Kinesisk kycklinggryta

Kinesisk kycklinggryta eller wok med krispiga grönsaker och sojamarinad. Servera med kokt jasminris eller vänd i kokta äggnudlar. Ingefära, vitlök, chili, sojamarinad och grönsaker som minimajs, färska champinjoner, purjolök, rödkål och salladskål, kinakål eller vitkål blir jättegod gryta. Gott är även att toppa med rostade cashewnötter eller jordnötter.

Kolla in min film på Youtube hur du lagar och wokar Kinesisk kycklinggryta eller kycklingwok.

Läs här hur du kan förbereda ingredienser som chilisås, ingefära och vitlök samt ingredienser till wok samt grunderna i wokmatlagning.

Du hittar mörk risvinäger, mörk soja med mera i välsorterade asiatiska butiker. Där är det ofta billigare än i vanlig affär samt de har bättre sortiment. Kinesiskt matlagningsvin säljer de inte längre då det var alkohol i det. Köp vanligt vitt vin, torr sherry eller alkoholfritt vitt vin i vanlig affär. Tänk på att en flaska risvinäger eller soja räcker till många grytor och håller länge om du sen förvarar den i kylen.

Du kan välja hur het du vill ha kinagrytan genom att välja välja typ av chili. Välj mellan färsk röd chili, små röda färska thai-chilis, Sriracha-chilisås på flaska, chiliflakes eller annan valfri chili efter tycke. Andra grönsaker som passar i är vattenkastanj, morot, all slags svamp, torkad svamp, vitkål, spetskål, broccoli, blomkål, bambuskott, spenat, pak choi, spenat, rödlök, gröna bönor, palsternacka, rotselleri med mera.

4 portioner kinesisk kycklinggryta

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 250 gram kycklingfilé eller kycklinglårfilé
  • Marinad: 1 krm salt
  • 1 msk maizena
  • 1 äggvita
  • 4 tsk ljus kinesisk soja
  • Till grytan: 1 klyfta vitlök mixad i lite olja eller hemgjord vitlöksolja
  • 4 msk hackad färsk ingefära mixad med vatten eller hemgjord ingefärsvatten
  • 1 röd chilifrukt eller efter tycke, hemgjord chilisås eller
  • 200 gram rödkål
  • 4 salladslökar
  • 8 champinjoner
  • 200 gram salladskål, vitkål, spetskål eller kinakål
  • 20 cm purjolök
  • 1 burk minimajs eller ca 100 gram färsk minimajs
  • 1 dl torkade trattkantareller eller svamp upp-blötta i vatten
  • 4 msk matolja som majsolja eller jordnötsolja
  • Sojamarinad: 2 msk mörk (svart) risvinäger eller risvinäger
  • 1 tsk strösocker
  • 0,5 dl vitt vin (alkoholfritt funkar bra) eller vatten och någon tsk risvinäger
  • 6 msk ljus kinesisk soja
  • 2 tsk mörk kinesisk soja
  • 1 tsk sesamolja
  • Redning: ca 2 tsk maizena utrört i 1/2 dl vatten
  • Tillbehör: 4 port kokt jasminris eller äggnudlar

Tillagning

  1. Lägg torkad svamp i blöt.
  2. Skär kycklingen i små bitar. Lägg i en skål och blanda med marinaden av salt, maizena, äggvita och ljus soja. Låt stå ca 15 minuter medan du förbereder de andra ingredienserna.
  3. Börja koka jasminris. Eller koka nudlar och låt nudlarna svalna.
  4. Blanda sojamarinaden av risvinäger, socker, vitt vin, ljus soja, mörk soja samt sesamolja.
  5. Blanda vatten och maizena i ett glas.
  6. Pressa vitlök och riv ingefära fint - om du ej använder vitlöksolja och ingefärsvatten du förberett innan.
  7. Dela, kärna ur och hacka chilin fint. Om du ej använder chilisås du förberett innan eller sriracha.
  8. Öppna och skölj minimajs. Skär i grova bitar.
  9. Skölj och strimla salladslök.
  10. Skölj champinjoner och skiva dem.
  11. Skölj rödkål och övrig kål och strimla.
  12. Häll av vattnet från den torkade svampen.
  13. Skölj och skär purjolök i grova bitar.
  14. Hetta upp en stor kastrull och tillsätt lite matolja.
  15. Tillsätt chili, ingefära och vitlök samt kycklingen lite i taget. Obs det ska ej brännas men bli brynt. Lägg över på en tallrik.
  16. Tillsätt lite olja samt en ingrediens i taget. Börja med rödkål sedan salladskål, minimajs, torkad svamp, champinjoner, purjolök och salladslök.
  17. Vänd i kycklingen samt sojamarinaden. Koka upp.
  18. Rör i vatten och maizena lite i taget så att du får såsen så tjock du vill ha den. För tunnare sås tillsätt lite vatten. För tjockare sås tillsätt maizena utrört i vatten.
  19. Smaka av med salt, soja, chili, vinäger och socker samt servera kycklinggrytan med kokt jasminris eller vänd i kokta äggnudlar.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-06-27

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate i vin och drycker. Läs mer.

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör.

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor.

Läs mer