Zucchiniplättar

Zucchiniplättar är en variant på raggmunk med riven zucchini istället för potatis. Zucchinimunkar eller raggzucchinis -  vad ska de heta? Italien möter Skandinavien. Servera med lingonsylt eller rårörda lingon samt en god sallad till. 

Vill du servera som raggmunk kan du steka fläsk, bacon eller halloumiost till. Att toppa med kokta klyftade skalade rödbetor, babyspenat och smulad getost eller fetaost blir en festlig vegetarisk variant. 

Plättarna är också goda som tillbehör och sidorätt till det mesta som grillat, på buffé, istället för potatistillbehör eller ris med mera. 

Räkna med att köpa två zucchinis på minst 1 kg totalt. Det blir lite spill när du river dem och kramar ur vattnet. Helst ekologiska. Du kan ta gröna eller gula zucchinis. 

4 portioner zucchiniplättar, 12-15 stycken

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 2 ägg eller ett stort frukostägg
  • 2 dl mjölk, standard
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 tsk salt
  • 0,5 krm cayennepeppar
  • 7 dl grovt riven zucchini
  • 30 gram smör eller margin att steka i
  • 4 msk rapsolja eller olivolja att steka i

Tillagning

  1. Vispa ihop ägg, mjölk, vetemjöl och salt i en bunke. Vispa bort klumpar. Låt stå medan du river zucchinin.
  2. Skölj zucchinin noga och skala den om den ej är ekologisk eller hemmaodlad.
  3. Riv zucchinin grovt och krama ur den samt blanda i ägg och mjölkblandningen.
  4. Värm en eller två stekpannor. Tillsätt någon msk smör och olja.
  5. Stek 2-3 plättar åt gången och räkna ca 0,75 dl till varje plätt eller stek den storlek du vill.
  6. Låt plättarna få färg på båda sidor ca 3 minuter på varje sida.
  7. Stek dem efterhand och lägg upp på ett fat eller tallrik.
  8. Servera zucchiniplättarna. Gott med lingonsylt eller rårörda lingon, sallad; samt stekt fläsk, bacon eller halloumi. Eller servera dem som tillbehör till en huvudrätt eller på buffé.
E-mail
Medel: 4.4 (7 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer