Kycklinggryta med rödvin

Introduktion och förberedelse

En slags kycklinggryta smaksatt med bacon, lök, rödvin, champinjoner och gelé.

Servera med råris, kokt matvete, bulgur, quinoa, pressad potatis eller potatismos med basilika. En grönsallad passar också till.

Kycklinggryta kan du laga med styckad kyckling med ben som ger extra god smak. Du kan exempelvis ta hel kyckling eller kycklinglår och stycka eller köpa färska eller frysta samt tinade kycklingdelar och laga grytan på.

Om du vill kan du ha i en skvätt grädde på slutet för lite fylligare sås.

Kycklinggryta med rödvin och grädde i gryta
Kycklinggrytan med rödvin blir extra god med lite grädde i på slutet. Gott med råris och en grönsallad till.

4 portioner kycklinggryta med rödvin

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 1 kyckling ca 1,4 kg
  • 2 gula lökar
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 paket bacon
  • 4 msk olivolja
  • 2 msk tomatpuré
  • 200 gram champinjoner
  • 2 msk vetemjöl
  • 3 dl rött vin eller rött matlagningsvin
  • 3 dl vatten
  • 1 tärning kycklingbuljong
  • 1 msk svartvinbärsgele
  • 0,5 tsk fänkålsfrön
  • 1 krm cayennepeppar
  • 1 krm rosmarin
  • 1 krm timjan
  • 1 krm svartpeppar
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 dl ljus japansk soja eller några tsk kinesisk soja
  • 1 salladslök
  • 2 msk hackad bladpersilja
  • 1 dl grädde (valfritt)

Tillagning

  1. Börja koka råris om du vill ha det till - det tar 40-45 minuter.
  2. Skala och hacka löken och vitlök.
  3. Strimla bacon.
  4. Fräs lök, vitlök och bacon i en stor gryta med 2 msk olivolja några minuter.
  5. Tillsätt tomatpuré och fräs någon minut till.
  6. Skölj och halvera svampen och tillsätt den.
  7. Pudra över vetemjöl och rör om.
  8. Rör i rödvin och koka upp.
  9. Tillsätt vatten samt buljongtärning, gelé, fänkål, cayenne, rosmarin, timjan, svartpeppar och salt. Rör om och låt småkoka på medelvärme.
  10. Stycka kycklingen i delar. Förslagsvis bröstet i tre delar, låren i två delar och sedan vingarna för sig.
  11. Salta och peppra kycklingdelarna.
  12. Fräs lårbenen och vingarna först i lite olivolja så att de får färg runt om i en stekpanna. Lägg över efterhand i grytan. Skölj ur stekpannan med någon halv dl vatten samt tillsätt till grytan.
  13. Fräs sedan bröstbitarna och lägg över dem. Skölj ur pannan.
  14. Låt grytan koka på medelvärme i 25 minuter.
  15. Vill du avrunda med en skvätt grädde så tillsätt den och koka upp.
  16. Smaka av grytan med salt och lite soja.
  17. Garnera gärna grytan med strimlad salladslök samt hackad bladpersilja.
  18. Kycklinggrytan är klar att serveras.
E-mail
Medel: 4 (12 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-18

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Följ på Youtube, Facebook och sociala medier

Prenumerera på min Youtube-kanal och kolla in mina receptfilmer. Följ på Facebook, Instagram och Pinterest för säsongstips och nya recept.

Läs mer

Gör din egen mozzarella

Gör din egen mozzarellaost från grunden. Det är lättare än man tror och den blir mycket god.

Läs mer

Recept