Konjakssås

En god sås smaksatt med konjak som passar till oxfilé, entrecote, fläskkarré, fläskfilé, kyckling, lax eller quornfilé.
Om du vill och känner dig säker på att flambera så kan du tända på konjaken när du tillsatt den. Konjakssåsen tycker jag dock blir lika god utan att flambera och det är mycket säkrare.

4 portioner konjakssås

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 2 msk hackad schalottenlök (0,5 lök)
  • 2 msk smör
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 msk vetemjöl
  • 0,5 dl konjak
  • 2 dl grädde
  • 1 dl steksky, kalvfond eller vatten + 0,5 kalvbuljongtärning
  • 1 tsk Dijonsenap
  • 1 msk ljus japansk soja ex. Kikkoman eller några droppar kinesisk soja
  • 1 tsk citronsaft
  • 1 krm nymalen svartpeppar
  • 1 krm salt

Tillagning

  1. Skala och finhacka schalottenlöken.
  2. Fräs den i smör i en såskastrull.
  3. Tillsätt tomatpuré samt fräs någon minut till.
  4. Rör i mjöl och fräs någon minut.
  5. Rör i konjak. Nu kan du tända på och flambera konjaken om du önskar det. Det blir dock lika gott (och säkrare) utan tycker jag.
  6. Rör i grädden samt steksky, kalvfond eller vatten plus buljongtärning. Vispa till en slät sås utan klumpar.
  7. Tillsätt senap, soja och citronsaft samt smaka av såsen med svartpeppar samt salt.
  8. Låt såsen småkoka minst 10 minuter och rör då och då medan du fixar ex. kött eller annat du ska ha såsen till.
  9. Du kan gärna spä såsen med med någon halv dl steksky eller köttsky på slutet (eller ta lite vatten) så att såsen blir lagom tjock.
E-mail
Medel: 4.6 (5 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer