Kycklinggryta med rödvin

En slags kycklinggryta smaksatt med bacon, lök, rödvin, champinjoner och gele.
Servera med råris, kokt vete, quinoa eller potatismos med basilika.

4 portioner kycklinggryta med rödvin

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 1 kyckling ca 1,4 kg
  • 2 gula lökar
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 paket bacon
  • 4 msk olivolja
  • 2 msk tomatpuré
  • 200 gram champinjoner
  • 2 msk vetemjöl
  • 3 dl rött vin eller rött matlagningsvin
  • 3 dl vatten
  • 1 tärning kycklingbuljong
  • 1 msk svartvinbärsgele
  • 0,5 tsk fänkålsfrön
  • 1 krm cayennepeppar
  • 1 krm rosmarin
  • 1 krm timjan
  • 1 krm svartpeppar
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 dl ljus japansk soja eller några tsk kinesisk soja
  • 1 salladslök
  • 2 msk hackad bladpersilja
  • 1 dl grädde (valfritt)

Tillagning

  1. Börja koka råris om du vill ha det till - det tar 40-45 minuter.
  2. Skala och hacka löken och vitlök.
  3. Strimla bacon.
  4. Fräs lök, vitlök och bacon i en stor gryta med 2 msk olivolja några minuter.
  5. Tillsätt tomatpuré och fräs någon minut till.
  6. Skölj och halvera svampen och tillsätt den.
  7. Pudra över vetemjöl och rör om.
  8. Rör i rödvin och koka upp.
  9. Tillsätt vatten samt buljongtärning, gelé, fänkål, cayenne, rosmarin, timjan, svartpeppar och salt. Rör om och låt småkoka på medelvärme.
  10. Stycka kycklingen i delar. Förslagsvis bröstet i tre delar, låren i två delar och sedan vingarna för sig.
  11. Salta och peppra kycklingdelarna.
  12. Fräs lårbenen och vingarna först i lite olivolja så att de får färg runt om i en stekpanna. Lägg över efterhand i grytan. Skölj ur stekpannan med någon halv dl vatten samt tillsätt till grytan.
  13. Fräs sedan bröstbitarna och lägg över dem. Skölj ur pannan.
  14. Låt grytan koka på medelvärme i 25 minuter.
  15. Vill du avrunda med en skvätt grädde så tillsätt den och koka upp.
  16. Smaka av grytan med salt och lite soja.
  17. Garnera gärna grytan med strimlad salladslök samt hackad bladpersilja.
  18. Kycklinggrytan är klar att serveras.
E-mail
Medel: 3.5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer