Morotskaka med chokladfrosting

Morotskaka med chokladfrosting istället för den klassiska ljusa frostingen. Här garnerad med jordnötter men det blir jättegott med andra krossade nötter som valnötter, pekannötter, hasselnötter eller rostade kokosflingor. 

Frostningen är med kakao, naturell färskost typ Philadelphia, smör, socker, vanilj och en skvätt kaffe. 

1 morotskaka, ca 12 bitar

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • Frosting: 60 gram mjukt smör
  • 5 dl florsocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1/2 dl kakao
  • 100 gram färskost naturell ex. Philadelphia
  • 1 msk kaffe eller 1/2 tsk kaffepulver
  • Morotskaka: 3 dl finrivna morötter
  • 2 dl vetemjöl
  • 1,5 dl strösocker
  • 2 ägg
  • 3 tsk bakpulver
  • 2 msk kakaopulver
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk kanel
  • 1 dl rapsolja eller solrosolja
  • 1 msk smör eller matolja till formen
  • 1/2 dl ströbröd eller kokos till formen
  • 1 dl grovhackade nötter som osaltade jordnötter, hasselnötter, valnötter eller rostad kokos till garnering

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Vispa ägg och socker någon minut med elvisp eller för hand. Låt stå.
  3. Blanda de torra ingredienserna i en bunke - vetemjölk, bakpulver, kakao, kanel och vaniljsocker.
  4. Skala och riv morötter fint. Blanda med mjölet.
  5. Tillsätt oljan droppvis först och sedan i en stråle i ägg- och sockerblandningen. Vispa med elvisp eller kraftigt för hand.
  6. Tillsätt sedan samt rör ihop ägg-blandningen med mjölblandningen till en jämn smet.
  7. Bröa en rund springform på ca 24 cm diameter med lite olja eller mjukt smör samt ströbröd eller kokosflingor. Lägg ev. ett bakplåtspapper i botten först och klipp bort det som går utanför kanterna. Då är den lättare att hantera och skära upp sedan.
  8. Fördela smeten i ett jämnt lager i formen.
  9. Baka morotskakan i mitten av ugnen i 15 minuter. Stick med en provsticka i mitten och se så att kakan ej är kladdig utan genombakt. Baka annars lite till. Täck ev. över med lite bakplåtspapper om den börjar brännas på toppen.
  10. Frosting: Blanda först kakao, vaniljsocker och florsocker i en bunke. Tillsätt mjukt smör samt färskost och kaffe. Rör eller vispa till en jämn frosting.
  11. Ta ut morotskakan och låt svalna utan ringen runt.
  12. När morotskakan svalnat kan du bre ut ett lager frosting på toppen. Garnera med nötter eller kokos om du vill. Nötter och kokosflingor blir ännu godare om du rostar dem någon minut på hög värme i en stekpanna först. Låt svalna innan du strör över morotskakan.
E-mail
Inga röster än

Picknickens dag 22 maj

Låt oss göra picknickensdag till en riktig helgdag! Vägra jobb och ut i det fria med en macka, kakor och kaffe ;)

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Dax för rabarber

Nu kommer den första späda, mjälla och goda rabarbern upp. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer