Zucchiniplättar

Zucchiniplättar är en variant på raggmunk med riven zucchini istället för potatis. Zucchinimunkar eller raggzucchinis -  vad ska de heta? Italien möter Skandinavien. Servera med lingonsylt eller rårörda lingon samt en god sallad till. 

Vill du servera som raggmunk kan du steka fläsk, bacon eller halloumiost till. Att toppa med kokta klyftade skalade rödbetor, babyspenat och smulad getost eller fetaost blir en festlig vegetarisk variant. 

Plättarna är också goda som tillbehör och sidorätt till det mesta som grillat, på buffé, istället för potatistillbehör eller ris med mera. 

Räkna med att köpa två zucchinis på minst 1 kg totalt. Det blir lite spill när du river dem och kramar ur vattnet. Helst ekologiska. Du kan ta gröna eller gula zucchinis. 

4 portioner zucchiniplättar, 12-15 stycken

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 2 ägg eller ett stort frukostägg
  • 2 dl mjölk, standard
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 tsk salt
  • 0,5 krm cayennepeppar
  • 7 dl grovt riven zucchini
  • 30 gram smör eller margin att steka i
  • 4 msk rapsolja eller olivolja att steka i

Tillagning

  1. Vispa ihop ägg, mjölk, vetemjöl och salt i en bunke. Vispa bort klumpar. Låt stå medan du river zucchinin.
  2. Skölj zucchinin noga och skala den om den ej är ekologisk eller hemmaodlad.
  3. Riv zucchinin grovt och krama ur den samt blanda i ägg och mjölkblandningen.
  4. Värm en eller två stekpannor. Tillsätt någon msk smör och olja.
  5. Stek 2-3 plättar åt gången och räkna ca 0,75 dl till varje plätt eller stek den storlek du vill.
  6. Låt plättarna få färg på båda sidor ca 3 minuter på varje sida.
  7. Stek dem efterhand och lägg upp på ett fat eller tallrik.
  8. Servera zucchiniplättarna. Gott med lingonsylt eller rårörda lingon, sallad; samt stekt fläsk, bacon eller halloumi. Eller servera dem som tillbehör till en huvudrätt eller på buffé.
E-mail
Medel: 5 (3 röster)

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer