

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • Frosting: 60 gram mjukt smör
  • 5 dl florsocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1/2 dl kakao
  • 100 gram färskost naturell ex. Philadelphia
  • 1 msk kaffe eller 1/2 tsk kaffepulver
  • Morotskaka: 3 dl finrivna morötter
  • 2 dl vetemjöl
  • 1,5 dl strösocker
  • 2 ägg
  • 3 tsk bakpulver
  • 2 msk kakaopulver
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk kanel
  • 1 dl rapsolja eller solrosolja
  • 1 msk smör eller matolja till formen
  • 1/2 dl ströbröd eller kokos till formen
  • 1 dl grovhackade nötter som osaltade jordnötter, hasselnötter, valnötter eller rostad kokos till garnering

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Vispa ägg och socker någon minut med elvisp eller för hand. Låt stå.
  3. Blanda de torra ingredienserna i en bunke - vetemjölk, bakpulver, kakao, kanel och vaniljsocker.
  4. Skala och riv morötter fint. Blanda med mjölet.
  5. Tillsätt oljan droppvis först och sedan i en stråle i ägg- och sockerblandningen. Vispa med elvisp eller kraftigt för hand.
  6. Tillsätt sedan samt rör ihop ägg-blandningen med mjölblandningen till en jämn smet.
  7. Bröa en rund springform på ca 24 cm diameter med lite olja eller mjukt smör samt ströbröd eller kokosflingor. Lägg ev. ett bakplåtspapper i botten först och klipp bort det som går utanför kanterna. Då är den lättare att hantera och skära upp sedan.
  8. Fördela smeten i ett jämnt lager i formen.
  9. Baka morotskakan i mitten av ugnen i 15 minuter. Stick med en provsticka i mitten och se så att kakan ej är kladdig utan genombakt. Baka annars lite till. Täck ev. över med lite bakplåtspapper om den börjar brännas på toppen.
  10. Frosting: Blanda först kakao, vaniljsocker och florsocker i en bunke. Tillsätt mjukt smör samt färskost och kaffe. Rör eller vispa till en jämn frosting.
  11. Ta ut morotskakan och låt svalna utan ringen runt.
  12. När morotskakan svalnat kan du bre ut ett lager frosting på toppen. Garnera med nötter eller kokos om du vill. Nötter och kokosflingor blir ännu godare om du rostar dem någon minut på hög värme i en stekpanna först. Låt svalna innan du strör över morotskakan.
E-mail
Inga röster än

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer