Kycklingfilé med tomatsås i panna
Kycklingfilé med tomatsås toppad med riven parmesan, basilika och rosmarin.
Tillagning
- Skala och hacka lök samt skala och finhacka vitlöken.
- Salta och peppra kycklingen.
- Värm olivolja i en stekpanna - gärna med högre kanter.
- Bryn kycklingen någon minut på varje sida och lägg sedan över på en tallrik vid sidan.
- Tillsätt lök och vitlök och stek någon minut utan att bli brunt.
- Tillsätt tomater, buljongtärning, honung och vinäger.
- Grovhacka hälften av basilikan och tillsätt den.
- Grovhacka färsk rosmarin eller ta torkad och tillsätt den.
- Tillsätt lite vatten och låt koka ihop någon minut. Mosa sönder tomaterna lite.
- Lägg i kycklingen och låt puttra klart i 20 minuter på låg värme. Kolla gärna stekgraden på kycklingen som ska ha en innertemperatur på ca 68 grader när den är genomstekt.
- Smaka av såsen med salt och peppar.
- Till servering så strör du över riven parmesan. Samt vidare lite färsk basilika och rosmarin om du önskar.
- Tips: Ta upp kycklingfiléerna och skär dem i tunna sneda skivor mot fibrerna och lägg sedan tillbaks i tomatsåsen till servering. Då ser man också så att kycklingen är genomstekt.
- Servera med valfritt tillbehör som förslagsvis kokt pasta - jag hade pappardelle till men även tagliatelle eller fettucine passar. Fler förslag är klyftpotatis, gnocchi eller råris.
Serveringsförslag
- Passar som huvudrätt både till vardags och fest.
- Till kycklingen passar kokt pasta som pappardelle, tagliatelle eller fettucine.
- Istället för pasta kan man servera grytan med gnocchis, råris, klyftpotatis, kokt matvete, bulgur, quinoa, pressad potatis eller potatismos med basilika.
- En grönsallad passar också till.
Val av kyckling
Välj gärna svensk färsk kyckling. Riktigt festligt och gott är förslagsvis färsk Bjärekyckling bröstfilé eller Krav-märkt kycklingfilé med skinn. Det går bra med tinad fryst kycklingfilé också.
Varianter
- Du kan ta krossade tomater, hela skalade tomater på burk eller skala och tärna egna tomater.
- Istället för färska örter kan du ta några krm torkad basilika eller fryst basilika samt vidare något krm rosmarin.
- Vill du ha extra krämig sås kan du röra i 1 dl grädde eller créme fraiche i såsen.
- Vegetarisk variant kan du laga med quornfilé eller biffar av formbar vegofärs.
Uppskattat näringsvärde per portion: 437 kcal