Misoramen med tofu
Misoramen med tofu - en japansk nudelsoppa där buljongen får smak av misopasta.
Ramen kan varieras på många vis och du kan ta det du gillar.
Till varianten i detta recept använde jag buljong, kokta breda udon-nudlar, naturell tofu, friterad tofu, sojamarinerade ägg, shiitake svamp, skandinaviskt inslag av kirskål och ramslök samt toppade med rostade sesamfrön, sjögrässnacks samt några droppar japansk chiliolja.
En annan variant som är på de två sista bilderna är med dashi, soja, misopasta och mirin i vilken bok choy kokas. Buljongen hälls på kokta somen nudlar som toppas med hemgjord tofu, salladslök, majs samt nori sjögräs och Rayu chili- och sesamolja.
Tillagning
- Klipp 5 cm kombu tång och lägg i en burk med vatten och ställ i kylen över natten. Ta sedan upp tången. Spara på vattnet.
- Förbered och gör egen Dashi, grönsaks- fisk- eller kycklingbuljong - se receptlänk ovan. Gärna dagen innan. En snabbvariant på Dashi kan du göra med 0,5 liter kokande vatten och 6 gram Hondashi-pulver.
- Förbered egna äggnudlar om du önskar det. Se receptlänk ovan. Eller använd köpta japanska ramen eller udon nudlar.
- Förbered sojamarinerade ägg om du önskar det till. Se receptlänk ovan.
- Rosta sesamfrön i en torr het panna någon minut. Lägg över i en skål.
- Rensa och dela svampar i två delar. Skölj och skär ramslök i grova bitar. Skölj och plocka blad av kirskål samt skiva grovt. Eller förbered andra grönsaker som spenat eller bok choy på liknande vis.
- Koka upp Dashi, grönsaks- fisk- eller kycklingbuljong samt vattnet från kombu-tången.
- Skär naturell tofu i tärningar och friterad tofu i strimlor.
- Koka nudlar i vatten. Vanligtvis 4 minuter eller enligt paket. Häll av.
- Tillsätt tofu, svamp och grönsaker som skivad ramslök och/eller kirskål till buljongen och låt koka en minut.
- Tillsätt och rör i misopasta. Koka upp.
- Lägg nudlarna i buljongen eller i direkt i skålar och fördela soppan och ingredienserna jämnt i två skålar.
- Skär äggen i halvor och fördela på nudlarna.
- Garnera med strimlad salladslök, rostade sesamfrön, sjögrässnacks samt några droppar chiliolja.
Serveringsförslag
- Misoramen och nudelsoppa passar som lunch eller middag.
- Gott att toppa med är rostade sesamfrön, nori sjögräsblad, sjögrässnacks samt några droppar chilisås La yu eller rayu till servering men det är valfritt.
Framförhållning
- Koka gärna egen dashi någon dag innan. Istället för hemgjord dashi kan den snabblagas av hon dashi pulver och vatten - 6 gram dashipulver löses upp i 1/2 liter kokande vatten.
- Lägg även en bit kombu tång i blöt dagen innan till soppan.
- Överkurs är att göra hemgjord tofu.
- Vill du ha sojamarinerade ägg till så gör dem senast 4 timmar innan eller helst någon dag innan. Istället för sojamarinerade ägg kan man ta vanliga löskokta ägg.
Varianter
- Jag tog köpta japanska breda udon-nudlar. Ramen, somen eller andra japanska nudlar går också bra. Överkurs är hemgjorda äggnudlar vilka blir mycket gott.
- Som grönsaker passar även babyspenat, bok-choy eller böngroddar.
- Matsvamp som champinjon och/eller Shiitake är gott på. Fräs torr och smaksätt med lite socker, sesamolja, ljus soja och sesamfrön.
- Det blir även gott med vanlig fiskbuljong, grönsaksbuljong eller kycklingbuljong.
- Använder du buljongtärning så tycker jag ekologisk grönsaksbuljong från Kung Markatta är bra. Ta då även i 12 gram Hondashi-pulver till 1 liter buljong.
Uppskattat näringsvärde per portion: 354 kcal