Kycklingbröst med apelsinsås

Introduktion och förberedelse

Stekta kycklingbröst eller kycklingfilé i smakrik fruktig apelsinsås.

Som tillbehör till passar klyftpotatis, hasselbackspotatis, ugnsstekt potatis (skivad och stekt i olivolja), rostad potatis med rotfrukter med mera.

Kokt blomkål, broccoli och andra grönsaker passar också till.

Vidare kan man ha en kall sås med créme fraiche, gräddfil eller smetana till. Eller blanda i någon dl grädde samt några msk crème fraiche för en ljus krämig apelsinsås.

Kycklingen är också god kall till buffé samt fest och kan då lagas i god tid samt marinera i såsen i kylen samt serveras kall med en skål crème fraiche eller gräddfil till som extra sås.

En variant på franska Anka à L'Orange fast med kycklingbröst istället för ankabröst.

Angostura orange bitter är valfritt men ger en god bitter ton till såsen och finns på Systembolaget.

Räkna 3 stora eller 4 normalstora kycklingbröst eller kycklingfiléer.

Vintips

Till kycklingbrösten med den lite bittra och sötsura såsen passar ett lättare rött vin som Pinot Noir - ett elegant silkeslent rödvin med peppartoner - från Bourgogne; Frankrike, Nya Zeeland eller Kalifornien bra.

4 portioner kycklingbröst med apelsinsås

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 1 tim 40 min

Ingredienser

  • 500 gram kycklingbröst utan skinn, 600 gram med skinn
  • 1 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 msk smör
  • APELSINSÅS: 3 msk strösocker
  • 0,5 dl rödvinsvinäger
  • 350 gram eller 1-2 apelsiner, helst ekologiska
  • 4 dl buljong, helst ankbuljong eller kycklingbuljong. Vatten och 2 kycklingbuljongtärningar funkar också
  • 2 msk ljus maizenaredning
  • 4 msk madeira eller portvin
  • 3 msk apelsinlikör eller apelsinsaft
  • 2 tsk Angustora orange bitter eller citronsaft
  • 1 msk smör
  • 2 msk hackad persilja

Tillagning

  1. Koka socker och vinäger i en såskastrull tills det är 1/3 kvar. Tillsätt buljong eller vatten och buljongtärning. Tillsätt apelsinlikör eller apelsinsaft, Madeira eller portvin samt Angostura eller citronsaft. Red såsen med ljus maizenaredning under omrörning. Låt koka på medelvärme.
  2. Skölj apelsinerna och skala hälften av skalet med en potatisskalare. Strimla skalen och lägg dem i en kastrull samt täck med vatten. Koka dem i 15 minuter. Sila av apelsinskalen. Lägg dem i såsen. Smaka av med salt och peppar. Låt såsen koka på medelvärme i minst medan du steker kyckling.
  3. APELSINFILEER: När du skalat apelsinerna så skär du ut apelsinfiléer att garnera till ankan och apelsinsåsen. Skär bort topp och botten. Skär bort skalet runt om nedifrån och upp. Vinkla kniven längs med klyftorna och skär ut fileer längs med klyftornas kanter. Ta vara på apelsinsaften och häll i såsen. Lägg undan till att garnera med senare.
  4. Bryn kycklingbrösten några minuter på båda sidor i smör samt salta och peppra dem. Sänk värmen och låt steka några minuter till.
  5. Lägg upp kycklingbrösten på en tallrik och täck över dem att vila medan du kokar klart såsen.
  6. Häll apelsinsåsen i stekpannan. Tillsätt och vispa ner en klick smör. Smaka av såsen med salt och svartpeppar.
  7. Skär upp kycklingbrösten i skivor mot köttfibrerna. Lägg ned i såsen. Låt puttra tills du ser att de är genomstekta. Garnera med apelsinfiléerna.
  8. Servera ur pannan eller lägg upp på fat med valfria tillbehör till. Garnera med hackad persilja.
E-mail
Medel: 4.5 (4 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-09