Kycklinggryta med vin eller Coq au vin

Introduktion och förberedelse

Kyckling i vin även kallat Coq au vin på franska. En klassisk god och enkel fransk kycklinggryta med rött vin, lök, fläsk och champinjoner. Receptet är med kyckling men blir också mycket gott med tupp om du hittar det. Coq au vin betyder tupp i vin på franska och det är därav rätten fått sitt namn. Detta recept borde egentligen heta Poulet au vin som är kyckling i vin.

Coq au vin kan du servera med ett gott surdegsbröd; rostade grönsaker; pressad potatis; eller potatismos (potatismos smaksatt med palsternacka är gott); eller basmatiris, råris eller kokt vete.

Köp svensk fin kyckling som majskyckling eller krav-märkt kyckling. Höns går också att använda. Eller tupp om du hittar det.

Vintips till kyckling i vin är ett rött kryddigt och mustigt vin från ex. Rhone i Frankrike eller en Shiraz från Australien. Det kan du ha i kycklinggrytan också.

4 portioner kyckling i vin Coq au vin

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 45 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 1,2 kg hel färsk kyckling, kycklinglår eller styckade kycklingdelar. Eller tupp
  • 4 krm salt
  • 2 krm vitpeppar
  • 2 msk vetemjöl
  • 12 steklökar eller schalottenlökar
  • 3 klyftor vitlök
  • 15 små färska champinjoner
  • 4 skivor rimmat fläsk
  • 2 msk smör
  • 3 dl fylligt rödvin
  • 1 kvist färsk timjan eller något krm torkad
  • 1 kvist persilja
  • 1 lagerblad
  • 5 cm hackad purjolök
  • 1 bit blekselleri
  • 1 msk smör
  • 2 msk mjöl

Tillagning

  1. Stycka kycklingen i 8 delar så du får 4 bröstbitar och 4 lårbitar. Skär sedan itu låren vid leden. Skär ev. bröstet i lagom portionsbitar ex. dela på tre.
  2. Salta, peppra och vänd kycklingbitarna i mjölet. Lägg på en tallrik vid sidan.
  3. Skala lök och vitlök samt rensa svamp.
  4. Skala lökar och dela dem i halvor.
  5. Hacka vitlöken och dela stora svampar på halva.
  6. Skär fläsket i bitar.
  7. Ta fram en stekgryta eller använd en stekpanna att bryna i och en kastrull som du lägger över i.
  8. Lägg fläsket i stekgrytan med smör, kycklingbitar och lök.
  9. Bryn och rör då och då.
  10. Tillsätt vitlöken och svampen och stek någon minut till.
  11. Fyll på med rödvin och lägg i kryddorna.
  12. Koka upp kycklinggrytan och låt sjuda (gärna under lock) i 40 minuter.
  13. Vill du reda din gryta så att såsen blir lite tjockare så kan du ta upp kyckling, svamp och lök lägga på i en skål vid sidan. Blanda en msk mjukt smör och 1 msk mjöl till en deg och red av såsen med sk beurre manié. Låt koka i minst 5 minuter eller reducera till önskad smak och tjocklek i ca 30 minuter utan lock. Lägg sedan tillbaka kycklingen mm och koka upp till servering.
  14. Smaka av grytan med salt och peppar.
  15. Servera kyckling i vin med rostade grönsaker; pressad potatis; eller potatismos (potatismos smaksatt med palsternacka är gott); eller basmatiris, råris eller kokt vete.
E-mail
Medel: 3 (1 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-18

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.