Kycklinggryta med rödvin

En slags kycklinggryta smaksatt med bacon, lök, rödvin, champinjoner och gele.
Servera med råris, kokt vete, quinoa eller potatismos med basilika.

4 portioner kycklinggryta med rödvin

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 1 kyckling ca 1,4 kg
  • 2 gula lökar
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 paket bacon
  • 4 msk olivolja
  • 2 msk tomatpuré
  • 200 gram champinjoner
  • 2 msk vetemjöl
  • 3 dl rött vin eller rött matlagningsvin
  • 3 dl vatten
  • 1 tärning kycklingbuljong
  • 1 msk svartvinbärsgele
  • 0,5 tsk fänkålsfrön
  • 1 krm cayennepeppar
  • 1 krm rosmarin
  • 1 krm timjan
  • 1 krm svartpeppar
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 dl ljus japansk soja eller några tsk kinesisk soja
  • 1 salladslök
  • 2 msk hackad bladpersilja
  • 1 dl grädde (valfritt)

Tillagning

  1. Börja koka råris om du vill ha det till - det tar 40-45 minuter.
  2. Skala och hacka löken och vitlök.
  3. Strimla bacon.
  4. Fräs lök, vitlök och bacon i en stor gryta med 2 msk olivolja några minuter.
  5. Tillsätt tomatpuré och fräs någon minut till.
  6. Skölj och halvera svampen och tillsätt den.
  7. Pudra över vetemjöl och rör om.
  8. Rör i rödvin och koka upp.
  9. Tillsätt vatten samt buljongtärning, gelé, fänkål, cayenne, rosmarin, timjan, svartpeppar och salt. Rör om och låt småkoka på medelvärme.
  10. Stycka kycklingen i delar. Förslagsvis bröstet i tre delar, låren i två delar och sedan vingarna för sig.
  11. Salta och peppra kycklingdelarna.
  12. Fräs lårbenen och vingarna först i lite olivolja så att de får färg runt om i en stekpanna. Lägg över efterhand i grytan. Skölj ur stekpannan med någon halv dl vatten samt tillsätt till grytan.
  13. Fräs sedan bröstbitarna och lägg över dem. Skölj ur pannan.
  14. Låt grytan koka på medelvärme i 25 minuter.
  15. Vill du avrunda med en skvätt grädde så tillsätt den och koka upp.
  16. Smaka av grytan med salt och lite soja.
  17. Garnera gärna grytan med strimlad salladslök samt hackad bladpersilja.
  18. Kycklinggrytan är klar att serveras.
E-mail
Medel: 3.5 (2 röster)

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer