Kinesisk kycklinggryta

Kinesisk kycklinggryta med krispiga grönsaker och sojamarinad. Servera med kokt jasminris eller vänd i kokta äggnudlar. Ingefära, vitlök, chili, sojamarinad och grönsaker som minimajs, färska champinjoner, purjolök, rödkål och kinakål blir jättegod gryta. Gott är även att toppa med rostade cashewnötter eller jordnötter.

Du hittar mörk risvinäger, mörk soja med mera i välsorterade asiatiska butiker. Där är det ofta billigare än i vanlig affär samt de har bättre sortiment. Kinesiskt matlagningsvin säljer de inte längre då det var alkohol i det. Köp vanligt vitt vin, torr sherry eller alkoholfritt vitt vin i vanlig affär. Tänk på att en flaska risvinäger eller soja räcker till många grytor och håller länge om du sen förvarar den i kylen.

Du kan välja hur het du vill ha kinagrytan genom att välja välja typ av chili. Välj mellan färsk röd chili, små röda färska thai-chilis, Sriracha-chilisås på flaska, chiliflakes eller annan valfri chili efter tycke. Andra grönsaker som passar i är vattenkastanj, morot, all slags svamp, torkad svamp, vitkål, spetskål, broccoli, blomkål, bambuskott, spenat, pak choi, spenat, rödlök, gröna bönor, palsternacka, rotselleri med mera.
 

4 portioner kinesisk kycklinggryta

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 0,5 dl torkade trattkantareller eller annan torkad svamp
  • 250 gram kycklingfilé
  • Marinad: 1 krm salt
  • 1 msk maizena
  • 1 äggvita
  • 4 tsk ljus soja
  • Till grytan: 1 klyfta vitlök
  • 4 msk hackad färsk ingefära
  • 1 röd chilifrukt eller efter tycke
  • 1 burk minimajs
  • 3 salladslökar
  • 8 champinjoner
  • 200 gram rödkål
  • 200 gram salladskål
  • 20 cm purjolök
  • 4 msk matolja som majsolja eller jordnötsolja
  • Sojamarinad: 2 msk mörk (svart) risvinäger eller risvinäger
  • 1 tsk strösocker
  • 0,5 dl vitt vin (alkoholfritt funkar bra)
  • 6 msk ljus soja
  • 2 tsk mörk soja
  • 1 tsk sesamolja
  • 1 dl vatten
  • 2 tsk maizena
  • Tillbehör: 4 port kokt jasminris eller äggnudlar

Tillagning

  1. Lägg torkad svamp i blöt.
  2. Skär kycklingen i små bitar. Lägg i en skål och blanda med marinaden av salt, maizena, äggvita och ljus soja. Låt stå ca 15 minuter medan du förbereder de andra ingredienserna.
  3. Börja koka jasminris. Eller koka nudlar och låt svalna.
  4. Blanda sojamarinaden av risvinäger, socker, vitt vin, ljus soja, mörk soja samt sesamolja.
  5. Blanda vatten och maizena i ett glas.
  6. Hacka vitlök och ingefära fint.
  7. Dela, kärna ur och hacka chilin fint.
  8. Öppna och skölj minimajs. Skär i grova bitar.
  9. Skölj och strimla salladslök.
  10. Skölj champinjoner och skiva dem.
  11. Skölj rödkål och salladskål och strimla.
  12. Häll av vattnet från den torkade svampen.
  13. Skölj och skär purjolök i grova bitar.
  14. Hetta upp en stor kastrull och tillsätt lite matolja.
  15. Tillsätt chili, ingefära och vitlök samt kycklingen lite i taget. Obs det ska ej brännas men bli brynt. Lägg över på en tallrik.
  16. Tillsätt lite olja samt en ingrediens i taget. Börja med rödkål sedan salladskål, minimajs, torkad svamp, champinjoner, purjolök och salladslök.
  17. Vänd i kycklingen samt sojamarinaden. Koka upp.
  18. Rör i vatten och maizena lite i taget så att du får såsen så tjock du vill ha den. För tunnare sås tillsätt lite vatten. För tjockare sås tillsätt maizena utrört i vatten.
  19. Smaka av med salt, soja, chili, vinäger och socker samt servera kycklinggrytan med kokt jasminris eller vänd i kokta äggnudlar.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Mat att mingla kring

Enkel mat att mingla till eller lyxiga snittar med lite mer kärlek. Njut av ledighet, ett glas rosé, trevligt sällskap och något gott att tugga på. 

Läs mer

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer