Potatisplättar

Stekta plättar av potatismos med lingonsylt. Stekt bacon, fläsk eller halloumiost är också gott till potatisplättar.
En sallad på tärnad tomat, finriven morot och färsk spenat blandat med olivolja, vinäger och lite salt är gott till potatisplättarna.
Tänk på att moset ska vara hårt och stabbigt - inget löst potatismos - för att moset ska gå att forma till plättar och hålla ihop när de steks. Så dra ner på mjölken när du gör moset. Är ditt mos för tunt så kan du i nödfall tillsätta pulvermos och röra ut till tjockare potatismos.
Andra ingredienser som passar i potatisplättar är finhackad grovt mosade majskorn (en burk), finhackad röd paprika (1 paprika), finriven morot (2-3 morötter) eller pressad vitlök (1-2 klyftor). Eller blanda som du vill. Potatismoset och ägget kommer att hålla ihop biffarna sedan kan du tillsätta lite vad du vill av kryddor och finhackade ingredienser. Prova ex. någon tsk curry och linser (1 pkt kokta).

4 portioner potatisplättar

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 900 gram potatis
  • 1 dl mjölk
  • 4 msk smör eller margarin
  • 1 tsk salt
  • 3 krm vitpeppar
  • 4 ägg
  • 0,5 purjolök (valfritt)
  • 3 msk smör, margarin eller olivolja
  • 2 krm riven muskot (valfritt)

Tillagning

  1. Skala, dela och koka potatis mjuk ca 20 minuter i en kastrull.
  2. Häll av vattnet och låt potatisen ånga av någon minut.
  3. Dela, skölj och rensa purjolök. Finhacka purjolöken och tillsätt till potatisen.
  4. Blanda i smör, mjölk, salt och peppar samt stöt ihop potatisen till hårt och stabbigt potatismos i kastrullen eller en skål.
  5. Låt moset svalna något.
  6. Blanda och rör i ett ägg i taget.
  7. Krydda potatismoset med muskot om du gillar det. Smaka av moset med salt och vitpeppar.
  8. Förbered en bricka och olja in botten med lite olivolja.
  9. Forma potatisplättar i den storlek du önskar förslagsvis ca 1 dm i diameter med ca 1,5 cm tjocklek. Du bör få ut minst 3 potatisplättar per portion. Lägg upp dem på brickan.
  10. Värm en stekpanna och stek potatisplättarna i smör, margarin eller olivolja, 2-3 minuter på varje sida så att de får fin färg. Stek några i taget. Håll värmen på de först stekta på en plåt i ugnen 150 grader.
  11. Servera potatisplättarna med lingonsylt, sallad och ev. stekt fläsk, bacon eller halloumiost.
E-mail
Medel: 3 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Svamprecept från kocken

Vet du inte vad du ska göra med svampskörden eller är du bara sådär grymt sugen på en kantarellmacka? Här hittar du en massa tips på hur du fixar svampen i köket från Receptfavoriters kock Henrik Mattsson. 

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer