Vegan Stroganoff med sojakorv
Introduktion och förberedelse
En vegan Stroganoff eller Veganoff med sojakorv och utan falukorv.
Massor av god smak med krossade tomater, paprika, lök, vitlök, champinjoner och oregano samt havregrädde.
Serveringsförslag
Gott med kokt ris till - prova basmatiris, vildris, råris, jasminris eller matris samt gärna ett gott bröd och en grönsallad eller annan sallad till.
Val av sojakorv
- En helt vegan stroganoff som jag från början lagade med Astrid & Apornas sojakorv "Jättekorv" istället för falukorv. Dock finns inte detta varumärke kvar längre så du får ersätta med annan sojakorv eller sojaprotein.
- Andra vegetariska varianter är med halloumi, sojaprotein, Seitan eller quorn.
Varianter
- Istället för grädde har jag valt Imat (som matlagningsgrädde) från Oatly men man kan också ta sojagrädde.
- Vill man dryga ut Veganoffen ännu mer kan man ha i tärnad fräst vitkål, spetskål eller sommarkål samt kokta stora vita bönor (som också är bra källa till fullvärdigt protein).

Tillagning
- Börja koka ris enligt paket.
- Skär sojakorven i ca 5 cm bitar. Skär bitarna i stavar likt pommes frites.
- Skala och hacka lök.
- Skala och pressa vitlök och lägg med lök, sojakorv samt olja i en gryta.
- Stek korv och lök några minuter tills det fått färg.
- Tillsätt tomatpuré samt vetemjöl och rör runt.
- Tillsätt krossade tomater och vatten.
- Rör runt och koka Stroganoffen i 5 minuter.
- Skölj och strimla paprika och skiva svampen. Vänd i Stroganoffen.
- Rör i oregano samt chiliflakes.
- Rör i Imat i Stroganoffen och smaka av med salt, ketchup samt peppar.
- Servera vegan Stroganoffen med kokt ris. Gott bröd samt grönsallad är också gott till.
Uppskattat näringsvärde per portion: 503 kcal