Blomkålssoppa

Enkel, snabb och god soppa på blomkål. Hemlagad blomkålssoppa blir både nyttig och billig.
Blomkålssoppa är gott till lunch eller middag.
Med en skvätt grädde och tryffelolja så blir blomkålssoppa en festsoppa till förrätt eller soppmiddag.
Servera med blomkålssoppan med ett gott nybakt bröd med ex. färskost. Eller varma mackor.
Ta ett huvud blomkål som jag räknat med väger ca 700 gram.
Istället för mjölk kan du ta grönsaksbuljong, kycklingbuljong (1 buljongtärning och vatten) eller mandelmjölk, sojamjölk eller Oatly havremjölk. Istället för grädden kan du ta sojagrädde eller Oatly Imat havregrädde.

4 portioner blomkålssoppa

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 700 gram blomkål
  • 1 liten gul lök
  • 1 klyfta vitlök (valfritt)
  • 1 msk olivolja eller smör
  • 1 liter mjölk eller vatten och grönsaksbuljongtärning
  • 2 dl grädde (valfritt)
  • 1 tsk salt
  • 2 krm vitpeppar
  • 2 msk hackad färsk persilja
  • 1 msk citronsaft eller vinäger (valfritt)
  • 4 droppar tryffelolja (valfritt)
  • 1 dl pumpafrön (valfritt)

Tillagning

  1. Skala och hacka lök samt vitlök.
  2. Lägg i en stor kastrull med olivolja eller smör.
  3. Skölj, rensa och skär blomkål i buketter och lägg i grytan.
  4. Fräs lök och blomkål någon minut under omrörning.
  5. Tillsätt mjölk eller vatten och buljongtärning och koka i 12 minuter tills blomkålen är mjuk.
  6. Tillsätt ev. grädde och koka upp.
  7. Mixa soppan med stavmixer, mosa den för hand eller kör i matberedare. Du kan mixa den helt slät eller lämna lite grövre bitar blomkål vilket jag tycker är gott.
  8. Smaka av soppan med salt, vitpeppar, citron eller vinäger samt ev. tryffelolja.
  9. Rosta pumpafrön i en panna och låt gästerna strö över soppan.
  10. Hacka bladpersilja och strö över samt servera blomkålssoppan.
E-mail
Medel: 3.7 (11 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Frisk sufflé med passionsfrukt och fruktsallad

Här är det enkla receptet. Detta är en annons från Kenwood. 

Läs mer

Sponsrat

Mustiga och lättlagade soppor

Soppor blir lätta luncher, förrätter eller middagar. Servera gärna ett gott bröd till. Bjud dina vänner - för sopprecept kan man lätt dubbla. Eller fixa lunchlådan till jobbet. 

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Laga smarrigaste Stroganoffen

Korv Stroganoff med falukorv är mångas favorit. För dig som tröttnat på falukorven finns det fler varianter av Stroganoff - med biff, hetare korv, vegetarisk samt med mer grönsaker.

Läs mer