Flamberad pepparbiff oxfile med konjaksås

Flamberad pepparbiff med konjaksås. Kanongod 70-talsrätt med biff eller oxfilé med nymalen svartpeppar. Sås med konjak och svartpeppar, grädde och dijonsenap.
Gott med klyftpotatis, ugnsstekt tomat samt spenat sallad. Gott till är också grönsaker som broccoli, kokt morot, grönsallad, brysselkål eller ärter.
Har biffen kappa kan du ta 100 gram mer. Du kan också ta portionsbitar på 140 gram styck. Med oxfile blir det riktigt lyxigt.
Vintips till är ett fylligt rödvin med lite pepparton ex. Cabernet Sauvignon från Bourdeaux, en Syrah från Rhone eller en Shiraz från Australien.
Gillar du grönpeppar och rosépeppar kan du blanda det med svartpepparn.
Istället för konjak kan du ta annan brandy eller calvados.
Använd en stektermometer: 55 grader ger rött, rosa eller blodig oxfilé. 60 grader ger medium eller rosastekt oxfilé. 65 grader ger genomstekt eller välstekt oxfilé sk welldone.

4 portioner pepparbiff

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 800 gram hel bit biff utan kappa
  • 2 msk nymalen svartpeppar
  • 2 msk smör
  • 0,5 dl konjak, brandy eller calvados
  • 2 msk smör
  • 2 msk mjöl
  • 2 msk dijonsenap
  • 2 tsk socker
  • 0,5 msk svartpeppar
  • 3 dl grädde
  • 1 dl steksky från köttet
  • 1,5 dl vatten
  • 2 krm salt
  • Klyftpotatis: 10 fasta medelstora potatisar
  • 3 msk matolja
  • 2 rödlökar
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • Ugnsstekta tomater: 2 stora tomater
  • 2 tsk olivolja
  • 0,5 tsk torkad dragon
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 220 grader.
  2. Skala potatisen och klyfta den. Skölj den i ett durkslag. Skaka den torr.
  3. Skala och klyfta rödlökarna till 8 delar.
  4. Blanda potatis och rödlök med olja, salt och peppar i en långpanna.
  5. Sätt in klyftpotatisen i ugnen medan du lagar köttet (tar ca 35 minuter). Vänd runt potatisen efter halva tiden.
  6. Dags för köttet: mal eller krossa peppar i en mortel. Gnid in köttet med svartpeppar och salt runt om.
  7. Värm en stekpanna och bryn köttet runt om i smör eller olivolja i ca 5 minuter totalt.
  8. Nu är det dags att flambera: håll stekpannan ut i rummet så att inget kan ta fyr ovanför. Ha inte stekpannan direkt under stekfläkten. Lågorna kan slå upp en bit så håll undan näsan om du vill ha ögonbrynen kvar. Ta fram en tändare. Häll på sprit, håll ut stekpannan, vinkla den lite, håll bak huvudet och tänd på vid kanten. Snart har spriten brunnit upp.
  9. Låt det slockna och ta därefter upp köttet och lägg i en ugnssäker form.
  10. Häll i 1,5 dl vatten i stekpannan, koka upp och sätt åt sidan att ha till såsen.
  11. Skölj och dela tomater i halvor. Lägg runt köttet. Strö över peppar, olja, salt och dragon på tomaterna.
  12. Stek köttet i ugnen under potatisen med en termometer, tills innertemperaturen är ca 57 grader (då är köttet medium och ljust rosa i mitten). Det tar ca en halvtimme. Ta ev ut potatisklyftorna innan så de inte blir brända.
  13. Gör under tiden såsen: fräs smör i en såskastrull, rör ut mjölet och tillsätt grädde samt vatten lite i taget under vispning.
  14. Tillsätt senap, socker, nymalen svartpeppar samt salt. Låt såsen koka på låg värme medan köttet blir klart.
  15. Smaka av såsen med ev. lite mer konjak samt köttskyn från köttet i ugnen eller köttbuljongtärning (eller flytande köttbuljong).
  16. Ta ut köttet och låt det vila någon minut.
  17. Skär upp köttet på en skärbräda i 1 cm breda skivor. Lägg ev. tillbaka i ugnsformen med tomaterna vid servering.
  18. Servera pepparbiffen med ugnstomaterna, klyftpotatisen med rödlök, konjak- och pepparsåsen samt grönsallad som förslagsvis babyspenat toppad med lite olivolja samt balsamvinäger.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

5 orimligt goda avokadomackor

Här är smörgåsarna som du bara måste testa.

Läs mer

Sponsrat

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer