Konjakssås

En god sås smaksatt med konjak som passar till oxfilé, entrecote, fläskkarré, fläskfilé, kyckling, lax eller quornfilé.
Om du vill och känner dig säker på att flambera så kan du tända på konjaken när du tillsatt den. Konjakssåsen tycker jag dock blir lika god utan att flambera och det är mycket säkrare.

4 portioner konjakssås

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 2 msk hackad schalottenlök (0,5 lök)
  • 2 msk smör
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 msk vetemjöl
  • 0,5 dl konjak
  • 2 dl grädde
  • 1 dl steksky, kalvfond eller vatten + 0,5 kalvbuljongtärning
  • 1 tsk Dijonsenap
  • 1 msk ljus japansk soja ex. Kikkoman eller några droppar kinesisk soja
  • 1 tsk citronsaft
  • 1 krm nymalen svartpeppar
  • 1 krm salt

Tillagning

  1. Skala och finhacka schalottenlöken.
  2. Fräs den i smör i en såskastrull.
  3. Tillsätt tomatpuré samt fräs någon minut till.
  4. Rör i mjöl och fräs någon minut.
  5. Rör i konjak. Nu kan du tända på och flambera konjaken om du önskar det. Det blir dock lika gott (och säkrare) utan tycker jag.
  6. Rör i grädden samt steksky, kalvfond eller vatten plus buljongtärning. Vispa till en slät sås utan klumpar.
  7. Tillsätt senap, soja och citronsaft samt smaka av såsen med svartpeppar samt salt.
  8. Låt såsen småkoka minst 10 minuter och rör då och då medan du fixar ex. kött eller annat du ska ha såsen till.
  9. Du kan gärna spä såsen med med någon halv dl steksky eller köttsky på slutet (eller ta lite vatten) så att såsen blir lagom tjock.
E-mail
Medel: 4.3 (3 röster)

Picknickens dag 22 maj

Låt oss göra picknickensdag till en riktig helgdag! Vägra jobb och ut i det fria med en macka, kakor och kaffe ;)

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Dax för rabarber

Nu kommer den första späda, mjälla och goda rabarbern upp. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer