Kycklinggryta med rödvin
En slags kycklinggryta smaksatt med bacon, lök, rödvin, champinjoner och gelé.
Tillagning
- Börja koka råris om du vill ha det till - det tar 40-45 minuter.
- Skala och hacka löken och vitlök.
- Strimla bacon.
- Fräs lök, vitlök och bacon i en stor gryta med 2 msk olivolja några minuter.
- Tillsätt tomatpuré och fräs någon minut till.
- Skölj och halvera svampen och tillsätt den.
- Pudra över vetemjöl och rör om.
- Rör i rödvin och koka upp.
- Tillsätt vatten samt buljongtärning, gelé, fänkål, cayenne, rosmarin, timjan, svartpeppar och salt. Rör om och låt småkoka på medelvärme.
- Stycka kycklingen i delar. Förslagsvis bröstet i tre delar, låren i två delar och sedan vingarna för sig.
- Salta och peppra kycklingdelarna.
- Fräs lårbenen och vingarna först i lite olivolja så att de får färg runt om i en stekpanna. Lägg över efterhand i grytan. Skölj ur stekpannan med någon halv dl vatten samt tillsätt till grytan.
- Fräs sedan bröstbitarna och lägg över dem. Skölj ur pannan.
- Låt grytan koka på medelvärme i 30 minuter.
- Vill du avrunda med en skvätt grädde så tillsätt den på slutet och koka upp.
- Smaka av grytan med salt och ev. lite soja.
- Garnera gärna grytan med strimlad salladslök samt hackad bladpersilja.
- Kycklinggrytan är klar att serveras.
Serveringsförslag
- Servera med råris, kokt matvete, bulgur, quinoa, pressad potatis eller potatismos med basilika.
- En grönsallad passar också till.
Val av kyckling
- Kycklinggryta kan du laga med styckad kyckling med ben som ger extra god smak.
- Du kan exempelvis ta hel kyckling eller kycklinglår och stycka eller köpa färska eller frysta samt tinade kycklingdelar och laga grytan på.
Tips
Om du vill kan du ha i en skvätt grädde på slutet för lite fylligare sås.
Grytan kan förberedas och lagas dagen innan och får då extra god smak när den får stå i kylen över natten. Koka upp igen till servering.
Uppskattat näringsvärde per portion: 453 kcal