Morotskaka med glasyr

Morotskaka med glasyr av Philadelphia färskost och citron. Enkel att baka med olja i springform.

8 portioner morotskaka med glasyr

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 3 dl finrivna morötter
  • 2 dl vetemjöl
  • 2 ägg
  • 1,5 dl strösocker
  • 1 dl matolja som rapsolja
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk bikarbonat
  • 1 tsk kanel
  • 1 tsk kardemumma
  • 1 tsk ingefära
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 krm muskot
  • 1 dl naturell färskost som Philadelphia
  • 1 citron
  • 1 dl florsocker
  • 2 msk smör till formen
  • 1 dl ströbröd till formen

Tillagning

  1. Sätt på ugnen på ca 200 grader.
  2. Lägg ett bakplåtspapper i botten på en rund form 24 cm diameter med löstagbar kant eller motsvarande fyrkantig form 20-30 cm.
  3. Smöra och strö ströbröd i formen.
  4. Vispa ägg och socker pösigt.
  5. Blanda mjölet med alla torra ingredienser och tillsätt dem sedan tillsammans med oljan till äggvispet. Vänd runt till en jämn smet.
  6. Häll i formen.
  7. Grädda mitt i ugnen i ca 15 minuter eller tills kakan fått en fin färg.
  8. Medan morotskakan står i ugnen förbereder du glasyren.
  9. Skölj och riv skal av citronen. Pressa saften.
  10. Blanda färskost med hälften av skalet och 0,5 dl citronsaft med florsockret. Det ska bli en jämn och fin smet.
  11. När morotskakan är färdiggräddad ta ut den och låt kakan svalna.
  12. Bred ut glasyren på toppen i ett jämnt lager.
  13. Strö över resten av citronskalet precis innan servering (annars blir det bittert efter ett tag).
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Blanda egna drinkar och cocktails

Bli bartender för en kväll. Här är tips på hur du sätter upp en liten minibar hemma. Skippa raggargroggen och bjud på någon klassiker eller udda obskyr drink. Här är lite fakta, recept, utrustning och andra praktiska tips för att lyckas med cocktails hemma. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer