Kycklinggryta med rödvin

En slags kycklinggryta smaksatt med bacon, lök, rödvin, champinjoner och gele. Servera med råris, kokt vete, quinoa eller potatismos med basilika.

Kycklinggryta kan du laga med styckad kyckling med ben ger god smak. Du kan exempelvis ta hel kyckling och stycka eller kycklinglår och dela.

4 portioner kycklinggryta med rödvin

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 1 kyckling ca 1,4 kg
  • 2 gula lökar
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 paket bacon
  • 4 msk olivolja
  • 2 msk tomatpuré
  • 200 gram champinjoner
  • 2 msk vetemjöl
  • 3 dl rött vin eller rött matlagningsvin
  • 3 dl vatten
  • 1 tärning kycklingbuljong
  • 1 msk svartvinbärsgele
  • 0,5 tsk fänkålsfrön
  • 1 krm cayennepeppar
  • 1 krm rosmarin
  • 1 krm timjan
  • 1 krm svartpeppar
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 dl ljus japansk soja eller några tsk kinesisk soja
  • 1 salladslök
  • 2 msk hackad bladpersilja
  • 1 dl grädde (valfritt)

Tillagning

  1. Börja koka råris om du vill ha det till - det tar 40-45 minuter.
  2. Skala och hacka löken och vitlök.
  3. Strimla bacon.
  4. Fräs lök, vitlök och bacon i en stor gryta med 2 msk olivolja några minuter.
  5. Tillsätt tomatpuré och fräs någon minut till.
  6. Skölj och halvera svampen och tillsätt den.
  7. Pudra över vetemjöl och rör om.
  8. Rör i rödvin och koka upp.
  9. Tillsätt vatten samt buljongtärning, gelé, fänkål, cayenne, rosmarin, timjan, svartpeppar och salt. Rör om och låt småkoka på medelvärme.
  10. Stycka kycklingen i delar. Förslagsvis bröstet i tre delar, låren i två delar och sedan vingarna för sig.
  11. Salta och peppra kycklingdelarna.
  12. Fräs lårbenen och vingarna först i lite olivolja så att de får färg runt om i en stekpanna. Lägg över efterhand i grytan. Skölj ur stekpannan med någon halv dl vatten samt tillsätt till grytan.
  13. Fräs sedan bröstbitarna och lägg över dem. Skölj ur pannan.
  14. Låt grytan koka på medelvärme i 25 minuter.
  15. Vill du avrunda med en skvätt grädde så tillsätt den och koka upp.
  16. Smaka av grytan med salt och lite soja.
  17. Garnera gärna grytan med strimlad salladslök samt hackad bladpersilja.
  18. Kycklinggrytan är klar att serveras.
E-mail
Medel: 4.3 (8 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-03-21

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock sedan 25 år samt matskribent och fotograf. Receptfavoriter skapade jag 2003 och sedan dess har jag provlagat, skrivet och fotograferat tusentals recept. Jag är utbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt ett WSET-diplom i vin och drycker med mera.

Smörgåstårtans dag

Fira smörgåstårtans dag den 13 november. Bjud på en krämig bit smörgåstårta som vardagslyx eller till helgen. Ett alternativ är en lyxig landgång som är lite enklare att laga till.

Läs mer

Recept

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer