Rödbetskaka eller rödbetsrutor med glasyr

Introduktion och förberedelse

Rödbetskaka eller rödbetsrutor med chokladglasyr.

En mjuk kaka som bakas med rivna rödbetor, choklad och valnötter i en liten långpanna eller rektangulär bakform. Välj en storlek runt 20x30 cm.

Lätt att dubblera och baka till flera i en stor långpanna med höga kanter.

Passar till fika, kaffe, kakbord, fest, buffé och annat mys.

Variant

En variant är att baka denna rödbetskaka som en morotskaka med olja istället för smör i en rund springform.

Portionering

Skär förslagsvis rödbetskakan i 4x4 cm stora rutor eller bitar - jag fick ut 34 stycken.

De är rätt maffiga och mättande så de behöver ej vara så stora bitar tycker jag. Men det är såklart en smaksak.

Varianter på garnering

  • Du kan utesluta chokladen i glasyren om du önskar. Vidare kan du toppa med vit glasyr, med färskostfrosting eller annan färgad frosting typ cupcakefrosting.
  • Gillar du strössel kan du ha på valfritt strössel också - chokladströssel, färgat strössel eller silverkulor är fint.
  • Rostade kokosflingor eller kokosflakes passar också.
  • Vidare riven eller flagad vit, mjölkchoklad eller mörk choklad.

Rödbetsrutorna serverade på fat
Rödbetsrutorna är goda till fest, fika eller utflykt. De är rätt maffiga med glasyren så de behöver inte skäras i så stora rutor.

1 sats rödbetskaka, ca 34 stycken rutor

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 200 gram mörk choklad
  • 200 gram smör
  • 3 dl finrivna rödbetor
  • 2,5 dl hackade valnötter
  • 3 ägg
  • 3,5 dl socker
  • 3,5 dl vetemjöl
  • 0,5 tsk bakpulver
  • CHOKLADGLASYR ELLER FROSTING: 75 gram mörk choklad
  • 100 gram färskost
  • 50 gram smör
  • 2 dl florsocker

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
  2. Vispa ägg och socker pösigt 3-4 minuter.
  3. Skala rödbetor och riv dem fint. Tillsätt till äggblandningen.
  4. Hacka valnötter grovt och tillsätt dem.
  5. Ta fram en långpanna med höga kanter eller rektangulär bakform med höga kanter. Mått ca 20x30 cm. Lägg i bakplåtspapper i botten och smörj kanterna med lite smör. Eller smörj den helt med smör. Ströa med någon msk ströbröd.
  6. Bryt chokladen i en bunke och tillsätt smöret.
  7. Smält i mikron några sekunder taget. Rör emellan.
  8. Vänd ner chokladen i äggblandningen.
  9. Blanda mjöl och bakpulver i en bunke.
  10. Tillsätt mjölet till ägg- och chokladblandningen. Sikta helst ner det så klumpar sig inte mjölet. Rör till en slät smet.
  11. Bred ut smeten i formen.
  12. Grädda i nedre delen av ugnen i 20-25 minuter tills rödbetskakan fått fin färg.
  13. Ta ut rödbetskakan och låt svalna i formen.
  14. Glasyr: bryt chokladen i mindre bitar i en bunke.
  15. Smält några sekunder i taget i mikron. Rör emellan.
  16. Blanda ner färskost samt florsocker.
  17. Blanda i smöret till en slät glasyr.
  18. Bred glasyren över den kalla kakan.
  19. Strö ev. över strössel om du gillar det.
  20. Ta ur rödbetskakan ur formen och skär i rutor eller trianglar.
E-mail
Medel: 4.6 (10 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 168 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-10-16

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.