Blomkålssoppa

Enkel, snabb och god soppa på blomkål. Hemlagad blomkålssoppa blir både nyttig och billig. Blomkålssoppa är gott till lunch eller middag.

Med en skvätt grädde och tryffelolja så blir blomkålssoppa en festsoppa till förrätt eller soppmiddag.

Servera med blomkålssoppan med ett gott nybakt bröd med ex. färskost. Eller varma mackor.

Ta ett huvud blomkål som jag räknat med väger ca 700 gram. Istället för mjölk kan du ta grönsaksbuljong, kycklingbuljong (1 buljongtärning och vatten) eller mandelmjölk, sojamjölk eller Oatly havremjölk. Istället för grädden kan du ta sojagrädde eller Oatly Imat havregrädde för vegan blomkålssoppa.

4 portioner blomkålssoppa

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 700 gram blomkål
  • 1 liten gul lök
  • 1 klyfta vitlök (valfritt)
  • 1 msk olivolja eller smör
  • 1 liter mjölk eller vatten och grönsaksbuljongtärning
  • 2 dl grädde (valfritt)
  • 1 tsk salt
  • 2 krm vitpeppar
  • 2 msk hackad färsk persilja
  • 1 msk citronsaft eller vinäger (valfritt)
  • 4 droppar tryffelolja (valfritt)
  • 1 dl pumpafrön (valfritt)

Tillagning

  1. Skala och hacka lök samt vitlök.
  2. Lägg i en stor kastrull med olivolja eller smör.
  3. Skölj, rensa och skär blomkål i buketter och lägg i grytan.
  4. Fräs lök och blomkål någon minut under omrörning.
  5. Tillsätt mjölk eller vatten och buljongtärning och koka i 12 minuter tills blomkålen är mjuk.
  6. Tillsätt ev. grädde och koka upp.
  7. Mixa soppan med stavmixer, mosa den för hand eller kör i matberedare. Du kan mixa den helt slät eller lämna lite grövre bitar blomkål vilket jag tycker är gott.
  8. Smaka av soppan med salt, vitpeppar, citron eller vinäger samt ev. tryffelolja.
  9. Rosta pumpafrön i en panna och låt gästerna strö över soppan.
  10. Hacka bladpersilja och strö över samt servera blomkålssoppan.
E-mail
Medel: 3.7 (23 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-05-24

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga ett paket färsk gnocchi

Färsk gnocchi går lätt och snabbt att laga. Prova en vegetarisk variant fin Portabello-svamp i krämig sås eller laga med torsk eller pancetta (fläsk) och spenat. Med filmer!

Läs mer

Recept

Prova en pokebowl

Laga en pokebowl till middag och ta resterna till matlådan. En skål med ris, grönsaker och smaker från Japan och Hawaii. Kan varieras med det du gillar. Blir vegetarisk med tofu. Med film!

Läs mer

Recept

Laga en smarrig lasagne

Hemlagad lasagne är mångas favorit - inte bara katten Gustafs. Glöm köpe-lasagne och laga egen istället.

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor.

Läs mer