Zucchiniplättar

Introduktion och förberedelse

Zucchiniplättar är en variant på raggmunk med riven zucchini istället för potatis.

Zucchinimunkar eller raggzucchinis - vad ska de heta? Italien möter Skandinavien.

Serveringsförslag

  • Servera med lingonsylt eller rårörda lingon samt en god sallad till.
  • Vill du servera plättarna som raggmunk kan du steka fläsk, bacon eller halloumiost till.
  • Toppa med kokta klyftade skalade rödbetor, babyspenat och smulad getost eller fetaost för en festlig vegetarisk variant. Här är en variant på zucchinirårakor med fetaostsallad.
  • Zucchiniraggmunkarna är också goda som tillbehör och sidorätt till det mesta som grillat, på buffé, istället för potatistillbehör eller ris med mera.

Val av zucchinis

Räkna med att köpa två stora zucchinis på 500 gram vardera. Eller om du hittar små fina zucchinis så är de godast tycker jag - räkna cirka 4 stycken.

Det blir lite spill när du river dem och kramar ur vattnet. Köp helst ekologiska. Du kan ta gröna eller gula zucchinis.

4 portioner zucchiniplättar, 12 stycken

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 2 ägg eller ett stort frukostägg
  • 2 dl mjölk, standard
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 tsk salt
  • 0,5 krm cayennepeppar
  • 7 dl grovt riven zucchini
  • 30 gram smör eller margin att steka i
  • 4 msk rapsolja eller olivolja att steka i

Tillagning

  1. Vispa ihop ägg, mjölk, vetemjöl och salt i en bunke. Vispa bort klumpar. Låt stå medan du river zucchinin.
  2. Skölj zucchinin noga och skala den om den ej är ekologisk eller hemmaodlad.
  3. Riv zucchinin grovt och krama ur den samt blanda i ägg och mjölkblandningen.
  4. Värm en eller två stekpannor. Tillsätt någon msk smör och olja.
  5. Stek 2-3 plättar åt gången och räkna ca 0,75 dl till varje plätt eller stek den storlek du vill.
  6. Låt plättarna få färg på båda sidor ca 3 minuter på varje sida.
  7. Stek dem efterhand och lägg upp på ett fat eller tallrik.
  8. Servera zucchiniplättarna. Gott med lingonsylt eller rårörda lingon, sallad; samt stekt fläsk, bacon eller halloumi. Eller servera dem som tillbehör till en huvudrätt eller på buffé.
E-mail
Medel: 4.3 (31 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 335 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-05-25