Kinesisk kycklinggryta

Kinesisk kycklinggryta med krispiga grönsaker och sojamarinad. Servera med kokt jasminris eller vänd i kokta äggnudlar. Ingefära, vitlök, chili, sojamarinad och grönsaker som minimajs, färska champinjoner, purjolök, rödkål och kinakål blir jättegod gryta. Gott är även att toppa med rostade cashewnötter eller jordnötter.

Du hittar mörk risvinäger, mörk soja med mera i välsorterade asiatiska butiker. Där är det ofta billigare än i vanlig affär samt de har bättre sortiment. Kinesiskt matlagningsvin säljer de inte längre då det var alkohol i det. Köp vanligt vitt vin, torr sherry eller alkoholfritt vitt vin i vanlig affär. Tänk på att en flaska risvinäger eller soja räcker till många grytor och håller länge om du sen förvarar den i kylen.

Du kan välja hur het du vill ha kinagrytan genom att välja välja typ av chili. Välj mellan färsk röd chili, små röda färska thai-chilis, Sriracha-chilisås på flaska, chiliflakes eller annan valfri chili efter tycke. Andra grönsaker som passar i är vattenkastanj, morot, all slags svamp, torkad svamp, vitkål, spetskål, broccoli, blomkål, bambuskott, spenat, pak choi, spenat, rödlök, gröna bönor, palsternacka, rotselleri med mera.
 

4 portioner kinesisk kycklinggryta

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 0,5 dl torkade trattkantareller eller annan torkad svamp
  • 250 gram kycklingfilé
  • Marinad: 1 krm salt
  • 1 msk maizena
  • 1 äggvita
  • 4 tsk ljus soja
  • Till grytan: 1 klyfta vitlök
  • 4 msk hackad färsk ingefära
  • 1 röd chilifrukt eller efter tycke
  • 1 burk minimajs
  • 3 salladslökar
  • 8 champinjoner
  • 200 gram rödkål
  • 200 gram salladskål
  • 20 cm purjolök
  • 4 msk matolja som majsolja eller jordnötsolja
  • Sojamarinad: 2 msk mörk (svart) risvinäger eller risvinäger
  • 1 tsk strösocker
  • 0,5 dl vitt vin (alkoholfritt funkar bra)
  • 6 msk ljus soja
  • 2 tsk mörk soja
  • 1 tsk sesamolja
  • 1 dl vatten
  • 2 tsk maizena
  • Tillbehör: 4 port kokt jasminris eller äggnudlar

Tillagning

  1. Lägg torkad svamp i blöt.
  2. Skär kycklingen i små bitar. Lägg i en skål och blanda med marinaden av salt, maizena, äggvita och ljus soja. Låt stå ca 15 minuter medan du förbereder de andra ingredienserna.
  3. Börja koka jasminris. Eller koka nudlar och låt svalna.
  4. Blanda sojamarinaden av risvinäger, socker, vitt vin, ljus soja, mörk soja samt sesamolja.
  5. Blanda vatten och maizena i ett glas.
  6. Hacka vitlök och ingefära fint.
  7. Dela, kärna ur och hacka chilin fint.
  8. Öppna och skölj minimajs. Skär i grova bitar.
  9. Skölj och strimla salladslök.
  10. Skölj champinjoner och skiva dem.
  11. Skölj rödkål och salladskål och strimla.
  12. Häll av vattnet från den torkade svampen.
  13. Skölj och skär purjolök i grova bitar.
  14. Hetta upp en stor kastrull och tillsätt lite matolja.
  15. Tillsätt chili, ingefära och vitlök samt kycklingen lite i taget. Obs det ska ej brännas men bli brynt. Lägg över på en tallrik.
  16. Tillsätt lite olja samt en ingrediens i taget. Börja med rödkål sedan salladskål, minimajs, torkad svamp, champinjoner, purjolök och salladslök.
  17. Vänd i kycklingen samt sojamarinaden. Koka upp.
  18. Rör i vatten och maizena lite i taget så att du får såsen så tjock du vill ha den. För tunnare sås tillsätt lite vatten. För tjockare sås tillsätt maizena utrört i vatten.
  19. Smaka av med salt, soja, chili, vinäger och socker samt servera kycklinggrytan med kokt jasminris eller vänd i kokta äggnudlar.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer