Rödbetsrutor med choklad och glasyr
Rödbetskaka eller rödbetsrutor med choklad och chokladglasyr.
En mjuk kaka som bakas med rårivna rödbetor, choklad och valnötter i en liten långpanna eller rektangulär bakform. Välj en storlek runt 20x30 cm.
Lätt att dubblera och baka till flera i en stor långpanna med höga kanter.
Passar till fika, kaffe, kakbord, fest, buffé och annat mys.
Tillagning
- Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
- Vispa ägg och socker pösigt 3-4 minuter.
- Skala rödbetor och riv dem fint. Tillsätt till äggblandningen.
- Hacka valnötter grovt och tillsätt dem.
- Ta fram en långpanna med höga kanter eller rektangulär bakform med höga kanter. Mått ca 20x30 cm. Lägg i bakplåtspapper i botten och smörj kanterna med lite smör. Eller smörj den helt med smör. Ströa med någon msk ströbröd.
- Bryt chokladen i en bunke och tillsätt smöret.
- Smält i mikron några sekunder taget. Rör emellan.
- Vänd ner chokladen i äggblandningen.
- Blanda mjöl och bakpulver i en bunke.
- Tillsätt mjölet till ägg- och chokladblandningen. Sikta helst ner det så klumpar sig inte mjölet. Rör till en slät smet.
- Bred ut smeten i formen.
- Grädda i nedre delen av ugnen i 20-25 minuter tills rödbetskakan fått fin färg.
- Ta ut rödbetskakan och låt svalna i formen.
- Glasyr: bryt chokladen i mindre bitar i en bunke.
- Smält några sekunder i taget i mikron. Rör emellan.
- Blanda ner färskost samt florsocker.
- Blanda i smöret till en slät glasyr.
- Bred glasyren över den kalla kakan.
- Strö ev. över strössel om du gillar det.
- Ta ur rödbetskakan ur formen och skär i rutor eller trianglar.
Variant
En variant är att baka denna rödbetskaka som en morotskaka med olja istället för smör i en rund springform.
Portionering
Skär förslagsvis rödbetskakan i 4x4 cm stora rutor eller bitar - jag fick ut 34 stycken.
De är rätt maffiga och mättande så de behöver ej vara så stora bitar tycker jag. Men det är såklart en smaksak.
Varianter på garnering
- Du kan utesluta chokladen i glasyren om du önskar. Vidare kan du toppa med vit glasyr, med färskostfrosting eller annan färgad frosting typ cupcakefrosting.
- Gillar du strössel kan du ha på valfritt strössel också - chokladströssel, färgat strössel eller silverkulor är fint.
- Rostade kokosflingor eller kokosflakes passar också.
- Vidare riven eller flagad vit, mjölkchoklad eller mörk choklad.
Uppskattat näringsvärde per portion: 168 kcal