Morotskaka med chokladfrosting
Morotskaka med chokladfrosting istället för vanlig frosting.
Frostingen är med kakao, naturell färskost typ Philadelphia, smör, socker, vanilj och en skvätt kaffe.
Tillagning
- Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
- Vispa ägg och socker någon minut med elvisp eller för hand. Låt stå.
- Blanda de torra ingredienserna i en bunke - vetemjölk, bakpulver, kakao, kanel och vaniljsocker.
- Skala och riv morötter fint. Blanda med mjölet.
- Tillsätt oljan droppvis först och sedan i en stråle i ägg- och sockerblandningen. Vispa med elvisp eller kraftigt för hand.
- Tillsätt sedan samt rör ihop ägg-blandningen med mjölblandningen till en jämn smet.
- Bröa en rund springform på ca 24 cm diameter med lite olja eller mjukt smör samt ströbröd eller kokosflingor. Lägg ev. ett bakplåtspapper i botten först och klipp bort det som går utanför kanterna. Då är den lättare att hantera och skära upp sedan.
- Fördela smeten i ett jämnt lager i formen.
- Baka morotskakan i mitten av ugnen i 15 minuter. Stick med en provsticka i mitten och se så att kakan ej är kladdig utan genombakt. Baka annars lite till. Täck ev. över med lite bakplåtspapper om den börjar brännas på toppen.
- FROSTING: Blanda först kakao, vaniljsocker och florsocker i en bunke. Tillsätt mjukt smör samt färskost och kaffe. Rör eller vispa till en jämn frosting.
- Ta ut morotskakan och låt svalna utan ringen runt.
- När morotskakan svalnat kan du bre ut ett lager frosting på toppen. Garnera med nötter eller kokos om du vill. Nötter och kokosflingor blir ännu godare om du rostar dem någon minut på hög värme i en stekpanna först. Låt svalna innan du strör över morotskakan.
Varianter
Här garnerad med jordnötter men det blir jättegott med andra krossade nötter som valnötter, pekannötter, hasselnötter, pistage eller rostade kokosflingor eller kokoschips.
Uppskattat näringsvärde per portion: 188 kcal