Vegetarisk soppa med kokosmjölk

Introduktion och förberedelse

Vegetarisk soppa med kokosmjölk på thailändskt vis. Här med mjuk tofu. Soppan är även vegan.

Ingredienser som färsk galangal, limeblad, thaibasilika, citrongräs, färsk koriander, chiliolja och birds eye chilis med mera hittar du i en välsorterad asiatisk affär.

Serveringsförslag

  • Kan serveras som förrätt eller huvudrätt. Vill du ha lite matigare kan du servera soppan som en gryta med kokt jasminris vid sidan eller tillsätta lite förvällda risnudlar i soppan.
  • Den röda chilioljan som används vid garnering är en mild chiliolja och är valfri men god att droppa över.

Varianter

Istället för mjuk tofu kan du ta vanlig tofu.

Vidare passar andra grönsaker som gröna bönor, spenat, purjolök, thailändsk äggplanta, mini-äggplantor, bambuskott, minimajs, morot, blomkål och broccoli i soppan.

Du kan använda fisksås och ha i som salt ingrediens men det är ej vegetariskt.

4 portioner vegetarisk soppa med kokosmjölk

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 8 dl grönsaksbuljong eller vatten plus två grönsaksbuljongtärningar
  • 4 schalottenlökar
  • 8 Birds Eye Chilis (starka) eller piri piri efter tycke
  • 1 tumme färsk galangal rot
  • 2 citrongräs
  • 300 gram mjuk tofu
  • 1 burk kokosmjölk
  • 400 gram skogschampinjoner, portabello eller shii-take
  • 8 körsbärstomater
  • 4 kaffir limeblad
  • 10 blad thai-basilika
  • 0,5 tsk salt
  • 2 msk limejuice
  • 3 tsk palmsocker eller 1 tsk vanligt socker
  • 2 salladslökar till garnering
  • 1 dl grovt hackad färsk koriander till garnering
  • 2 msk chiliolja
  • 1 lime i klyftor till servering

Tillagning

  1. Förbered ingredienser: Mät upp grönsaksbuljong eller vatten (tillsätt buljongtärningar) i en stor kastrull.
  2. Skala, dela och krossa löken grovt i en mortel samt tillsätt dem.
  3. Skär bort stjälkar på chilifrukterna. Krossa dem grovt i en mortel eller strimla dem. Tillsätt till buljongen.
  4. Skala galangal och skär i grova bitar samt tillsätt.
  5. Skär bort den nedersta millimetern av citrongräset och någon dm av den övre grönare delen. Skär sedan i ca 0,5 cm strimlor av tjocka delen av citrongräset. Tillsätt till buljongen.
  6. Koka upp och låt puttra.
  7. Skär tofun i tärningar.
  8. Tillsätt tofu samt kokosmjölk lite i taget. Låt småputtra.
  9. Rensa, skölj och tärna eller skiva champinjoner samt skär tomater i halvor. Tillsätt dem.
  10. Skär salladslök i strimlor och färsk koriander grovt.
  11. Plocka bladen på thaibasilikan.
  12. Vik och ta bort den grova stjälken i mitten på limebladen. Skär dem på mitten.
  13. Blanda ner limejuice och socker i soppan. Smaka av och tillsätt ev. mer lime och socker samt ev. lite salt.
  14. Tillsätt och vänd i salladslök, limeblad, thaibasilika och färsk koriander (garnera med några blad på toppen) samt ringla över chiliolja och servera soppan med limeklyftor vid sidan.
E-mail
Medel: 4.3 (4 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 175 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-08-26