Vegetarisk moussaka

Vegetarisk moussaka. En slags Grekisk potatisgratäng med potatis (förstås), aubergine, tomatsås och ostsås med muskot.

Blir mycket god att baka dagen innan och värma till servering. Kan även lagas i portionsformar - ex. till lite festligare tillfälle.

Detta är en vegetarisk variant på vanlig moussaka med köttfärs.

4 port vegetarisk moussaka

  • Förberedelse: 35 min
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 1 tim 35 min

Ingredienser

  • 400 gram potatis med skal, fast sort
  • 2 aubergine
  • Tomatsås: 1 burk krossade tomater
  • 1/2 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 4 msk olivolja
  • 1 krm rorkad rosmarin
  • 3 krm torkad oregano
  • 2 krm torkad timjan
  • 1 tsk socker
  • Ostsås: 4 msk olivolja
  • 4 msk vetemjöl
  • 4 dl mjölk
  • 1/2 tsk malen muskotnöt
  • 100 gram grovt riven lagrad ost som Grana padano eller helst grekisk Kefalotyri. Gruyere, parmesan eller liknande ost blir också gott. Billigare gratängost och mozzarella funkar också.
  • 75 gram fetaost (1/2 paket)

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skölj och skiva aubergine i 1 cm tjocka skivor. Lägg dem i en bunke och blanda med 0,5 tsk salt. Låt stå i minst 30 minuter.
  3. Tomatsås: Hacka lök samt pressa vitlök och lägg i en såskastrull.
  4. Fräs lök, vitlök och socker i olivolja någon minut.
  5. Tillsätt timjan, rosmarin, oregano och ett krm svartpeppar. Tillsätt sedan de krossade tomaterna och låt stå och puttra under lock medan du lagar resten. Rör då och då.
  6. Ostsås: fräs mjölet utan att ta färg i olivoljan under omrörning. Använd en tjockbottnad kastrull. Tillsätt lite av mjölken i taget under omrörning till en sås.
  7. Låt ostsåsen koka på låg värme i minst fem minuter. Rör då och då - akta så den inte bränns. Smaka av med riven muskotnöt, salt och peppar.
  8. Skölj av saltet på aubergineskivorna. Torka dem torra med lite hushållspapper.
  9. Stek aubergineskivorna några i taget i några minuter på varje sida i lite olivolja så de får lite färg på båda sidor. Lägg över på en tallrik.
  10. Skala potatisen. Skär dem i 0,5 cm tunna skivor.
  11. Riv ost och smula fetaost. Lägg på en tallrik. Vänd i hälften av osten i såsen.
  12. Dags att lägga ihop gratängen: Smörj en ugnsform eller gratängform med olivolja.
  13. Lägg hälften av potatisen i ett lager i botten. Krydda med något halvt krm salt och peppar.
  14. Lägg på hälften av aubergineskivorna, sedan hälften av tomatsåsen samt hälften av ostsåsen.
  15. Upprepa ett sista lager med resten av potatisen (salta och peppra), aubergineskivorna, tomatsåsen samt sist ostsåsen.
  16. Sätt in i mitten av ugnen och baka gratängen i 50 minuter. Täck ev. över med folie om den börjar brännas på toppen.
  17. Ta ut och strö över resten av osten. Baka i 10 minuter till så att osten får färg. Börjar den brännas så täck över med lite folie. Sänk värmen till 175 grader.
  18. Ta ut och känn om potatisen är mjuk med en sticka eller kniv. Om inte så täck över med lite folie och baka tills den är mjuk förslagsvis i 10 minuter till.
  19. Låt svalna något innan servering.

Serveringsförslag

  • Servera istället för vanlig potatisgratäng eller som vegetarisk rätt.
  • Vidare kan man ha i mer protein så kan du ta sojagrytbitar i tomatsås som fyllning. Andra grönsaker som paprika, fänkål, fräst spenat och zuccini funkar också i.
  • Kan garneras med färsk oregano till fest. Som vegetarisk rätt kan man även ha något mer gott till som vegobullar, halloumibiffar eller ugnsbakad fetaost med tomater.
  • Eller duka upp en liten buffé med grönsallad, tomatsallad samt ett gott bröd.
  • Lägg gärna till fina delikatesser som goda grekiska oliver, soltorkade tomater, kapris, inlagd fetaost, inlagd röd paprika, rostad paprika eller färsk paprika, tärnad gurka, inlagda kronärtsskockor, gröna stora oliver osv - goda grejer helt enkelt - gärna tillsammans med en sallad av babyspenat med riven zucchini och dressing.
  • Eller bara blanda ruccola och blandad grönsallad med lite olivolja och vinäger.

Angående val av ost

OBS tänk på att en del ost görs med löpe - ex. om du ska bjuda vegetarianer på middag - så får du välja en ost (ofta industriellt framställd utan löpe) som ej är ystad med löpe. En vegan löpe-fri helt ok sojaost är Mozzarellastyle Tofutti eller Violife. Dessa är dock ej ost.

Här ett recept med sojaost och helt vegan moussaka.

E-mail
Medel: 4.2 (66 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 507 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-10-06