Blomkålssoppa

Introduktion och förberedelse

Enkel, snabb och god soppa på blomkål. Hemlagad blomkålssoppa blir både nyttig och billig. Soppan passar vid de flesta tillfällen som lunch, middag, soppbuffé, förrätt, till vardags och fest.

Laga soppan med ett huvud blomkål som jag räknat med väger ca 500 gram.

En festlig men enkel variant är att smaksätta med grädde, några droppar tryffelolja, 3 krm chiliflakes, 1/2 tsk vitlökspulver samt 1 tsk torkad dragon.

Serveringsförslag

Servera med soppan med goda hembakta bullar, ciabatta eller rågbullar samt färskost. Eller med varma mackor till.

Du kan även servera soppan med långa krutonger eller krutonger med ost och vitlök.

Vegan variant

Istället för mjölk tar du enbart vatten, sojamjölk eller Oatly havremjölk.

Mitt tips är att ta hälften vatten och hälften vegetabilisk mjölk samt avsluta med någon dl sojagrädde eller Oatly Imat. 

4 portioner blomkålssoppa

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 500 gram blomkål, färsk eller fryst
  • 2 msk olivolja eller smör
  • 1 liten gul lök (valfritt)
  • 1 klyfta vitlök (valfritt)
  • 1,2 liter vatten eller mjölk, eller blanda hälften av varje
  • 2 tärningar grönsaksbuljong
  • 1/2 tsk salt
  • 1 krm vit- eller svartpeppar
  • 1-2 dl grädde (valfritt)
  • 2 msk hackad färsk persilja, timjan, dragon eller oregano (eller blanda). Även några tsk frysta eller några krm torkade örter går fint.
  • 3 krm chiliflakes (valfritt)
  • 1 msk citronsaft eller vinäger (valfritt)
  • 4 droppar tryffelolja (valfritt)
  • 1 dl pumpafrön till garnering (valfritt)

Tillagning

  1. Skala och hacka lök samt vitlök.
  2. Lägg i en stor kastrull med olivolja eller smör.
  3. Skölj, rensa och skär blomkål i buketter eller bitar och lägg i grytan.
  4. Fräs lök och blomkål någon minut under omrörning.
  5. Tillsätt mjölk eller vatten och buljongtärningar och koka i 12 minuter tills blomkålen är mjuk.
  6. Tillsätt grädde och koka upp.
  7. Mixa soppan med stavmixer, mosa den för hand eller kör i matberedare. Du kan mixa den helt slät eller lämna lite grövre bitar blomkål.
  8. Hacka bladpersilja samt tillsätt den. Spara eventuellt lite till garnering. Du kan även ta i andra örter: några som passar med blomkålssmaken är hackade färska, frysta eller torkade örter som dragon, plockad timjan och/eller oregano. Du kan även ha några krm chiliflakes för lite het touch på soppan om du vill ha det. Citron eller vinäger samt några droppar tryffelolja höjer också smaken.
  9. Smaka av soppan med salt samt vit- eller svartpeppar.
  10. Rosta pumpafrön i en panna och låt gästerna strö över soppan.
E-mail
Medel: 3.7 (27 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 82 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-11-06

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.