Konjakssås
Konjaksås lagar du med fond du smaksätter med tomatpuré, lök och konjak samt rundar av med lite grädde.
Du kan laga egen kalvfond - köttfond eller laga såsen på steksky eller vatten och buljongtärning eller flytande buljong.
Tillagning
- Skala och finhacka schalottenlöken.
- Fräs den i smör i en såskastrull.
- Tillsätt tomatpuré samt fräs någon minut till.
- Rör i mjöl och fräs någon minut.
- Rör i konjak. Nu kan du tända på och flambera konjaken om du önskar det. Det blir dock lika gott (och säkrare) utan tycker jag.
- Rör i grädden samt steksky, kalvfond eller vatten plus buljongtärning. Vispa till en slät sås utan klumpar.
- Tillsätt senap, soja och citronsaft samt smaka av såsen med svartpeppar samt salt.
- Låt såsen småkoka minst 10 minuter och rör då och då medan du fixar ex. kött eller annat du ska ha såsen till.
- Du kan gärna spä såsen med med någon halv dl steksky eller köttsky på slutet (eller ta lite vatten) så att såsen blir lagom tjock.
Serveringsförslag
- Konjaksås passar som sås till det mesta kött, kyckling eller vilt men även vegetariska alternativ.
- Några goda förslag är oxfilé, entrecote, fläskkarré, fläskfilé, kyckling, lax eller quornfilé eller sojabiffar av formbar sojafärs.
Flamberad variant
Om du vill och känner dig säker på att flambera så kan du tända på konjaken när du tillsatt den. Här är ett recept med flamberad konjakssås. Konjakssåsen nedan tycker jag blir lika god utan att flambera och det är mycket säkrare.
Val av konjak
Du kan ta valfri konjak som VO, VSOP eller XO men det går också bra med yngre trestjärning konjak - framförallt blir det billigare men å andra sidan har man inte så mycket i såsen. Eller byt konjak mot annan lagrad brandy eller sprit som Calvados.
Vegetarisk och vegan variant
- Du kan ta grönsaksbuljong för vegetarisk och vegan variant.
- Vidare fräsa i rapsolja istället för smör och runda av med havregrädde eller sojagrädde istället för vanlig grädde.
Uppskattat näringsvärde per portion: 92 kcal