Kycklinggryta med färsk gnocchi

En god och snabb rätt med kycklingfilé eller urbenat kött från kycklinglår i gryta smaksatt med lök, champinjoner, paprika och lite grädde samt färsk gnocchi.
Zucchini är också gott i kycklinggryta. Med quorngrytbitar får du en vegetarisk variant av grytan.
Gnocchi är en pasta gjord med potatis och finns att köpa färsk.

4 portioner kycklinggryta med färsk gnocchi

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 2 msk olivolja
  • 500 g kycklingfilé eller urbenat kött från kycklinglår
  • 1 msk vetemjöl
  • 2 gula lökar
  • 1 klyfta vitlök
  • 300 g champinjoner
  • 1 röd paprika
  • 2 msk ajvar paprikaröra
  • 2 dl grädde eller kokbar creme fraiche
  • 1 dl vatten
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 pkt färsk gnocchi, ca 400 gram. Det går också bra att koka 4 port torkad gnocchi enligt paket.

Tillagning

  1. Skär kycklingbitarna i 3x3 dm stora bitar. Salta och peppra och vänd dem i lite vetemjöl.
  2. Skala och hacka lök och vitlök. Skölj och skär paprikan i 2x2 cm stora bitar. Rensa champinjonerna och skiva dem. Lägg allt på en tallrik.
  3. Sätt på en stekpanna och häll i olivoljan.
  4. Bryn kycklingen runt om. Är inte stekpannan jättestor med höga kanter (typ wok) så häll över kycklingen i en stor stekgryta eller tjockbottnad kastrull.
  5. Tillsätt sedan löken, vitlöken, paprikan och svampen och fräs i ca 3 minuter.
  6. Tillsätt ajvar, grädde och vatten. Salta och peppra.
  7. Låt kycklinggrytan koka i 5 minuter.
  8. Koka upp en gryta med ca 1,4 liter vatten samt 1 tsk salt till gnocchin.
  9. Koka gnocchin enligt paketet.
  10. Lägg i den kokta gnocchin i grytan och rör om.
  11. Smaka av kycklinggrytan med salt, peppar och ajvar.
  12. Kycklinggrytan är klar att serveras. Servera gärna med en tomat- och avokadosallad till kycklinggrytan.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer