Konjakssås

Introduktion och förberedelse

En god sås smaksatt med konjak som passar till oxfilé, entrecote, fläskkarré, fläskfilé, kyckling, lax eller quornfilé.

Om du vill och känner dig säker på att flambera så kan du tända på konjaken när du tillsatt den.

Konjakssåsen tycker jag dock blir lika god utan att flambera och det är mycket säkrare.

4 portioner konjakssås

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 2 msk hackad schalottenlök (0,5 lök)
  • 2 msk smör
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 msk vetemjöl
  • 0,5 dl konjak
  • 2 dl grädde
  • 2 dl steksky, kalvfond eller vatten + 0,5 kalvbuljongtärning
  • 1 tsk Dijonsenap
  • 1 msk ljus japansk soja ex. Kikkoman eller några droppar kinesisk soja
  • 1 tsk citronsaft
  • 1 krm nymalen svartpeppar
  • 1 krm salt

Tillagning

  1. Skala och finhacka schalottenlöken.
  2. Fräs den i smör i en såskastrull.
  3. Tillsätt tomatpuré samt fräs någon minut till.
  4. Rör i mjöl och fräs någon minut.
  5. Rör i konjak. Nu kan du tända på och flambera konjaken om du önskar det. Det blir dock lika gott (och säkrare) utan tycker jag.
  6. Rör i grädden samt steksky, kalvfond eller vatten plus buljongtärning. Vispa till en slät sås utan klumpar.
  7. Tillsätt senap, soja och citronsaft samt smaka av såsen med svartpeppar samt salt.
  8. Låt såsen småkoka minst 10 minuter och rör då och då medan du fixar ex. kött eller annat du ska ha såsen till.
  9. Du kan gärna spä såsen med med någon halv dl steksky eller köttsky på slutet (eller ta lite vatten) så att såsen blir lagom tjock.
E-mail
Medel: 4 (23 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-03-05

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.