Kycklinggryta med rödvin

Introduktion och förberedelse

En slags kycklinggryta smaksatt med bacon, lök, rödvin, champinjoner och gelé.

Serveringsförslag

Val av kyckling

  • Kycklinggryta kan du laga med styckad kyckling med ben som ger extra god smak.
  • Du kan exempelvis ta hel kyckling eller kycklinglår och stycka eller köpa färska eller frysta samt tinade kycklingdelar och laga grytan på.

Tips

Om du vill kan du ha i en skvätt grädde på slutet för lite fylligare sås.

Grytan kan förberedas och lagas dagen innan och får då extra god smak när den får stå i kylen över natten. Koka upp igen till servering.

Kycklinggryta med rödvin och grädde i gryta
Kycklinggrytan med rödvin blir extra god med lite grädde i på slutet. Gott med råris och en grönsallad till.

4 portioner kycklinggryta med rödvin

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 1 kyckling ca 1,4 kg
  • 2 gula lökar
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 paket bacon, 140 gram eller rökt fläsk
  • 4 msk olivolja
  • 2 msk tomatpuré
  • 200 gram champinjoner
  • 2 msk vetemjöl
  • 3 dl rött vin eller rött matlagningsvin
  • 3 dl vatten
  • 1 tärning kycklingbuljong
  • 1 msk svartvinbärsgele
  • 0,5 tsk fänkålsfrön
  • 1 krm cayennepeppar
  • 1 krm rosmarin
  • 1 krm timjan
  • 1 krm svartpeppar
  • 0,5 tsk salt
  • 2-3 msk ljus japansk soja eller någon tsk kinesisk soja
  • 1 salladslök
  • 2 msk hackad bladpersilja
  • 1 dl grädde (valfritt)

Tillagning

  1. Börja koka råris om du vill ha det till - det tar 40-45 minuter.
  2. Skala och hacka löken och vitlök.
  3. Strimla bacon.
  4. Fräs lök, vitlök och bacon i en stor gryta med 2 msk olivolja några minuter.
  5. Tillsätt tomatpuré och fräs någon minut till.
  6. Skölj och halvera svampen och tillsätt den.
  7. Pudra över vetemjöl och rör om.
  8. Rör i rödvin och koka upp.
  9. Tillsätt vatten samt buljongtärning, gelé, fänkål, cayenne, rosmarin, timjan, svartpeppar och salt. Rör om och låt småkoka på medelvärme.
  10. Stycka kycklingen i delar. Förslagsvis bröstet i tre delar, låren i två delar och sedan vingarna för sig.
  11. Salta och peppra kycklingdelarna.
  12. Fräs lårbenen och vingarna först i lite olivolja så att de får färg runt om i en stekpanna. Lägg över efterhand i grytan. Skölj ur stekpannan med någon halv dl vatten samt tillsätt till grytan.
  13. Fräs sedan bröstbitarna och lägg över dem. Skölj ur pannan.
  14. Låt grytan koka på medelvärme i 30 minuter.
  15. Vill du avrunda med en skvätt grädde så tillsätt den på slutet och koka upp.
  16. Smaka av grytan med salt och ev. lite soja.
  17. Garnera gärna grytan med strimlad salladslök samt hackad bladpersilja.
  18. Kycklinggrytan är klar att serveras.
E-mail
Medel: 3.6 (55 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 453 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-01-24