Oxfile med konjakssås

Oxfilé med konjakssås och tillbehör. Här med Hasselbackspotatis, ugnsrostad lök och grönsallad.
Du kan välja andra tillbehör som ex. klyftpotatis, rostade rotfrukter, lök som smålök, gul lök eller rödlök, grillade grönsaker, ugnsbakad tomat eller annan grönsallad.

4 portioner oxfile med konjakssås

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 35 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 4 bitar oxfilé à ca 140 gram styck
  • 1 msk rapsolja
  • 1 msk smör
  • 2 krm svartpeppar
  • 2 krm salt
  • Hasselbackspotatis: 900 gram potatis ex. fast vinterpotatis eller större delikatesspotatis som Amandine
  • 1 msk rapsolja
  • 2 krm salt
  • 12 små skivor ost från ex. en lagrad ost som Västerbotten
  • Ugnsrostad lök: 1 knippe vårlök, minst 6 stycken vårlökar eller annan små lök, gul lök eller rödlök
  • 1 msk olivolja
  • 2 krm salt
  • Konjakssås: 2 msk hackad schalottenlök (0,5 lök)
  • 2 msk smör
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 msk vetemjöl
  • 0,5 dl konjak
  • 2 dl grädde
  • 1 dl steksky
  • 0,5 tärning kalvbuljong
  • 1 tsk Dijonsenap
  • 1 msk ljus japansk soja ex. Kikkoman eller några droppar kinesisk soja
  • 1 tsk citronsaft
  • 1 krm nymalen svartpeppar
  • 1 krm salt
  • Grönsallad: 0,5 huvud isbergssallad eller en påse valfri grönsallad
  • 10 rädisor

Tillagning

  1. Ta fram och låt köttet ligga framme övertäckt med plastfolie så att det blir rumstempererat medan du börjar laga övriga tillbehör.
  2. Börja med att laga potatisen samt löken i ugnen: sätt ugnen på 225 grader.
  3. Skala potatis om den är ful i skalet ex. vinterpotatis. Potatis med fint skal kan du laga med skalet.
  4. Skär skivor i potatisen med några mm mellanrum men lämna någon halv cm i botten så att potatisen sitter ihop. Ett tips är att lägga ut två skärbrädor med en ca 2-3 cm springa mellan och lägga potatisen på längden i springan och sedan kan du skära med kniven ända ned mot skärbrädan utan att du skär genom potatisen helt.
  5. Lägg potatisen och vänd runt den med olivolja och salt samt vänd potatisen med den skivade delen uppåt i en stor ugnsfast stekpanna eller ugnsform.
  6. Sätt in i mitten av ugnen och baka hasselbackspotatisen i 30 minuter.
  7. Ugnsrostad lök: rensa och skär av blasten samt det yttersta blomfästet på lökarna.
  8. Dela dem i halvor och blanda med olivolja och salt i en ugnsform eller ugnsfast stekpanna.
  9. Baka löken under potatisen i ca 30 minuter.
  10. Konjakssåsen: skala och finhacka schalottenlöken.
  11. Fräs den i smör i en såskastrull.
  12. Tillsätt tomatpuré samt fräs någon minut till.
  13. Rör i mjöl och fräs någon minut.
  14. Rör i konjak. Nu kan du tända på och flambera konjaken om du önskar det. Det blir dock lika gott (och säkrare) utan tycker jag.
  15. Rör i grädden samt en halv dl vatten. Vispa till en slät sås utan klumpar.
  16. Tillsätt senap, soja och citronsaft samt smaka av såsen med svartpeppar samt salt.
  17. Låt såsen småkoka minst 10 minuter och rör då och då medan du fixar sallad, oxfilén och tar ut potatis och löken.
  18. Grönsallad: skölj och dela salladen grovt. Lägg på ett salladsfat. Rensa, skölj och skiva rädisor. Blanda med salladen. Innan servering så tillsätter du någon msk olivolja och vinäger till salladen.
  19. Täck löken med folie och sätt in i nedre delen av ugnen.
  20. Dags att steka eller grilla oxfilén: peppra och salta köttet samt gnid in det i olja.
  21. Bryn eller grilla det på vardera sida någon minut så att det får färg.
  22. Lägg över oxfilén i en ugnsform och sätt gärna in en termometer i mitten av en köttbitarna.
  23. Sätt in oxfilén att lagas klart i nedre delen av ugnen ca 5-10 minuter till önskad stekgrad - 55 grader ger rött, rosa eller blodigt kött. 60 grader ger medium eller rosastekt kött. 65 grader ger genomstekt eller välstekt kött sk welldone.
  24. Om du steker oxfilén i panna så kokar du ur den med 0,75 dl vatten och silar ner i såsen. Om du grillar köttet så tillsätt 0,75 dl riktig kalvfond eller vatten och lite mer soja eller buljongtärning till såsen.
  25. Skiva upp ost.
  26. Ta ut hasselbackspotatisen och lägg en liten skiva ost på varje potatis.
  27. Sätt ugnen på grill och gratinera hasselbackspotatisen i 5 minuter tills osten smält och fått fin färg.
  28. Servera oxfilén med Hasselbackspotatisen, tomaterna, pepparsåsen samt grönsalladen.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Blanda egna drinkar och cocktails

Bli bartender för en kväll. Här är tips på hur du sätter upp en liten minibar hemma. Skippa raggargroggen och bjud på någon klassiker eller udda obskyr drink. Här är lite fakta, recept, utrustning och andra praktiska tips för att lyckas med cocktails hemma. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer