Morotskaka med glasyr

Morotskaka med glasyr av Philadelphia färskost och citron. Enkel att baka med olja i springform.

8 portioner morotskaka med glasyr

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 3 dl finrivna morötter
  • 2 dl vetemjöl
  • 2 ägg
  • 1,5 dl strösocker
  • 1 dl matolja som rapsolja
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk bikarbonat
  • 1 tsk kanel
  • 1 tsk kardemumma
  • 1 tsk ingefära
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 krm muskot
  • 1 dl naturell färskost som Philadelphia
  • 1 citron
  • 1 dl florsocker
  • 2 msk smör till formen
  • 1 dl ströbröd till formen

Tillagning

  1. Sätt på ugnen på ca 200 grader.
  2. Lägg ett bakplåtspapper i botten på en rund form 24 cm diameter med löstagbar kant eller motsvarande fyrkantig form 20-30 cm.
  3. Smöra och strö ströbröd i formen.
  4. Vispa ägg och socker pösigt.
  5. Blanda mjölet med alla torra ingredienser och tillsätt dem sedan tillsammans med oljan till äggvispet. Vänd runt till en jämn smet.
  6. Häll i formen.
  7. Grädda mitt i ugnen i ca 15 minuter eller tills kakan fått en fin färg.
  8. Medan morotskakan står i ugnen förbereder du glasyren.
  9. Skölj och riv skal av citronen. Pressa saften.
  10. Blanda färskost med hälften av skalet och 0,5 dl citronsaft med florsockret. Det ska bli en jämn och fin smet.
  11. När morotskakan är färdiggräddad ta ut den och låt kakan svalna.
  12. Bred ut glasyren på toppen i ett jämnt lager.
  13. Strö över resten av citronskalet precis innan servering (annars blir det bittert efter ett tag).
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Saftig babka med kanel- och valnötsfyllning

Här är det enkla receptet. 

Läs mer

Sponsrat