Kycklingfilé med tomatsås i panna

Introduktion och förberedelse

Kycklingfilé med tomatsås toppad med riven parmesan, basilika och rosmarin.

Serveringsförslag

Val av kyckling

Välj gärna svensk färsk kyckling. Riktigt festligt och gott är förslagsvis färsk Bjärekyckling bröstfilé eller Krav-märkt kycklingfilé med skinn. Det går bra med tinad fryst kycklingfilé också.

Varianter

  • Du kan ta krossade tomater, hela skalade tomater på burk eller skala och tärna egna tomater.
  • Istället för färska örter kan du ta några krm torkad basilika eller fryst basilika samt vidare något krm rosmarin.
  • Vill du ha extra krämig sås kan du röra i 1 dl grädde eller créme fraiche i såsen.
  • Vegetarisk variant kan du laga med quornfilé eller biffar av formbar vegofärs.

Kycklingfiléerna bryns först och får puttra klart i en smakrik tomatsås som toppas med parmesan, färsk basilika och rosmarin.
Kycklingfiléerna bryns först och får puttra klart i en smakrik tomatsås som toppas med parmesan, färsk basilika och rosmarin.

2 portioner kycklingfilé med tomatsås

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 2 kycklingfiléer
  • 1 msk olivolja
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1/2 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 burk körsbärstomater konserverade 400 gram
  • 1 tärning kycklingbuljong
  • 1 tsk honung
  • 1 tsk rödvinsvinäger
  • 10 blad färsk basilika
  • 1/2 dl riven parmesan eller grana padano
  • 1 tsk färsk grovt hackad rosmarin eller 1 krm torkad
  • 1/2 dl vatten

Tillagning

  1. Skala och hacka lök samt skala och finhacka vitlöken.
  2. Salta och peppra kycklingen.
  3. Värm olivolja i en stekpanna - gärna med högre kanter.
  4. Bryn kycklingen någon minut på varje sida och lägg sedan över på en tallrik vid sidan.
  5. Tillsätt lök och vitlök och stek någon minut utan att bli brunt.
  6. Tillsätt tomater, buljongtärning, honung och vinäger.
  7. Grovhacka hälften av basilikan och tillsätt den.
  8. Grovhacka färsk rosmarin eller ta torkad och tillsätt den.
  9. Tillsätt lite vatten och låt koka ihop någon minut. Mosa sönder tomaterna lite.
  10. Lägg i kycklingen och låt puttra klart i 20 minuter på låg värme. Kolla gärna stekgraden på kycklingen som ska ha en innertemperatur på ca 68 grader när den är genomstekt.
  11. Smaka av såsen med salt och peppar.
  12. Till servering så strör du över riven parmesan. Samt vidare lite färsk basilika och rosmarin om du önskar.
  13. Tips: Ta upp kycklingfiléerna och skär dem i tunna sneda skivor mot fibrerna och lägg sedan tillbaks i tomatsåsen till servering. Då ser man också så att kycklingen är genomstekt.
  14. Servera med valfritt tillbehör som förslagsvis kokt pasta - jag hade pappardelle till men även tagliatelle eller fettucine passar. Fler förslag är klyftpotatis, gnocchi eller råris.
E-mail
Medel: 4.4 (8 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 437 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-02-16

Tillbehör och liknande recept: